fbpx

Jak se zbavit stresu a úzkosti? Hoďte na sebe extra těžkou deku 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Projekt takzvané Gravity blanket získal od lidí miliony dolarů. Ale je ta deka opravdu tak zázračná?

Zveřejněno: 28. 10. 2022

Když editorka magazínu Business Insider Avery Hartmansová dostala na testování jeden z inovativních vynálezů současnosti, extra těžkou deku neboli Gravity blanket, rozhodla se test pojmout jako vědecký experiment. Do postele si brala Apple Watch, aby mohla sledovat svůj srdeční tep, a plánovala si psaní poznámek ohledně svých pocitů a úrovně stresu. Na testování ale nakonec nikdy nedošlo, protože vždycky téměř okamžitě usnula.

Že jste ještě o extra těžké dece nikdy neslyšeli? Gravity blanket se objevila už v roce 2017 jako nebývale úspěšný projekt na crowdfundingové stránce Kickstarter, kde se na  „nápad“ za pár týdnů vybralo téměř od 24 000 dárců neuvěřitelných 4,7 milionu dolarů. Přitom jde o produkt s velmi jednoduchou myšlenkou. Ta je založená na předpokladu, že pokud ležíme pod „závažím“, které na naše tělo vyvíjí rovnoměrně rozložený tlak, tak to má na nás uklidňující efekt.

Vědecké studie prokázaly, že těžké vesty či přikrývky mohou pomáhat nejen lidem s nespavostí, ale také pacientům s autismem, ADHD nebo silnými úzkostmi.

Nutno přiznat, že na tom asi něco bude. Dokonce i vědecké studie prokázaly, že těžké vesty či přikrývky mohou pomáhat nejen lidem s nespavostí, ale také pacientům s autismem, ADHD nebo silnými úzkostmi. Webové stránky společnosti navíc slibují, že zákazník zažije díky dece „pocit milujícího a jemného objetí“.

U maminky v bříšku

Avery Hartmansová měla možnost si vyzkoušet originální Gravity Blanket a také spací masku ze stejné řady na dobu několika týdnů. Deka na ni prý opravdu fungovala jako „spací pilulka“ a spalo se jí nejlépe za celý život. Přestože prý nikdy neměla s večerním usínáním větší potíže, „odpočinkový šlofík“ za světla během dne býval problém. Přikrývka prý ale všechno změnila, a dokonce Hartmansové pomohla ulevit od bolestí hlavy.

Zatímco některým lidem připadala deka „divná“ a „nepohodlná“, jiní prý měli pocity jako u „maminky v bříšku“.

„Jednu noc jsem deku použila při těžké migréně a doufala, že mi pomůže. Spala jsem tři hodiny a probudila se s mnohem menší bolestí,“ popisuje s tím, že přestože účinky přikrývky nedokázala dobře zaznamenávat, všimla si, že díky ní v posteli méně přemýšlí a před usnutím je mnohem uvolněnější.

Na zkoušku ji nabídla také přátelům, spolupracovníkům a každému, kdo byl ochotný si na sebe toto závaží položit. Reakce byly různé. „Je to, jako kdyby na tobě leželo zvíře,“ řekla jedna testující osoba. „Opravdu se cítím uvolněně. Ale možná je to jen placebo,“ pochybovala další. Zatímco některým lidem tedy připadala deka „divná“ a „nepohodlná“, jiní prý měli pocity jako u „maminky v bříšku“.

Tíha na míru

Gravity blanket, kterou dnes pořídíte za „pouhých“ 189 dolarů (asi 4 300 korun), si lidé vybírají podle hmotnosti, která by měla tvořit asi 10 % jejich tělesné váhy. Uvnitř najdete bavlněné vložky v prošívaných komorách. Každá z nich má navíc v sobě velmi malá zrnka připomínající kuskus, což jsou ve skutečnosti skleněné mikrokuličky. Toto rovnoměrné rozložení hmotnosti znamená, že deka nemá těžší sekce a není hrbolatá.

Ač mohou být účinky deky sporné, společnosti se daří dobře. Od svého vzniku už prodala desítky tisíc přikrývek a utržila za ně miliony dolarů. Postupně také svou produktovou řadu rozšířila o zmiňovanou těžkou spací masku, chladicí deku, deku s chlupy nebo cestovní deku. Do budoucna se třeba dočkáme i deky plné kamení pro extra silnou zátěž, ze které se už nebude ani nutné probouzet.

Související…

Spánek je kouzlo. Pomáhá v boji proti všem závislostem, říká lektor Matěj Krejčí
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Business Insider

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...