fbpx

Psychosomatické potíže nevyřešíte jinak, než když uberete. A potlačíte stres

Zveřejněno: 25. 7. 2023

Psychosomatické onemocnění pochází z emočního stresu nebo negativních myšlenek. Má ale fyzické příznaky, které mohou ublížit stejně jako symptomy běžné chřipky. Úkolem psychosomatiky je léčit zdroj, ne příznaky. Léčit zevnitř. Píše o tom web Verywellmind.

Odhaduje se, že víc než 90 % návštěv lékaře je způsobeno zdravotními problémy, které jsou alespoň částečně ovlivněny stresem. Výskyt psychosomatických onemocnění je tak častější, než si lidé uvědomují. Stres se zkrátka může, a velmi často to také dělá, ozvat fyzickými příznaky.

Připadala jsem si ošklivá, odpudivá, hrozně mě to rozčilovalo a frustrovalo.

Ty mohou zahrnovat bolesti hlavy a svalů i křeče. Nervový systém se zmítá pod nápory adrenalinu a kortizolu, hormonu, jejž tělo v reakci na stres produkuje. To ovlivňuje krevní tlak, srdeční tep, trávení i hladinu cukru v krvi. Můžete mít podrážděný žaludek, střeva nebo obojí najednou. Tyto příznaky vás mohou dovést až k návštěvě lékaře, který provede standardní diagnózu a vyloučí možná řešení. Podle odhadované příčiny potom nastaví medikaci, která zklidní symptomy. Vám se uleví. Ale jen částečně, jen na chvíli. Proč? Protože psychické příčiny nemocí jsou "doložitelné, a dokonce doložené", jak ostatně říká i autor Psychosomatické prvouky, psychiatr Radkin Honzák.

Prášky nejsou řešení

Vyzkoušeli jste medikaci, dbali na rady lékařů, důsledně dodržovali předepsaný klidový režim. Potíže ale nezmizely. Jste naštvaní, frustrovaní, úzkostliví a ve stresu. A symptomy se zhoršují. Jednou mi po celých rukách naskákaly ošklivé bradavice. Protože jsem už tehdy vedla lekce TRX, bylo to pro mě krajně nepříjemné. Viděla jsem totiž, že je to nepříjemné i lidem, se kterými zde pracuji.

Řekla jsem si, že nemusím stihnout a zvládnout všechno, a opakovala jsem si to pokaždé, když jsem měla tendenci zase začít spěchat.

Jako instruktor kontroluji, jak lidé cvičí, opravuji je, ukazuji správné provedení, dotýkám se jich. S bradavicemi na rukách to není příjemné ani pro jednu stranu. Každý týden jsem chodila na vypalování. Bolelo to a bradavice potom vždycky naskákaly znovu. Připadala jsem si ošklivá, odpudivá, hrozně mě to rozčilovalo a frustrovalo. Byla jsem toho všeho tak plná, že jsem měla kolikrát pocit, že vybuchnu. Do toho stres v práci. Dohady, dlouhé porady, průtahy, nedostatek vyžití a smysluplné náplně. Jednou mi to došlo.

prasky 436632547

Medikace nepomáhá, jde o stres, musíte zkrátka ubrat


Byla jsem toho všeho tak plná, že to prostě ze mě muselo ven. Bradavice byly prostředek. Takže jsem začala pracovat na zklidňování. Víc spala, odpočívala, ubrala všeho, přestala chodit na vypalování. Řekla jsem si, že nemusím stihnout a zvládnout všechno, a opakovala jsem si to pokaždé, když jsem měla tendenci zase začít spěchat. A světe div se.

Kdo si chce zachovat emoční, psychické i fyzické zdraví, měl by se především snažit vyvarovat negativním účinkům stresu.

Bradavice růst přestaly. Od té doby věřím, že psychosomatika funguje. „Když mi něco bude ležet v žaludku, rentgen ani fibroskop to tam nenajde,“ řekl mi při rozhovoru, který jsme publikovali letos v květnu, Radkin Honzák. A vyjádřil tak celou podstatu psychosomatiky. Ta se podle jeho slov zaměřuje na to, jak se pacient cítí, co jej v životě tíží a jak to všechno může zvládnout a překonat.

Svépomoc jako řešení

Zvýšený stres a psychická úzkost může vyvolat méně či více závažná onemocnění. Na vině je stresový hormon kortizol. Ten oslabuje imunitu, takže se zvyšuje i riziko běžného nachlazení. Podle řady odborníků i studií se stále častěji potvrzuje, že kdo si chce zachovat emoční, psychické i fyzické zdraví, měl by se především snažit vyvarovat negativním účinkům stresu. I podle Radkina Honzáka je dobré naladění nejlepší prevencí všech nemocí. Já jsem si to vyzkoušela na vlastní kůži. Zdravý životní styl s dostatkem odpočinku, pohybu a zdravého dobrého jídla je jediným efektivním a spolehlivým klíčem k dlouhodobému celkovému zdraví.

Stres můžete eliminovat mnoha způsoby. Předně ale budete muset zvolnit. Nebrat toho na svá bedra tolik. Ne nadarmo se říká, že soudci, především rodinného práva, mají potíže s bederní páteří. Berou na sebe starosti ostatních. A mohou být některé starosti horší? Než o rodinu? Její zdraví? Moje maminka je soudce. Rodinného práva. A má potíže s bederní páteří. Dlouhodobě je řeší. Zdravou stravou, masážemi, dostatkem odpočinku a pohybu. Pracuje na pohodovém psychickém rozpoložení, což se odráží i na stavu těla fyzického. Chodí na břišní tance, věnuje se józe, ráda čte. Ona je pro mě dalším důkazem, že psychosomatika funguje. Jak? Léčí zevnitř.

Související…

O nemocném bychom měli vědět víc, než jakou má nemoc, říká Radkin Honzák
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Very Well Mind

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...