fbpx

Mám si dát diazepam, nebo banán? Pět potravin, které fungují jako léky na spaní 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Cpát se na noc sice není dobré, odborníci ale tvrdí, že byste do postele neměli chodit ani úplně hladoví. Nejlepší je si dát před spaním svačinku s vysokým obsahem hořčíku

Zveřejněno: 4. 2. 2022

Možná se řídíte jedním z mnoha výživových doporučení, které tvrdí, že před spaním by se už nemělo jíst. Možná jste se ale také párkrát vzbudili uprostřed noci s kručícím žaludkem, bušícím srdcem a nedařilo se vám už zabrat. „Pokud totiž tělu dojde energie, mozek aktivuje kortizol, a když k tomu dojde uprostřed noci, narušuje to spánek,“ vysvětluje na serveru Mindbodygreen psycholog a odborník na spánek Michael J. Breus. Kortizol je stresový hormon, který tělo aktivuje, a pokud je tento hormon produkován v noci, znemožňuje kvalitní spánek.

Záleží na tom, jak dlouho před spaním se najíte a také čeho. Pokud si večeři dopřejete dvě hodiny před odchodem na kutě, je to úplně optimální. Menší svačinku si potom můžete podle Breuse dát klidně i půl hodiny před cestou do ložnice. Vybrané jídlo by každopádně mělo obsahovat hořčík, minerál, který je nezastupitelný pro většinu biochemických reakcí v těle a jehož nedostatek zhoršuje průběh každé nemoci, projevuje se podrážděností i potížemi se spánkem. Které potraviny jsou na něj bohaté, a můžete je tedy zakousnout před spaním?

1. Bohaté banány

Banánům náleží první místo, protože jsou kromě hořčíku bohaté také na draslík. Oba minerály podporují relaxaci, což je přesně to, co potřebujete navodit před odchodem na kutě.

2. Tmavá čokoláda narvaná kakaem

Jen 30 gramů čokolády (asi tři dílky) s vysokým obsahem kakaa dodá až 15 % doporučené denní dávky hořčíku, která v Česku činí 375 miligramů. To z ní dělá dobrého spojence v boji s nespavostí.

3. Ořechy a semínka

Od dýňových semínek až po kešu ořechy, většina druhů ořechů je na hořčík poměrně bohatá. Třeba šest paraořechů dodá 26 % doporučené denní dávky, jedna porce mandlí obsahuje nějakých 80 miligramů hořčíku, dýňová semínka 168 miligramů na porci a kešu ořechy 74 miligramů.

4. Večerní cizrna

I když cizrna chutná po oříšcích, patří k luštěninám. I tak je ale podobně jako ořechy bohatá na hořčík. Jedna porce, tedy zhruba půl šálku, dodá nějakých 115 miligramů tohoto cenného minerálu. Umixujte ji v lahodný humus, upečte ji s oblíbeným kořením na křupavé občerstvení nebo ji uvařte a přisypte do večerního zeleninového salátu.

5. Hořčík jako doplněk stravy

I když se vlastně nejedná o svačinu, s normalizováním hladiny hořčíku v krvi mohou pomoci i kvalitní doplňky stravy, které díky němu podporují hluboký a regenerační spánek, pomáhají zklidnit roztěkanou a nervózní mysl a podpoří relaxaci. Díky hořčíku budete rychleji usínat, lépe spát a energičtěji vstávat.

Související…

Jak si vyložit sen, v němž se člověk ocitne nahý? Existuje pět způsobů
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Mindbodygreen

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...