fbpx

Když se z páteře stane paragraf. Sedavé zaměstnání ničí nejen záda. Jak zůstat fit? 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Dlouhodobě špatné pracovní podmínky a ještě horší pohybové návyky nemají dopad jen na záda. K potížím s bolestmi krku a páteří se mohou přidat i problémy s karpálními tunely nebo i špatně průchozí střeva

Zveřejněno: 24. 10. 2023

Pohodlně se usaďte, začínáme. Jenže… Správná poloha těla není pouze o pohodlí vsedě, ale především o zdraví. Bolesti zad, krku a problémy s pohybovým aparátem, to je jen několik tradičních symptomů, které v posledních letech doprovází drtivou většinu lidí pracujících v kanceláři.

Proč k bolestem zad a krční páteře dochází?

Při dlouhodobém sezení dochází ke zvýšenému tlaku na páteř, která se laicky řečeno postupně začíná bortit. To může ve výjimečných případech vyústit až v narušení jejího přirozeného tvaru a s tím spojené chronické bolesti. Nejde ale jen o páteř jako takovou: ani naše paže, ruce a nohy nejsou při dlouhém sezení za stolem a práci na počítači pro tělo v přirozené poloze.

„Pro lidské tělo není přirozené sedět, z fyziologického hlediska je člověk zvyklý se pohybovat, jeho tělo je tomu uzpůsobeno a v historii dějin byl k pohybu předurčen a také to jeho tělo očekávalo,“ říká Libor Mattuš, známý český biohacker. Dle jeho slov je dobré si „směnu“ za stolem rozdělit na několik jednotlivých bloků a po každém takovém bloku, který trvá několik desítek minut, se pořádně protáhnout, udělat si několik dřepů, vyjít a zase sejít schody, nebo se jít na pár minut projít na čerstvý vzduch. Očím zase ulevíte, když se během přestávky budete dívat do dálky nebo do zeleně, která působí pozitivně i na psychiku.

Vytvořte si správné pracovní podmínky

Stále oblíbenější potom bývají standing desky, tedy výsuvné pracovní stoly, u kterých může člověk pracovat vestoje. V takové poloze pracuje mnohem více našich svalů, než když sedíme zasazeni do křesla nebo židle, a netrpí ani naše krční páteř. Správná poloha sezení ale naopak podporuje naši produktivitu a soustředění, které může být při práci vestoje poněkud roztříštěnější.

m shutterstock 2066251763

Výšku pracovní plochy můžete podle potřeby přizpůsobovat. (zdroj: Shutterstock)


Pokud raději zvolíte práci vsedě, měli byste dbát na ergonomii pracovního místa a dodržovat správnou polohu těla. Ta začíná výběrem správného pracovního křesla a stolu. Židli je třeba vybírat tak, aby ideálně podporovala přirozenou křivku páteře a umožnila také plynulou změnu polohy. Výška stolu by pak měla být taková, aby monitor stál v úrovni očí. Pokud pracujete na notebooku položeném na pracovní desce, míří vaše oči pravděpodobně příliš dolů a v momentě, co se na správné držení těla přestanete soustředit, vaše hlava se spolu se zrakem upřeným do klávesnice začne předklánět a vaše záda hrbit.

Co se týče elektronického vybavení, existují ergonomické klávesnice i myši, které byly navrženy pro co největší zpříjemnění pracovního komfortu a prevenci nadměrné zátěže rukou při dlouhodobém psaní na počítači. Rozhodně zvažte jejich pořízení, pokud celé dny ťukáte do klávesnice a držíte myš.

Trocha teorie nikoho nezabije

Jak ale správně sedět, když už máme potřebné vybavení kanceláře? Dbát byste měli především na minimalizování tlaku na svalstvo a páteř. Vaše poloha by měla být taková, abyste měli chodidla zcela a rovnoměrně položená na zemi, kolena ohnutá v pravém úhlu, záda opřená o opěrku křesla, ve vzpřímené pozici s pánví umístěnou co nejblíže zádové opěrce. Díky tomu si udržíte přirozený tvar páteře a snížíte tlak na disky mezi obratli.

Aktivní napřímení v jakékoliv pozici zajišťují zejména svaly trupu. Jejich práce ale naše tělo stojí energii a námahu. Protože se nevědomky snažíme svými energetickými zásobami šetřit, po určité době dojde k tomu, že se při sezení uvolníme a také náležitě shrbíme. Vyhrbení páteře doprovází vysunutí hlavy a ramen vpřed, což má za následek omezení pohybu hrudního koše, potažmo tedy k mělkému nezdravému dýchání, a také k utiskování vnitřních orgánů, které zase mohou vést k zácpě.

Abyste na takový správný „posed“ nemuseli aktivně během práce myslet a stal se pro vás zcela přirozeným, cvičte pravidelně základní cviky, posilující střed těla. Pevnější střed těla totiž automaticky přináší snazší držení korektního postoje.

Že nevíte, jak na tom jste? Zkuste si pořídit videozáznam. Umístěte telefon tak, aby zachycoval celé vaše tělo, a zkuste po chvíli zapomenout, že nahráváte. Říkáte si, že sedíte správně, ale je tomu skutečně tak, když se vaše mysl naplno ponoří do náročného úkolu?

Související…

Hlavu vzhůru! Když se hrbíte, začnou vás bolet záda a zblbnete
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...