fbpx

Cukr je všude kolem nás a mnohdy si ani neuvědomujeme, kolik ho vlastně za den zkonzumujeme. Ovšem právě ten bývá na vině za přibývajícími kily. Proto je oblíbeným řešením poslední doby omezit sacharidy pomocí proteinové diety

Zveřejněno: 15. 4. 2021

Jestliže při práci většinu času prosedíte, může být složité udržet si vysněnou váhu. Kila nejprve přibývají pomalu a postupně, ovšem i to může vést k velkému navýšení váhy. Proto je třeba dávat si na to pozor a věnovat pozornost svému životnímu stylu.

Zdravý jídelníček je základ

Pokud chcete zhubnout či si udržovat svou aktuální váhu, věřte, že nejdůležitější je dodržovat zdravý jídelníček. Často bývá problémem příliš velké množství sacharidů, nedostatek zeleniny a ovoce nebo třeba nepravidelná strava.

Cukr je všude kolem nás a mnohdy si ani neuvědomujeme, kolik ho vlastně za den zkonzumujeme. Ovšem právě ten bývá, co se týče přibývajících kil, na vině.

Dodržovat zdravé stravování není zrovna jednoduché, obzvlášť když v práci trávíte hodně času a čeká vás mnoho povinností. Navíc je dobré vyhýbat se různým sladkostem a dalším drobnostem, po kterých saháme, když zrovna nemáme moc času na přípravu vyváženého jídla. Váhu může ovlivnit také konzumace alkoholu či kouření. Ovšem tyto tipy vám pomohou s udržováním váhy i v sedavém zaměstnání.

Proteinová dieta

Cukr je všude kolem nás a mnohdy si ani neuvědomujeme, kolik ho vlastně za den zkonzumujeme. Ovšem právě ten bývá, co se týče přibývajících kil, na vině.

kase cokoladova snidanova 201122978 m

Proto je oblíbeným řešením poslední doby omezit sacharidy pomocí proteinové diety, která bývá označována také jako ketodieta. Díky té totiž do svého jídelníčku zařadíte potraviny, které tělu dodají všechny potřebné živiny, a přitom se nemusíte bát přibírání.

Co do ní patří?

Pokud přemýšlíte nad proteinovou dietou, vrhněte se směle do toho. Díky ketodietě můžete svému jídelníčku nastolit pravidelnost. Zakoupit můžete různé proteinové produkty, které běžně konzumujete. Snadno tak nahradíte pečivo, které mnohdy obsahuje zbytečně moc sacharidů. Kromě proteinového pečiva se však nabízí také:

  • těstoviny,
  • dezerty,
  • polévky,
  • kaše,
  • tyčinky,
  • koktejly a další.

Pravidelné stravování

Zdravý jídelníček rozhodně není jedinou zásadou k udržení ideální váhy. I když budete konzumovat pouze zdravé potraviny, můžete přibírat. Velmi důležitá je ve stravování totiž také pravidelnost. Problémem tedy je, pokud zrovna nemáme čas, tak se pouze odbudeme nějakou drobností či třeba kávou. To je pro naše tělo velmi nevhodné.

Proto je důležité být připraven na situace, kdy zrovna není prostor pro vytváření komplexního jídla, které by nás nasytilo. Abyste se vyhnuli hladovění, hodí se mít po ruce bezsacharidové smoothie. To si připravíte během pár minut, přičemž tak získáte plnohodnotné jídlo, které vás zasytí a zásobí tělo potřebnými živinami bez zbytečných cukrů a tuků.

Pitný režim

Kromě jídla je pro náš organismus velmi důležitý také dostatek tekutin. Voda se totiž stará o mnoho nezbytných procesů v našem organismu. Pokud tedy chcete zůstat fit, nezapomínejte na dostatečný pitný režim. Nejlepší je samozřejmě pít čistou vodu, ovšem dát si můžete také čaj či džus.

Mindfulness při jídle

Pojem mindfulness v sobě ukrývá důležitou myšlenku. Mnohdy totiž nad jídlem nepřemýšlíme a prostě ho rychle zhltneme, jen abychom něco snědli. Ačkoliv někdy v práci volný čas nezbývá, je důležité se snažit vyhradit dostatek prostoru pro najedení.

Jakmile si totiž dopřejete dostatek času pro konzumaci jídla, můžete se na ně dostatečně soustředit. To napomáhá tomu, že budete vnímat každé sousto, čímž snadno předejdete zbytečnému přejídání.

Myslete i na pohyb

Zdravý jídelníček samozřejmě není všechno. Obzvláště při sedavém zaměstnání je potřeba si dopřát několikrát týdně také chvilku na sportovní aktivitu. Protáhnete se tak po složitém pracovním dni, ulevíte svým svalům, a navíc tak podpoříte své spalování.

Proteinová dieta je skvělým startem, pokud máte pocit, že sedavé zaměstnání vašemu tělu neprospívá. Díky vyvážené stravě a pravidelnému pohybu si hravě udržíte fit postavu.

Související…

Tohle fakt není inzerát: Přelomový lék na obezitu umí snížit hmotnost o 20 procent
Jan Handl

foto: Ketofit, zdroj: Ketofit

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...