jídlo

Dvě třetiny Evropanů žijí ve městech a počet obyvatel v metropolích bude už jen narůstat. A čím víc lidí bude v urbanizovaných oblastech žít, tím víc se budeme muset ptát, jak nakrmit města a nezruinovat přitom přírodu. Jak vlastně ovlivňuje to, co jíme, prostředí, ve kterém žijeme? A není to jen...

Když v roce 2014 uvedla startupová společnost Heaven Labs na trh nápoj Mana , vypadalo to jako spousta dalších výživových fíglů. Trochu ezo, zabalené do vědeckých údajů, trochu nekritického nadšení a výsledkem je prášek, který si rozpustíte ve vodě. A nejenže vás má zasytit, ale má dodat i všechny...

Ustálené rčení, že bychom láskou někoho snědli, by se mohlo změnit. Třeba se bude říkat, že tě samou láskou ke světovému klimatu raději sežeru. Podle švédského profesora marketingu Magnuse Söderlunda by to opravdu mohlo být jedním z řešení, s nímž bychom pomohli předejít katastrofální změně...

O vyváženém stravování se hodně mluví a píše, podle praxe dietologů a výživových poradců se ale radami mnoho lidí neřídí. Potíží s poruchami příjmu potravy přibývá . A je vlastně jedno, zda za to může stres a pracovní vytížení, módní "diktát vychrtlého těla", nebo prostě odpor k jídlu.

Hydroponie neboli laboratorní způsob pěstování rostlin už se pomalu stává běžnou záležitostí i v Česku. Vůbec první vertikální farma byla u nás založena v roce 2017 v Břeclavi, nyní však obří hydroponické skleníky najdeme třeba i na Třebíčsku nebo na Hané. Hydroponicky se pěstují zejména rajčata,...

Jaime Silversteinová pracuje jako specialistka na plodiny ve firmě Freight Farms , která vyrábí takzvané Leafy Green Machines . V zásadě tedy dodává běžné přepravní kontejnery s dostatečným množstvím hydroponického vybavení a nástrojů, které umožňují sklizeň dvou až čtyř tun produkce ročně, a to v...

Slovo ájurvéda znamená věda o životě. Není to náboženství, je to dharma, nejvyšší moudrost zaznamenaná v posvátných indických textech védách. Říká se, že védy jsou jako vítr, nepatří žádné zemi ani člověku. Védy neříkají, že toto je jediná cesta. Hovoří o tom, že každá cesta, na kterou se vydáme s...

Na rohu ulic Vršovická a Minská se před nedávnem objevil Sousedský klub . V prostorách, kde kdysi býval sekáč, otevírá energická Zuzana Vránová komunitní místo, které by mělo sloužit k budování a utužování vztahů vršovických sousedů.

Už za měsíc, konkrétně v pondělí 25. listopadu, proběhne v Domě Černá Labuť další Ájurvédská večeře s přednáškou . Tentokrát se bude u skvělého jídla a pití mluvit o tématu, jak si vybrat správného ájurvédského lékaře a resort . Na otázky, které se týkají hlavně její vlastní cesty k ájurvédě, jsme...

„Neskutečně příjemná změna jednoho zaplivaného stánku s klobásou na tenhle super podnik,“ píše v recenzi na stránkách Bistra Artyčok návštěvnice Renata Lišková. A má pravdu. Na pomezí Stromovky a Výstaviště, kousek od Maroldova panoramatu , na místě, které dosud okupoval typický krabicový...

Pokud patříte mezi pravidelné návštěvníky farmářských trhů, možná jste si zvykli na to, že je třeba se v tomto světě pohybovat s ostražitostí. Při prohlížení vystaveného zboží vás možná napadají otázky, zda ta zelenina není příliš čistá (čili z nedalekého hypermarketu), chleba příliš celozrnný...

V pondělí 25. listopadu od 17 hodin proběhne v pražské Art & Event Gallery Černá labuť už dvanáctá ájurvédská večeře s atraktivní přednáškou. Tentokrát vystoupí Zuzana Zwiebel s tématem „Jak si vybrat správného ájurvédského lékaře a vhodný resort“. Tím také vyvrcholí její pravidelný nedělní seriál...

O kolonizaci Marsu se čím dál vášnivěji debatuje již několik let a nedávný objev vody tamtéž diskuse paradoxně ještě rozohnil. Kdy by na Marsu mohl přistát člověk? Některé smělé plány hovoří o roku 2033. Než se tam ale skutečně vydáme, musíme vymyslet, co tam vlastně budeme jíst.

Grubhub jako služba pro objednání jídla podle magazínu The Hustle doslova změnil Ameriku . Jeho uživatelé si mohli vychutnat čerstvě dovezené a poměrně kvalitní jídlo z restaurací. Některé z nich si dokonce teprve na rozvozech vybudovaly své jméno. Pak se ke Grubhubu přidaly ještě další služby...

Srovnávací studie, jež se týká rizik v podobě ischemické choroby srdeční a mrtvice mezi těmi, kdo jedí maso, ryby, a vegetariány , přinesla zajímavé závěry. Vegetariáni jsou v tomhle ohledu prý ve větším nebezpečí než ti, kdo jedí maso. Časopis Time ovšem píše , že je zatím příliš brzy na to začít...

Na začátku 20. století pediatři moc dobře věděli, co děti potřebují jíst. Kladli matkám na srdce, aby dodržovaly přísnou dietu. Výsledek? Až 90 % dětí si vyvinulo nechutenství a odmítalo jíst, co jim bylo nakázáno.

Lednička je fajn vynález, díky ní nemusíme chodit denně do obchodu pro čerstvé potraviny. Někdy do ní ovšem dáváme věci, kterým to zrovna neprospívá. Vědci ze zemědělské fakulty University of California zveřejnili seznam potravin , které by neměly být uchovávány v ledničce, ale při pokojové...

Partnerství, solidarita, lokálnost a ekologie. To jsou hlavní principy ušlechtilého projektu KPZ , tedy komunitou podporovaného zemědělství. Hlavní myšlenka je jednoduchá – přivést zákazníky přímo k farmářům, a vytvořit tak skupinu spotřebitelů a dodavatelů, která bude fungovat nezávisle na...

Je to přesně rok, co administraci certifikační značky Czech Specials převzala Asociace kuchařů a cukrářů ČR , která si dala za cíl nikoli množství certifikovaných restaurací, ale především jejich kvalitu. Dokladem může být například pražská restaurace Triton hotelu Adria Praha, kde šéfkuchař Tomáš...

Nová studie popisuje efekt , který je velmi důležitý pro prodejnost čokolády. Možná si myslíme, že je pro nás zásadní chuť, ale výzkumníci zjistili, že i samotné vnímání chuti a kvality čokolády je závislé na tom, jak hezky je zabalena.