jídlo

V Praze nahradila Paříž Itálie. Oblíbená kavárna Cafe de Paris na Maltézském náměstí prošla důkladnou rekonstrukcí a proměnila se v italskou restauraci. A zatím to vypadá, že i ona se bude u veřejnosti těšit stejné oblibě jako bývalá slavná kavárna. Nově otevřená restaurace je vzdálenou příbuznou...

Patrně byste museli až doposud žít hluboko v pralese někde na konci světa, aby vás minula jakákoliv zpráva o tom, že současná ekologická situace a s ní spojené klimatické změny představují značně akutní hrozbu pro celé lidstvo. Řítíme se k bodu, kdy napravení toho, co jsme napáchali, už nebude...

Sezóna farmářských trhů, na kterých můžete nakoupit čerstvé potraviny v bio i nebio kvalitě přímo od farmářů, je opět tady. Seřadili jsme pražské trhy od jedničky po desítku, přičemž v pořadí tentokrát nejde o hodnocení kvality, ale o jednotlivé městské části hlavního města Prahy. Šestka se může...

I letošní Světový den zdravého zažívání připadá na 29. květen. Asi to má něco do sebe. I když to tak za okny zrovna nevypadá, blíží se léto. A k létu občas bohužel patří i problémy se zažíváním. Letní průjem je pojem, který se používá pro různorodé střevní komplikace přepadávající velké...

Počet veganů v posledních letech neustále roste . A spolu s tímto trendem roste i počet podniků a obchůdků, kde si můžete veganské jídlo přímo dát, nebo k němu nakoupit ingredience. Trendem žije i Berlín. Veganskou gastronomii ve městě provozuje okolo 80 kaváren, snack barů a restaurací. Ale ani...

Představte si, že vstoupíte do kuchyně v chytrém domě budoucnosti. Mezi sporákem a toustovačem připojenými na internet je 3D tiskárna schopná vytisknout vaše oblíbené jídlo jen za pomoci stisknutí jediného tlačítka. Přijde vám to jako scéna z Návštěvníků s amarouny? Odborníci odhadují, že za deset...

I když to za okny vypadá spíš na podzim, jarní příroda se v rytmu svého přirozeného tempa pozvolna probírá k životu. Její počínání by mělo být příkladem pro nás. Přechod ze zimního období do toho jarního by se totiž měl v našich tělech odehrávat ve stejně poklidném duchu. Šokovat naše tělo...

Na začátku 20. století pediatři moc dobře věděli, co děti potřebují jíst. Kladli matkám na srdce, aby dodržovaly přísnou dietu. Výsledek? Až 90 % dětí si vyvinulo nechutenství a odmítalo jíst, co jim bylo nakázáno.

Lednička je fajn vynález, díky ní nemusíme chodit denně do obchodu pro čerstvé potraviny. Někdy do ní ovšem dáváme věci, kterým to zrovna neprospívá. Vědci ze zemědělské fakulty University of California zveřejnili seznam potravin , které by neměly být uchovávány v ledničce, ale při pokojové...

Co se jídla týče, nevíme přesně, jestli jíst jednou denně, třikrát nebo pětkrát (případně vůbec). Obecně přijímaným přístupem ale je, že pár hodin před spaním by člověk neměl jíst už vůbec. Nejenže z toho jeden tloustne, protože máme v noci tendenci jíst nezdravá jídla, ale s plným žaludkem se...

O vyváženém stravování se hodně mluví a píše, podle praxe dietologů a výživových poradců se ale radami mnoho lidí neřídí. Potíží s poruchami příjmu potravy přibývá . A je vlastně jedno, zda za to může stres a pracovní vytížení, módní "diktát vychrtlého těla", nebo prostě odpor k jídlu.

Pryč jsou doby, kdy jediné, čím se mohli vegetariáni ve fast foodu občerstvit, byl smažák a hranolky. V průběhu listopadu 2018 oznámila firma Beyond Meat (výrobce masných náhražek), že jde na burzu se záměrem vybrat peníze na „budoucnost proteinu“. A budoucnost proteinu vidí v hrachu. Ten by měl...

Asi to znáte. Kolikrát jsme se o Vánocích přecpali a přísahali, že už nikdy více. Kolik cukroví, sladkostí a masa každý rok spořádáme. Kolik přibereme? Nejsou náhodou novoroční předsevzetí typu „začít běhat, cvičit, hubnout“ a podobně právě důsledkem našeho nezdravého stylu o Vánocích? Určitě to...

Advent jako očekávání svátků vánočních patří mezi jedno z nejkrásnějších období roku. Od něj je neodmyslitelná vůně svařeného vína, perníčků, cukroví a vánočky. A abychom nezůstávali jen u sladkého. Zelňačka nebo vinná klobása s bramborem na štědrovečerní oběd, hrachovka, kapr a salát na večeři,...

Královna superpotravin. I tak bývá quinoa nazývána. A ne neopodstatněně. Obsahuje totiž všech 9 esenciálních aminokyselin, které se v rostlinné říši nenacházejí zase tak často. I proto je vhodná zejména pro vegany, kteří se mohou potýkat s jejich nedostatkem. {související} Kromě toho neobsahuje...

Hodně z nás si pamatuje z raných devadesátek na první český, vlastně tehdy ještě československý, "mekáč" v Praze ve Vodičkově ulici. Druhý byl tuším na Václaváku na Můstku a pak už to nemělo smysl počítat. Ve Spojených státech najdete McDonald´s prakticky na každém rohu. {související} V evropských...

Existují dva druhy vizionářů. Jedni mají pevnou představu a dokážou ji vštípit ostatním podle hesla „naučíme lidi, co si mají přát“, což bylo charakteristické například pro Steva Jobse. Jiným druhem jsou pak zapálení géniové, kteří dokážou vysledovat trendy a spojí je s vlastní intuicí, odborností...

Každý rok se v Česku prodají statisíce kuchařek. Na webu Kuchařky.cz nic jiného než knihy s kvalitními recepty nenajdete. I když vlastně ano. Díky originálnímu spojení e-shopu se sociálními sítěmi a také díky unikátní aplikaci, která propojuje svět tištěných kuchařek se světem digitálních receptů....

Je známý hlavně jako drsný šéfkuchař, který si nebere servítky při vyjadřování svých názorů. Nyní ho v televizním pořadu o zlém šéfovi nahradila Jitka Pagana. Fanoušci tvrdí, že už "to není ono". {související} My jsme se Zdeňkem Pohlreichem mluvili naposledy loni v létě. „Když je toho v hrnci moc,...

Když zakladatel firmy Petr Hobža starší hodil na pánev první nakrájenou bramboru a nedostatkové smažené lupínky pak se svou ženou prodávali s obrovským úspěchem v tamním letním kině, psal se rok 1988. Rok před pádem komunistů, kdy svobodné podnikání byl velký luxus. Hned v devadesátém roce založil...