jídlo

Už za měsíc, konkrétně v pondělí 25. listopadu, proběhne v Domě Černá Labuť další Ájurvédská večeře s přednáškou . Tentokrát se bude u skvělého jídla a pití mluvit o tématu, jak si vybrat správného ájurvédského lékaře a resort . Na otázky, které se týkají hlavně její vlastní cesty k ájurvédě, jsme...

„Neskutečně příjemná změna jednoho zaplivaného stánku s klobásou na tenhle super podnik,“ píše v recenzi na stránkách Bistra Artyčok návštěvnice Renata Lišková. A má pravdu. Na pomezí Stromovky a Výstaviště, kousek od Maroldova panoramatu , na místě, které dosud okupoval typický krabicový...

Pokud patříte mezi pravidelné návštěvníky farmářských trhů, možná jste si zvykli na to, že je třeba se v tomto světě pohybovat s ostražitostí. Při prohlížení vystaveného zboží vás možná napadají otázky, zda ta zelenina není příliš čistá (čili z nedalekého hypermarketu), chleba příliš celozrnný...

V pondělí 25. listopadu od 17 hodin proběhne v pražské Art & Event Gallery Černá labuť už dvanáctá ájurvédská večeře s atraktivní přednáškou. Tentokrát vystoupí Zuzana Zwiebel s tématem „Jak si vybrat správného ájurvédského lékaře a vhodný resort“. Tím také vyvrcholí její pravidelný nedělní seriál...

O vyváženém stravování se hodně mluví a píše, podle praxe dietologů a výživových poradců se ale radami mnoho lidí neřídí. Potíží s poruchami příjmu potravy přibývá . A je vlastně jedno, zda za to může stres a pracovní vytížení, módní "diktát vychrtlého těla", nebo prostě odpor k jídlu.

O kolonizaci Marsu se čím dál vášnivěji debatuje již několik let a nedávný objev vody tamtéž diskuse paradoxně ještě rozohnil. Kdy by na Marsu mohl přistát člověk? Některé smělé plány hovoří o roku 2033. Než se tam ale skutečně vydáme, musíme vymyslet, co tam vlastně budeme jíst.

Grubhub jako služba pro objednání jídla podle magazínu The Hustle doslova změnil Ameriku . Jeho uživatelé si mohli vychutnat čerstvě dovezené a poměrně kvalitní jídlo z restaurací. Některé z nich si dokonce teprve na rozvozech vybudovaly své jméno. Pak se ke Grubhubu přidaly ještě další služby...

Jaime Silversteinová pracuje jako specialistka na plodiny ve firmě Freight Farms , která vyrábí takzvané Leafy Green Machines . V zásadě tedy dodává běžné přepravní kontejnery s dostatečným množstvím hydroponického vybavení a nástrojů, které umožňují sklizeň dvou až čtyř tun produkce ročně, a to v...

Srovnávací studie, jež se týká rizik v podobě ischemické choroby srdeční a mrtvice mezi těmi, kdo jedí maso, ryby, a vegetariány , přinesla zajímavé závěry. Vegetariáni jsou v tomhle ohledu prý ve větším nebezpečí než ti, kdo jedí maso. Časopis Time ovšem píše , že je zatím příliš brzy na to začít...

Na začátku 20. století pediatři moc dobře věděli, co děti potřebují jíst. Kladli matkám na srdce, aby dodržovaly přísnou dietu. Výsledek? Až 90 % dětí si vyvinulo nechutenství a odmítalo jíst, co jim bylo nakázáno.

Lednička je fajn vynález, díky ní nemusíme chodit denně do obchodu pro čerstvé potraviny. Někdy do ní ovšem dáváme věci, kterým to zrovna neprospívá. Vědci ze zemědělské fakulty University of California zveřejnili seznam potravin , které by neměly být uchovávány v ledničce, ale při pokojové...

Partnerství, solidarita, lokálnost a ekologie. To jsou hlavní principy ušlechtilého projektu KPZ , tedy komunitou podporovaného zemědělství. Hlavní myšlenka je jednoduchá – přivést zákazníky přímo k farmářům, a vytvořit tak skupinu spotřebitelů a dodavatelů, která bude fungovat nezávisle na...

Je to přesně rok, co administraci certifikační značky Czech Specials převzala Asociace kuchařů a cukrářů ČR , která si dala za cíl nikoli množství certifikovaných restaurací, ale především jejich kvalitu. Dokladem může být například pražská restaurace Triton hotelu Adria Praha, kde šéfkuchař Tomáš...

Nová studie popisuje efekt , který je velmi důležitý pro prodejnost čokolády. Možná si myslíme, že je pro nás zásadní chuť, ale výzkumníci zjistili, že i samotné vnímání chuti a kvality čokolády je závislé na tom, jak hezky je zabalena.

Pro Prahu a hlavně bezútěšné okolí Florence to byla loni zajímavá událost. Během asi devíti dnů vznikla pod viaduktem pražské magistrály první pražská tržnice sestavená ze stavebních buněk. Manifesto bylo pro zájemce otevřené i přes vánoční svátky a znovu obnovilo provoz v březnu. Teď mu na levém...

„Byfé“ bylo slovo, které jsem slýchával od dětství. Možná rodiče tou výslovností chtěli dát větší lesk umakartovému stolu, na nějž si matka obřadně položila talířek s chlebíčkem, a já dostal jahodový koktejl. Ne proto, že by byla lakomá, ale jako dítě jsem nerad jedl, bral jsem čas strávený s...

Každý rok se jen v Severní Americe a Evropě dohromady vyhodí jídlo, které by třikrát nakrmilo všechny hladové světa . Naštěstí už existují technologie a iniciativy, které se snaží takto zbytečnému plýtvání předcházet. Konkrétně v Praze je jednou z nich například projekt Bezezbytku, podporující...

V Praze nahradila Paříž Itálie. Oblíbená kavárna Cafe de Paris na Maltézském náměstí prošla důkladnou rekonstrukcí a proměnila se v italskou restauraci. A zatím to vypadá, že i ona se bude u veřejnosti těšit stejné oblibě jako bývalá slavná kavárna. Nově otevřená restaurace je vzdálenou příbuznou...

Patrně byste museli až doposud žít hluboko v pralese někde na konci světa, aby vás minula jakákoliv zpráva o tom, že současná ekologická situace a s ní spojené klimatické změny představují značně akutní hrozbu pro celé lidstvo. Řítíme se k bodu, kdy napravení toho, co jsme napáchali, už nebude...

Sezóna farmářských trhů, na kterých můžete nakoupit čerstvé potraviny v bio i nebio kvalitě přímo od farmářů, je opět tady. Seřadili jsme pražské trhy od jedničky po desítku, přičemž v pořadí tentokrát nejde o hodnocení kvality, ale o jednotlivé městské části hlavního města Prahy. Šestka se může...