zdravá strava

Umí nabít energií, pěstuje vše možné na zahrádce i na poli. Taky třeba maracuju za oknem v květináči. Peče nepřeslazené skvosty pro širokou rodinu či přátele a provozuje Apartmán U Cukrářky , kde hosté na přivítanou dostanou jako bonus bábovku a nezřídka odjíždějí s dobrotami ze zahrádky. Vítejte...

Jednou z hlavních a vlastně už i tradičních vystupujících na víkendovém Festivalu Evolution bude i specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková . Margit asi není na Flowee třeba moc představovat, stejně jako téma, kterému se věnuje. Zeptali jsme se jí, jaký vliv má „digitální věk“...

Nejlepší segedín vařila babička. A nejlepší borůvkové knedlíky dělala máma. Může jídlo z dětství formovat naše vztahy v dospělosti? Může, a to docela zásadně. Především ty rodinné. Jídlo, s jeho typickou chutí a vůní, na které jsme se v dětství těšili, nám totiž zůstává v paměti až do dospělosti....

Víte, co je hlavní složkou potravy Eskymáků? Živočišný nasycený tuk. Eskymáci dokázali sníst až několik kilo velrybího tuku na posezení a myslíte si, že měli někdy infarkt nebo mrtvici? Odpověď zní ne. Jak je možné, že byl všechen tuk ve stravě považován za škodlivý?

Hubnutí není jen dřina a diety. Jde především o biochemický proces. Ten dokážou nastartovat hormony. Podle jednoho ze zakladatelů funkční medicíny lze hormony na hubnutí správně naladit. {související} „Je možné, že vaše problémy s váhou nejsou otázkou vůle nebo disciplíny, ale hormonální...

Jednou z tradičních hypotéz vzniku deprese je předpoklad, že pacienti trpí nedostatkem monoaminových neurotransmiterů v těle, což vede k nízké hladině serotoninu, noradrenalinu a dalších potřebných látek v mozku. Avšak věda přináší stále více důkazů o tom, že některé formy deprese mohou být...

„Člověk si na alergii zakládá ve chvíli, kdy jde proti sobě a považuje to za správné,“ říká odbornice na holistickou medicínu Šárka Eggerová. Celostní medicínou se zabývá od roku 1989. Pár měsíců po porodu se u ní spustily příznaky Crohnovy choroby a tehdejší medicína si s tím neuměla poradit. Tak...

Dokáže zázračně uzdravovat, ale i potichu zabíjet. Řeč je o obyčejném jídle. Záleží jen na tom, kolik ho sníte a jak s ním předtím naložíte. „Tisíce let stará ájurvéda ho považuje za lék. Samozřejmě se ale musí užívat v pravou chvíli a tím správným způsobem,“ potvrzuje ájurvédský kuchař Gary...

David Frej se po dokončení lékařské fakulty na Karlově univerzitě v Praze několik let živil jako interní lékař. To mu ale pro chápání lidského těla nestačilo. Posledních 15 let se zabývá holistickou a přírodní medicínou, kterou studoval v Londýně. Alternativní medicíně a výživě se věnoval i v...

Tofu je plné bílkovin. Prodává se v několika variantách, ale uzené je jedno z nejoblíbenějších. Je použitelné za tepla i za studena. Vylepší každé veganské karbanátky, pomazánky nebo zeleninové směsi.

S blížícím se létem začnou být v kurzu lehká jídla, která dobře nasytí žaludek a uspokojí i naše chuťové potřeby, zároveň ale nebudou těžká do žaludku a nabídnou prostor pro kreativitu. Přesně to splňuje těstovinový salát s čočkovou majonézou.

Také jste zvyklí z avokáda spotřebovat pouze dužinu a pecku vyhodit? Poslední výzkumy ukazují, že je to velká chyba. Prokázaly totiž, že se semeno avokáda pyšní nebývalými zdravotními benefity. Jeho konzumace je však nadále problematická, neboť má nejen své nesporné výhody, ale i některá rizika.

V první části miniseriálu o obezitě (nejen) dětí jsem vysvětlil principy problému, počínaje genetikou přes epigenetiku až po obezogenní prostředí. Teď se pokusím poodejít od teorie a být konkrétnější. Budu se věnovat okolnostem (obezogenní prostředí) a prevenci dětské obezity.

V otázce zdraví dítěte se dosud veškerá pozornost zaměřovala na kvalitu stravy a životní styl budoucí matky. Nový výzkum provedený na McGillově univerzitě v Montrealu však ukazuje, že zdraví dítěte stejnou měrou ovlivňuje i jídelníček jeho otce. I budoucí otcové by tak před početím dítěte měli...

Nepochybně jste slyšeli, že vláknina je důležitá. Ale proč vlastně? A jak můžete dostatek vlákniny získat? Objevte zdravotní přínosy této základní živiny a přečtěte si, v jakých potravinách je jí nejvíce.

Už desítky let se traduje, že na novoročním stole nemůže chybět čočka. Prý proto, aby byl i v novém roce v domě dostatek peněz. Tvar čočky mince opravdu připomíná, ale naši předkové pravděpodobně mysleli i na to, že čočka po vánočních tučných jídlech prospěje očistě organismu.

Venku se stmívá, i když je teprve odpoledne. Mrzne. Rozsvěcím světla, pouštím počítač a sedám ke klávesnici. Cosi mě nutí napsat o tom, že není kam spěchat. Dnes ani jindy. A že je to právě zima, která nám přináší jedinečný dar klidu a spočinutí.

Asi to znáte. Kolikrát jsme se o Vánocích přecpali a přísahali, že už nikdy více. Kolik cukroví, sladkostí a masa každý rok spořádáme. Kolik přibereme? Nejsou náhodou novoroční předsevzetí typu „začít běhat, cvičit, hubnout“ a podobně právě důsledkem našeho nezdravého stylu o Vánocích? Určitě to...

Máte stejný pocit jako já, tedy že výživa rozhoduje o zdraví? Myslíte si jako já, že byste se kvalitě vašeho stravování měli více věnovat? Čtete články v řadě médií přinášející „zaručená doporučení“? Nemáte však dojem, že se v informacích topíte? Já ano.

Teorie o kaloriích na mnohé působí poněkud zmateně. Většina z nás měla a mnozí stále mají za to, že jsou klíčem ke ztrátě váhy a s tím spojeného udržení optimálního zdraví (proto jsou také uváděny na štítcích potravin). Proč ale odborníci na výživu doporučují konzumaci vysoce kalorických potravin,...