jídlo

Představte si, že vstoupíte do kuchyně v chytrém domě budoucnosti. Mezi sporákem a toustovačem připojenými na internet je 3D tiskárna schopná vytisknout vaše oblíbené jídlo jen za pomoci stisknutí jediného tlačítka. Přijde vám to jako scéna z Návštěvníků s amarouny? Odborníci odhadují, že za deset...

Britský deník The Guardian informuje o výzkumu , který byl v roce 2019 publikovaný v magazínu Science a je považován za dosud nejkomplexnější analýzu toho, jak zemědělství poškozuje planetu. Vědci zjistili, že vyhýbání se masu a mléčným výrobkům představuje nejúčinnější způsob, jak snížit dopad...

Co se jídla týče, nevíme přesně, jestli jíst jednou denně, třikrát nebo pětkrát (případně vůbec). Obecně přijímaným přístupem ale je, že pár hodin před spaním by člověk neměl jíst už vůbec. Nejenže z toho jeden tloustne, protože máme v noci tendenci jíst nezdravá jídla, ale s plným žaludkem se...

Proč sáhneme zrovna po zmrzlině, když se cítíme pod psa? A to i za tu cenu, že nám po ní o moc lépe nebude? Když ona je taková krémová, měkká a sladká. Toužíme po ní tedy proto, že právě tyto vlastnosti schází našemu životu? Hlad po zmrzlině tak může být ve skutečnosti lačněním po lásce, po...

Nutnost zaopatřit potřeby celé rodiny, která se v posledním roce více či méně ocitla většinou doma. K tomu práce na home office, stres a obavy o budoucnost. Prostor pro relaxaci schází, ať už z časových důvodů, kvůli důrazu na izolaci nebo kvůli uzavření veškerých volnočasových zařízení. Životní...

Ochrana životního prostředí i trvalá udržitelnost rezonují nejen společností, ale i mezi velkými výrobci a korporacemi. Právě velcí hráči mají podstatný vliv na to, jakým směrem se snahy o trvale udržitelné hospodářství budou ubírat. Pro francouzskou rodinnou společnost Bonduelle, výrobce mražené...

Jestliže při práci většinu času prosedíte, může být složité udržet si vysněnou váhu. Kila nejprve přibývají pomalu a postupně, ovšem i to může vést k velkému navýšení váhy. Proto je třeba dávat si na to pozor a věnovat pozornost svému životnímu stylu. Zdravý jídelníček je základ Pokud chcete...

Možná se řídíte jedním z mnoha výživových doporučení, které tvrdí, že před spaním by se už nemělo jíst. Možná jste se ale také párkrát vzbudili uprostřed noci s kručícím žaludkem, bušícím srdcem a nedařilo se vám už zabrat. „Pokud totiž tělu dojde energie, mozek aktivuje kortizol, a když k tomu...

Na začátku 20. století pediatři moc dobře věděli, co děti potřebují jíst. Kladli matkám na srdce, aby dodržovaly přísnou dietu. Výsledek? Až 90 % dětí si vyvinulo nechutenství a odmítalo jíst, co jim bylo nakázáno.

Anketu o nejoblíbenější Rostlinný produkt roku 2020 ovládl ManaBurger . Už podruhé v řadě tak v anketě zvítězila rostlinná alternativa masa. ManaBurger totiž střídá na pomyslném trůnu rostlinné mleté Next level Hack z Lidlu. Obrovský růst zájmu o rostlinné alternativy masa potvrzují také evropská...

Ona zázračná zubní pasta nepomůže zatím všem, ale už nyní především těm, kteří trpí hypersenzitivní imunitní reakcí organismu po požití i stopového množství burských oříšků. Alergii obecně vyvolává aktivace protilátek, imunoglobulinů E (IgE), které takto reagují na daný alergen. Výsledkem takové...

Lednička je fajn vynález, díky ní nemusíme chodit denně do obchodu pro čerstvé potraviny. Někdy do ní ovšem dáváme věci, kterým to zrovna neprospívá. Vědci ze zemědělské fakulty University of California zveřejnili seznam potravin , které by neměly být uchovávány v ledničce, ale při pokojové...

Do počátku 20. století dovedli lidé identifikovat a pojmenovat pouze čtyři základní chutě – sladkou, kyselou, slanou a hořkou. Pak pro svět objevili v Japonsku další. Pátá chuť umami, jak ji pojmenovali, rozhoduje o lahodnosti jídel i nápojů. A právě díky této chuti podle odborníků z Katedry...

Kdyby bylo co slavit, tak bychom aktuálně chystali pro onemocnění covid-19 dort s jednou svíčkou. Dalekosáhlé následky, které budou mít restriktivní opatření přijatá v souvislosti s pandemií, se však začínají ukazovat až nyní. Miliony lidí přišly v důsledku pandemie o práci a teď si nemohou...

Konečně je tu kuchyňský přístroj, který zvládne všechno, co si jen umíte představit. Stojí sice jako nový dům se zahradou nebo starší byt 2+1 na Vinohradech, ale podle výrobce se jeho pořízení vyplatí. Pokud jste tedy opravdu bohatí a navíc i líní, těžko si představit lepší vánoční dárek pro...

Kdo říká, že BBQ patří jen k létu a horkým dnům? Vybavte se šikovnými pomocníky a jídlo se špetkou kouře si vychutnáte, i když teploty klesnou pod nulu. Inspirujte se vychytávkami, které vám zpříjemní grilování pod širým nebem, i nápady, jak udit v pohodlí domova.

Kam po celodenní práci vyrazit na jídlo? Nejspíš si vyberete podnik, ve kterém vám minule chutnalo. Vracíte se ale opravdu za dobrým jídlem, nebo jste jen podlehli trikům, jak ošálit naše smysly? Podívejme se na pár známých i nových objevů, které zjišťují vliv prostředí na náš apetit. Několik...

Nová studie popisuje efekt , který je velmi důležitý pro prodejnost čokolády. Možná si myslíme, že je pro nás zásadní chuť, ale výzkumníci zjistili, že i samotné vnímání chuti a kvality čokolády je závislé na tom, jak hezky je zabalena.

Na začátku roku, tedy těsně před vypuknutím koronakrize, se vrátila na Zemi americká astronautka Christina Kochová, která na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) strávila celkem 328 dní. Jak se cítila po návratu, není důležité, zcela jisté ale je, že jí na ISS chyběly čerstvé ovoce a zelenina.

Některá slova dnes mají trochu jiný význam – například dlouhověkost. Neměli bychom uprostřed globální pandemie více přemýšlet o tom, jak zůstat zdraví teď a tady, než abychom se starali o to, co bude, až zestárneme? Pokud se ale na celý problém podíváme důkladně, zjistíme, že dlouhověkost a...