strava

Strava je hmota, která udržuje veškeré zástupce živočichů při životě. Strava obsahuje živiny jako jsou sacharidy, tuky, proteiny a další. Požité živiny jsou v lidském těle vstřebávány buňkami a využity k produkci energie, udržování životních funkcí a podpoře jeho růstu. 

Od té doby, co mají lidé stravy nadbytek, se u nich začaly četněji vyskytovat problémy s nadváhou či obezitou. Mnoho žen se stravou zabývá také z toho důvodu, že mají zažité představy o tom, jak by mělo vypadat ideální žádoucí ženské tělo. Je tomu tak především díky vlivu reklamy a lifestylových časopisů. Proto mnoho lidí nejí potraviny podle toho, co jim chutná, nebo co mají zrovna k dispozici, ale dle toho, jaký dietní režim následují. V současné době je populární třeba strava dělená, raw, paleo, veganská, makrobiotická, bezlepková, živá, tekutá nebo strava podle krevních skupin. 

Přečtěte si další články věnující se stravě

Doktor David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny se ve své praxi zabývá rolí, kterou v lidském zdraví hraje zánět. O této tematice již publikoval řadu knih a nedávno mu vyšla nová. Probírali jsme s ním, jak lze zánět ovlivnit stravou, a dotkli jsme se i aktuálního tématu...

„Byfé“ bylo slovo, které jsem slýchával od dětství. Možná rodiče tou výslovností chtěli dát větší lesk umakartovému stolu, na nějž si matka obřadně položila talířek s chlebíčkem, a já dostal jahodový koktejl. Ne proto, že by byla lakomá, ale jako dítě jsem nerad jedl, bral jsem čas strávený s...

Abychom efektivně vstřebávali vápník, a chránili tak svoje kosti a zuby, potřebujeme dostatečný přísun vitaminu D. A aby se v těle vápník ukládal tam, kam má (do kostí a zubů), potřebujeme vitamin K2. „Vitamin K2 patří do stejné skupiny jako vitaminy A, D a E, ale ve srovnání s nimi toho o něm...

Počet veganů v posledních letech neustále roste . A spolu s tímto trendem roste i počet podniků a obchůdků, kde si můžete veganské jídlo přímo dát, nebo k němu nakoupit ingredience. Trendem žije i Berlín. Veganskou gastronomii ve městě provozuje okolo 80 kaváren, snack barů a restaurací. Ale ani...

Američtí lékaři varují před vlivem sociálních médií. Ten se neustále rozrůstá a zasahuje i do oblastí, kde bychom jej (možná) zase až tak nečekali. Oblíbení influenceři své fanoušky kromě jiného inspirují i ke konzumaci potravin, které jejich zdraví zrovna neprospívají. Děti to buď nevědí, nebo je...

V pondělí 6. listopadu měli zájemci možnost letos již podruhé navštívit Ájurvédskou večeři. Ta byla tentokrát spojená s přednáškou o anti-aging medicíně primářky Moniky Golkové, jediné specialistky v této oblasti v Česku a na Slovensku. Šéfkuchař Gary Wright si pro tento večer vzal na pomoc Petra...

Častý pocit hladu může být velkou překážkou ve snaze o redukci hmotnosti a na subjektivním pocitu pohody taky nepřidá. Nejčastějším důvodem zdání prázdného žaludku bývá nevyvážená strava. Pokud však v této oblasti děláte, co se dá, a přesto vám neustále kručí v břiše, možná jsou na vině skryté...

Vědci vynalezli nový druh čokolády. Vedle tří klasických – bílé, mléčné a hořké, teď přibude čtvrtá varianta – růžová. Od posledního objevu na čokoládovém poli přitom uběhlo již 80 let.

Kanadská firma AquaBounty ve své poslední čtvrtletní zprávě uvedla, že prodala více než 5 tun geneticky modifikovaných filetů z lososa. Přitom pouze sama společnost ví, kde tyto ryby skončily.

Všichni Nizozemci, které jsem zatím potkal, jsou přátelští, usměvaví a velice efektivní. Jako by v sobě měli nevyčerpatelný generátor energie, který jim umožňuje pracovat, pracovat, pracovat… Konečně jsem zjistil proč: všichni si „frčí“ na cukru.

Jak moc se lišilo složení jídelníčků našich pra pra předků od těch našich? A co jejich stravovací návyky? Jedli zdravěji než my, nebo jsme na tom lépe dnes?