fbpx

Americká vykladačka snů vysvětluje, co (kromě těla) odhalují takzvané nahé sny. Může se jednat o nejistotu, rozpaky, ale také o otevřenost a svobodu. Záleží na tom, jak se v tom snu bez oblečení vlastně cítíte

Zveřejněno: 21. 3. 2021

Některé sny se mohou opakovat a naznačovat tím něco o našem životě. Někomu se zdá, že padá vzduchem a nemůže dosáhnout země, jinému, že jede v autě, kterému nefungují brzdy, a někomu třeba o tom, že se ocitl nahý uprostřed místnosti plné lidí a najednou neví, co s tím. Nahých snů ale existuje několik druhů. Podle Lauri Loewenbergové, populární americké expertky na výklad snů, rozhoduje o tom, jak by daný sen měl být interpretován, právě to, jak se v něm sami cítíme. Na webu Mind Body Green zmiňuje Lauri pět způsobů, jak nahé sny mohou vypadat a jak se dají vyložit.

1. Když se cítíte trapně

„Nejčastějším důvodem tohoto snu je to, že se v reálném životě pravděpodobně nacházíte v situaci, v níž vám záleží na tom, jak vás vnímají ostatní,“ vysvětluje Loewenbergová.

Ve většině případů nahé sny odhalují pocity rozpaků nebo hanby a mohou se přestat opakovat, jakmile si v reálném životě začneme více věřit.

Takový sen naznačuje, že se ve skutečném životě sami sebe ptáme, co se nám to vlastně děje. Prožíváme období, kdy bychom nejraději někam zalezli a před vším a všemi se schovali.

2. Pokud se zdá, že je to všem jedno

Dalším zajímavým prvkem nahých snů podle Loewenbergové je, že snílek je obvykle jediným, kdo nad svou nahotou doslova šílí. Ostatním je to, zdá se, jedno, nebo si toho zkrátka vůbec nevšímají. Vyznění takového snu je ale podle Lauri poměrně pozitivní, protože ukazuje, že vše, co v nás vyvolává pocit zranitelnosti, odhalení, rozpaků nebo souzení je v podstatě jen naší domněnkou a nepředstavuje reálný problém.

3. Pokud nám to nevadí

Některým může nahota ve snu dávat pocit klidu a pohody. To může být znamení, že nadešel čas se nějakým způsobem otevřít skutečnému životu. „Takové sny obvykle ukazují otevřenost a poctivost a naznačují, že jste možná udělali nějaký průlom ve svém bdělém životě,“ říká Loewenbergová. Pokud se nám něco takového zdálo, měli bychom zvážit osvobození se od něčeho, co držíme, zakrýváme nebo skrýváme.

4. Když jsme nazí jen částečně

Loewenbergová říká, že ve snech vždy hrají velkou roli detaily. Takže pokud jsme se v jednom z nich ocitli nazí jen částečně, měli bychom se zaměřit na části těla, které zůstaly odhaleny. Když jsme bez trika, může to naznačovat, že nám chybí něco, co se spojuje s oblastí hrudníku a srdce, třeba otevřenost, empatie, sebevědomí, odvaha. Stažené kalhoty podle Lauri odhalují zranitelnost a ztrátu kontroly nebo usvědčení ze lži či přistižení při nějakém špatném činu.

5. Pokud je nahý někdo jiný

A konečně, pokud se v našich snech objevuje  bez oblečení jiná osoba, měli bychom se nejprve zaměřit na její identitu – zda je to někdo blízký, třeba člen rodiny, nejlepší přítel nebo kolega. Nahota toho druhého pak může znamenat, že se daný člověk nachází v situaci, v níž je zranitelný, nebo se nám otevřel. Jedná-li se o někoho cizího, pak by se mohl pojit s pocity rozpaků a osobního souzení.

Co dělat, když se sen opakuje

Pokud se sen opakuje a my netušíme proč, měli bychom se podle Loewenbergové zaměřit na naši emoční reakci ve snu. Jakmile ji rozklíčujeme, přichází na řadu zamyšlení nad tím, co v nás takové pocity vyvolává ve skutečném životě. Může to trvat velmi dlouho, protože se může jednat třeba o opakující se vzorec chování, který si třeba vůbec neuvědomujeme. Často to bývá přehnaná obava z názorů ostatních, z toho, jak na nás nahlížejí a co si o nás myslí.

Posláním takového snu je potom nalezení způsobu, jak se můžeme cítit sebejistěji. „Pravděpodobně jste k sobě příliš kritičtí, tyto sny na to upozorňují a říkají, že byste měli najít způsob, jak změnit pohled na sebe sama, nebo na to, jak si myslíte, že vás vnímají ostatní, a najít tak větší sebedůvěru,“ vysvětluje Loewenbergová. Ve většině případů nahé sny odhalují pocity rozpaků nebo hanby a mohou se přestat opakovat, jakmile si v reálném životě začneme více věřit. Pokud si ovšem díky nahotě ve snu užíváme svobody a volnosti a je to celkově příjemné, máme si to podle Loewenbergové prostě užít.

Související…

Pandemie mění i naše sny. Lidem se zdá o apokalypse nebo o červech
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Mindbodygreen

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...