strava

Strava je hmota, která udržuje veškeré zástupce živočichů při životě. Strava obsahuje živiny jako jsou sacharidy, tuky, proteiny a další. Požité živiny jsou v lidském těle vstřebávány buňkami a využity k produkci energie, udržování životních funkcí a podpoře jeho růstu. 

Od té doby, co mají lidé stravy nadbytek, se u nich začaly četněji vyskytovat problémy s nadváhou či obezitou. Mnoho žen se stravou zabývá také z toho důvodu, že mají zažité představy o tom, jak by mělo vypadat ideální žádoucí ženské tělo. Je tomu tak především díky vlivu reklamy a lifestylových časopisů. Proto mnoho lidí nejí potraviny podle toho, co jim chutná, nebo co mají zrovna k dispozici, ale dle toho, jaký dietní režim následují. V současné době je populární třeba strava dělená, raw, paleo, veganská, makrobiotická, bezlepková, živá, tekutá nebo strava podle krevních skupin. 

Přečtěte si další články věnující se stravě

„Byfé“ bylo slovo, které jsem slýchával od dětství. Možná rodiče tou výslovností chtěli dát větší lesk umakartovému stolu, na nějž si matka obřadně položila talířek s chlebíčkem, a já dostal jahodový koktejl. Ne proto, že by byla lakomá, ale jako dítě jsem nerad jedl, bral jsem čas strávený s...

Abychom efektivně vstřebávali vápník, a chránili tak svoje kosti a zuby, potřebujeme dostatečný přísun vitaminu D. A aby se v těle vápník ukládal tam, kam má (do kostí a zubů), potřebujeme vitamin K2. „Vitamin K2 patří do stejné skupiny jako vitaminy A, D a E, ale ve srovnání s nimi toho o něm...

Stovky a tisíce let měla civilizace za to, že sůl je bílá. My, co žijeme desítky let, jsme si to mysleli také. Stolní sůl, mořská sůl, košer sůl, kamenná sůl, jakákoliv. Prostě byla bílá. Pak se ale objevila sůl růžová a teď je všude. Od jídla přes zkrášlující produkty po dekorativní předměty. A...

Počet veganů v posledních letech neustále roste . A spolu s tímto trendem roste i počet podniků a obchůdků, kde si můžete veganské jídlo přímo dát, nebo k němu nakoupit ingredience. Trendem žije i Berlín. Veganskou gastronomii ve městě provozuje okolo 80 kaváren, snack barů a restaurací. Ale ani...

Američtí lékaři varují před vlivem sociálních médií. Ten se neustále rozrůstá a zasahuje i do oblastí, kde bychom jej (možná) zase až tak nečekali. Oblíbení influenceři své fanoušky kromě jiného inspirují i ke konzumaci potravin, které jejich zdraví zrovna neprospívají. Děti to buď nevědí, nebo je...

V pondělí 6. listopadu měli zájemci možnost letos již podruhé navštívit Ájurvédskou večeři. Ta byla tentokrát spojená s přednáškou o anti-aging medicíně primářky Moniky Golkové, jediné specialistky v této oblasti v Česku a na Slovensku. Šéfkuchař Gary Wright si pro tento večer vzal na pomoc Petra...

Častý pocit hladu může být velkou překážkou ve snaze o redukci hmotnosti a na subjektivním pocitu pohody taky nepřidá. Nejčastějším důvodem zdání prázdného žaludku bývá nevyvážená strava. Pokud však v této oblasti děláte, co se dá, a přesto vám neustále kručí v břiše, možná jsou na vině skryté...

Vědci vynalezli nový druh čokolády. Vedle tří klasických – bílé, mléčné a hořké, teď přibude čtvrtá varianta – růžová. Od posledního objevu na čokoládovém poli přitom uběhlo již 80 let.

Kanadská firma AquaBounty ve své poslední čtvrtletní zprávě uvedla, že prodala více než 5 tun geneticky modifikovaných filetů z lososa. Přitom pouze sama společnost ví, kde tyto ryby skončily.

Všichni Nizozemci, které jsem zatím potkal, jsou přátelští, usměvaví a velice efektivní. Jako by v sobě měli nevyčerpatelný generátor energie, který jim umožňuje pracovat, pracovat, pracovat… Konečně jsem zjistil proč: všichni si „frčí“ na cukru.

Jak moc se lišilo složení jídelníčků našich pra pra předků od těch našich? A co jejich stravovací návyky? Jedli zdravěji než my, nebo jsme na tom lépe dnes?