fbpx

Zveřejněno: 6. 5. 2017

Z médií to někdy vypadá, že mezi námi žijí samí krásní, štíhlí a zdraví lidé, ale statistiky jsou bohužel neúprosné. Nadváhou u nás trpí 63,2 procent mužů a 48,2 procenta žen. Předběhli jsme tak i naše západní sousedy. V Německu je obézních podle Českého statistického úřadu 58,5 procent mužů a 43,2 procenta žen. Jak je možné, že jsme se vykrmili k takto alarmujícím výsledkům?

Podle českých a německých výzkumníků ještě není vše ztraceno. Problém s nadváhou totiž v obou zemích trápí nejméně tu nejmladší populaci. Německá společnost pro výživu eviduje čím dál méně obézních prvňáků. V Čechách je pak mezi 15 a 24 lety 8,7 procent žen a 19,1 procent mužů s nadváhou, což je velmi dobrý výsledek v porovnání se staršími generacemi.

Teenageři a mladí dospělí mají ze všech věkových skupin v ČR také nejvíce pohybu. Mezi 15 a 24 lety pravidelně sportuje 34,9 procent mužů a 13,9 procent žen. Zajímavé je, že muži vyhledávají aktivitu výrazně více než ženy, přesto jsou v tomto mladém věku tlustší. Podle Markéty Brožové z Contours fitness ale pohyb někdy nestačí. „Pokud necvičím ani se jinak nehýbu, vlivem zdravé stravy mohu mít štíhlou postavu, která ale nebude zpevněná, což v závěru stejně nevypadá pěkně. A to samé platí i naopak. Pokud budu denně cvičit, ale neupravím stravu, mohu mít třeba dobrou fyzickou kondici, dostatek svalové hmoty, ale s váhou dolů nepůjdu. Zpevněná postava zkrátka pod vrstvou tuku stejně nebude vidět,“ vysvětluje.

souboj tloustiku shutterstock 384659935

Je paradoxní, že v době, kdy toho o zdravém životním stylu víme více než kdy v minulosti, trápí přebytečná kila víc jak polovinu populace.

Jak se stravujeme

Podle Isabelle Kellerové z Německé společnosti pro výživu pohybu v posledních desetiletích drasticky ubylo. Němci podle výzkumů sice rádi konzumují jídlo z rychlého občerstvení, zároveň ale přijímají i více ovoce a zeleniny. „Zaměříme-li se čistě na váhu, nezáleží jen na tom, co ve výživě převažuje. Nejdůležitější je rovnováha mezi energetickou hodnotou jídla, které přijmeme, a energií, kterou poté během dne vydáme,“ dodává k tomu Kellerová.

Fakt, že pouhá konzumace ovoce a zeleniny ještě štíhlou postavu nezaručí, potvrzuje i česká statistika. Podle ČSÚ jsou nejtlustší muži ve věku 55 až 64 let a přitom jsou to právě oni, kdo konzumuje i nejvíce zeleniny. Pohybová aktivita ale u mužů v průběhu života neustále klesá na rozdíl od žen, z nichž po třicátém pátém roce života pravidelně sportuje něco nad pět procent.

souboj tloustiku shutterstock 518002360

Muži vyhledávají aktivitu výrazně více než ženy, přesto jsou v tomto mladém věku tlustší.

Naděje do budoucna?

Je paradoxní, že v době, kdy toho o zdravém životním stylu víme více než kdy v minulosti, trápí přebytečná kila víc jak polovinu populace. Podle Markéty Brožové je vysvětlení poměrně prosté. O zásadách zdravého životního stylu sice víme, ale často se jimi neřídíme.

Každý z nás funguje v nějakém svém stereotypu, který není lehké změnit. Pokud x let ráno nesnídám, bude pro mě zpočátku těžké, abych to denně vydržela. Když například vstávám 30 minut před odchodem do práce, je pravděpodobné, že už tam snídani nevměstnám. Chci-li začít, je potřeba se nad svými stereotypy nejprve zamyslet a naplánovat si, jak to v reálu budu dělat. Je sice hezké říct si, že od pondělí začnu snídat, ale často je to imaginární pondělí, někdy v nedohlednu. Pokud chci skutečně začít, měla bych vědět, co chci snídat, předem si to nakoupit a také vstát s takovým předstihem, abych stihla přípravu i samotnou snídani. A podobně je to se vším,“ vysvětluje.

Jak se ale zvyšuje povědomí o tom, co je a co není pro naše tělo vhodné, stoupá s tím podle ní i počet lidí, kteří se svou váhou skutečně chtějí něco dělat. „Myslím, že lidé se o zdravý životní styl určitě zajímají více a více. Často se u nás setkáváme s klientkami, které jsou ve středním věku i starší, nikdy necvičily a najednou přijdou s tím, že je to asi potřeba a chtěly by začít. Dříve si lidé neuvědomovali, že sladkosti jsou nezdravé, a není to tak dávno, kdy se za škodlivé nepovažovaly dokonce ani cigarety a kouření bylo velkým trendem. Dnes již víme, co je zdravé a co ne, což je velmi pozitivní. Dalším krokem bude, že tyto nezdravé věci vyřadíme ze svých návyků,“ dodává.

Čtěte také: 

Konečně pravda o tabletách na hubnutí. Víme, kdy (ne)fungují a proč.

Čtyři způsoby jak přelstít vaše tělo, aby začalo hubnout

Ajurvédský detox vám doslova vykartáčuje střeva

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...