jídlo

Na začátku 20. století pediatři moc dobře věděli, co děti potřebují jíst. Kladli matkám na srdce, aby dodržovaly přísnou dietu. Výsledek? Až 90 % dětí si vyvinulo nechutenství a odmítalo jíst, co jim bylo nakázáno.

O kolonizaci Marsu se čím dál vášnivěji debatuje již několik let a nedávný objev vody tamtéž diskuse paradoxně ještě rozohnil. Kdy by na Marsu mohl přistát člověk? Některé smělé plány hovoří o roku 2033. Než se tam ale skutečně vydáme, musíme vymyslet, co tam vlastně budeme jíst.

Grubhub jako služba pro objednání jídla podle magazínu The Hustle doslova změnil Ameriku . Jeho uživatelé si mohli vychutnat čerstvě dovezené a poměrně kvalitní jídlo z restaurací. Některé z nich si dokonce teprve na rozvozech vybudovaly své jméno. Pak se ke Grubhubu přidaly ještě další služby...

Lednička je fajn vynález, díky ní nemusíme chodit denně do obchodu pro čerstvé potraviny. Někdy do ní ovšem dáváme věci, kterým to zrovna neprospívá. Vědci ze zemědělské fakulty University of California zveřejnili seznam potravin , které by neměly být uchovávány v ledničce, ale při pokojové...

Partnerství, solidarita, lokálnost a ekologie. To jsou hlavní principy ušlechtilého projektu KPZ , tedy komunitou podporovaného zemědělství. Hlavní myšlenka je jednoduchá – přivést zákazníky přímo k farmářům, a vytvořit tak skupinu spotřebitelů a dodavatelů, která bude fungovat nezávisle na...

Je to přesně rok, co administraci certifikační značky Czech Specials převzala Asociace kuchařů a cukrářů ČR , která si dala za cíl nikoli množství certifikovaných restaurací, ale především jejich kvalitu. Dokladem může být například pražská restaurace Triton hotelu Adria Praha, kde šéfkuchař Tomáš...

Nová studie popisuje efekt , který je velmi důležitý pro prodejnost čokolády. Možná si myslíme, že je pro nás zásadní chuť, ale výzkumníci zjistili, že i samotné vnímání chuti a kvality čokolády je závislé na tom, jak hezky je zabalena.

Pro Prahu a hlavně bezútěšné okolí Florence to byla loni zajímavá událost. Během asi devíti dnů vznikla pod viaduktem pražské magistrály první pražská tržnice sestavená ze stavebních buněk. Manifesto bylo pro zájemce otevřené i přes vánoční svátky a znovu obnovilo provoz v březnu. Teď mu na levém...

„Byfé“ bylo slovo, které jsem slýchával od dětství. Možná rodiče tou výslovností chtěli dát větší lesk umakartovému stolu, na nějž si matka obřadně položila talířek s chlebíčkem, a já dostal jahodový koktejl. Ne proto, že by byla lakomá, ale jako dítě jsem nerad jedl, bral jsem čas strávený s...

Každý rok se jen v Severní Americe a Evropě dohromady vyhodí jídlo, které by třikrát nakrmilo všechny hladové světa . Naštěstí už existují technologie a iniciativy, které se snaží takto zbytečnému plýtvání předcházet. Konkrétně v Praze je jednou z nich například projekt Bezezbytku, podporující...

V Praze nahradila Paříž Itálie. Oblíbená kavárna Cafe de Paris na Maltézském náměstí prošla důkladnou rekonstrukcí a proměnila se v italskou restauraci. A zatím to vypadá, že i ona se bude u veřejnosti těšit stejné oblibě jako bývalá slavná kavárna. Nově otevřená restaurace je vzdálenou příbuznou...

Patrně byste museli až doposud žít hluboko v pralese někde na konci světa, aby vás minula jakákoliv zpráva o tom, že současná ekologická situace a s ní spojené klimatické změny představují značně akutní hrozbu pro celé lidstvo. Řítíme se k bodu, kdy napravení toho, co jsme napáchali, už nebude...

Sezóna farmářských trhů, na kterých můžete nakoupit čerstvé potraviny v bio i nebio kvalitě přímo od farmářů, je opět tady. Seřadili jsme pražské trhy od jedničky po desítku, přičemž v pořadí tentokrát nejde o hodnocení kvality, ale o jednotlivé městské části hlavního města Prahy. Šestka se může...

I letošní Světový den zdravého zažívání připadá na 29. květen. Asi to má něco do sebe. I když to tak za okny zrovna nevypadá, blíží se léto. A k létu občas bohužel patří i problémy se zažíváním. Letní průjem je pojem, který se používá pro různorodé střevní komplikace přepadávající velké...

Počet veganů v posledních letech neustále roste . A spolu s tímto trendem roste i počet podniků a obchůdků, kde si můžete veganské jídlo přímo dát, nebo k němu nakoupit ingredience. Trendem žije i Berlín. Veganskou gastronomii ve městě provozuje okolo 80 kaváren, snack barů a restaurací. Ale ani...

Představte si, že vstoupíte do kuchyně v chytrém domě budoucnosti. Mezi sporákem a toustovačem připojenými na internet je 3D tiskárna schopná vytisknout vaše oblíbené jídlo jen za pomoci stisknutí jediného tlačítka. Přijde vám to jako scéna z Návštěvníků s amarouny? Odborníci odhadují, že za deset...

I když to za okny vypadá spíš na podzim, jarní příroda se v rytmu svého přirozeného tempa pozvolna probírá k životu. Její počínání by mělo být příkladem pro nás. Přechod ze zimního období do toho jarního by se totiž měl v našich tělech odehrávat ve stejně poklidném duchu. Šokovat naše tělo...

Co se jídla týče, nevíme přesně, jestli jíst jednou denně, třikrát nebo pětkrát (případně vůbec). Obecně přijímaným přístupem ale je, že pár hodin před spaním by člověk neměl jíst už vůbec. Nejenže z toho jeden tloustne, protože máme v noci tendenci jíst nezdravá jídla, ale s plným žaludkem se...

O vyváženém stravování se hodně mluví a píše, podle praxe dietologů a výživových poradců se ale radami mnoho lidí neřídí. Potíží s poruchami příjmu potravy přibývá . A je vlastně jedno, zda za to může stres a pracovní vytížení, módní "diktát vychrtlého těla", nebo prostě odpor k jídlu.

Pryč jsou doby, kdy jediné, čím se mohli vegetariáni ve fast foodu občerstvit, byl smažák a hranolky. V průběhu listopadu 2018 oznámila firma Beyond Meat (výrobce masných náhražek), že jde na burzu se záměrem vybrat peníze na „budoucnost proteinu“. A budoucnost proteinu vidí v hrachu. Ten by měl...