fbpx

Pozor na záludnost nápojů s elektrolyty, radí experti. Pijte jen při vysoké zátěži 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Hydratační nápoje s vysokým obsahem vitamínů a elektrolytů jsou momentálně trendy. Má ale cenu za ně utrácet peníze?

Zveřejněno: 20. 2. 2024

Hydratační drinky jsou v posledních letech stále oblíbenější. Ať už je to po intenzivním cvičení, při zotavování se z nemoci nebo jen při běžném popíjení během dne, všude najdete někoho, kdo takový nápoj pije. Nejčastěji se o těchto nápojích s elektrolyty tvrdí, že pomáhají zlepšit fyzický výkon a hydratovat tělo.

Fakt je, že elektrolyty jsou pro nás nezbytné; jedná se o minerály, které nesou elektrický náboj. Naše tělo je potřebuje pro důležité procesy, jako je svalová kontrakce nebo optimální chod mozku. Ovlivňují ale i činnost srdce či rovnováhu tekutin. Obecně jsou tedy velmi důležité pro zdravé fungování organismu. „Kdybychom neměli elektrolyty v těle, stala by se řada věcí. V první řadě by nefungovaly veškeré tělesné procesy, které spoléhají na nějaký elektrický náboj,“ vysvětluje ve svém videu o elektrolytech Martin Rota.

Mezi elektrolyty patří konkrétně tyto látky:

  • Sodík
  • Draslík
  • Hořčík
  • Vápník
  • Fosfor
  • Chlor

Elektrolyty a pocení

Elektrolyty obsahuje téměř každá naše buňka, a proto mezi jejich hlavní funkce patří regulace a zadržování vody. Pokud hodně sportujete a potíte se, přirozeně ztrácíte více elektrolytů. Znamená to tedy, že musíte pít hydratační nápoje, abyste udrželi jejich rovnováhu? Není to nutností. Elektrolyty se totiž běžně vyskytují v nápojích a potravinách. Pokud tedy vyznáváte zdravý životní styl, máte napůl vyhráno. Mezi nejlepší zdroje vápníku patří podle webu Healthline mléčné výrobky, na draslík jsou bohaté banány nebo řepa, sodík najdeme v kuchyňské soli a nakládaných potravinách, mandle či dýňová semínka jsou zase dobrým zdrojem hořčíku.

Jen při vysoké zátěži

Nejste si jisti, zda přijímáte elektrolytů dostatek? Žádné obavy. Jejich hladinu v krvi náš organismus přísně reguluje, a pokud se hodnoty výrazněji dostanou nad či pod nejvhodnější množství, tělo se začne bránit. To, že je potřebujete doplnit, můžete tedy zaznamenat i na základě určitých tělesných příznaků. Podle zdravotního webu UPMC mezi ty nejčastější příznaky patří:

  • Únava
  • Zadržování vody v těle
  • Necitlivost a brnění končetin
  • Zácpa
  • Svalové křeče nebo slabost
  • Závratě
  • Nevolnost a zvracení
  • Nepravidelný srdeční tep
  • Bolest svalů a kloubů
  • Zmatenost, podrážděnost
  • Bolest hlavy

Jestliže se v letních dnech přirozeně hodně potíte nebo se věnujete náročné sportovní aktivitě, potom může mít hydratační nápoj význam. Jedná se totiž o nejjednodušší způsob, jak elektrolyty rychle doplnit. Elektrolytové nápoje mohou být prospěšné také pro osoby, které jsou velmi nemocné a trpí dlouhodobým pocením, zvracením nebo průjmem. Zvracení a průjem vedou ke ztrátě tekutin, a tedy i elektrolytů, takže je důležité je dostatečně doplňovat. 

Všeho moc škodí

Proč je tak důležité vědět, kdy a zda vůbec hydratační nápoje konzumovat? Pravdou je, že v příliš vysoké míře mohou i škodit. Vzhledem k tomu, že hlavními elektrolyty v nich obsaženými jsou sodík a draslík, mohou být nebezpečné pro lidi s vysokým krevním tlakem nebo pro jedince citlivé na sůl. Je to proto, že sodík nasává vodu do krevního oběhu, čímž zvyšuje objem krve, což zase zvyšuje krevní tlak.

Příliš vysoký obsah draslíku navíc může způsobit zvracení/průjem, což vede k dehydrataci. Ironie osudu, že? Dalším důvodem, proč bychom se měli vyhýbat elektrolytovým nápojům, pokud nedošlo ke ztrátě elektrolytů, je to, že tyto nápoje mají obvykle vysoký obsah cukru. Pro někoho, kdo ztratil elektrolyty, může být cukr krátkodobě prospěšný, protože mu pomáhá zotavit se; běžný člověk by se však cukru měl co nejvíce vyhýbat

Pokud tedy dbáte na vyváženou a pestrou stravu a nepatříte mezi výkonnostní sportovce, za sportovní drinky a iontové nápoje nemusíte utrácet. Intenzivně sportující lidé či profesionální sportovci z nich naopak mohou benefitovat, zvlášť pokud jsou jejich tréninky namáhavé a trvají několik hodin. Láhev iontového nápoje zajistí adekvátní hydrataci, podpoří regeneraci a zamezí ztrátě esenciálních minerálů.

Související…

Omlaďte svůj vzhled správnou hydratací
Natalie A. Rollko

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...