strava

Strava je hmota, která udržuje veškeré zástupce živočichů při životě. Strava obsahuje živiny jako jsou sacharidy, tuky, proteiny a další. Požité živiny jsou v lidském těle vstřebávány buňkami a využity k produkci energie, udržování životních funkcí a podpoře jeho růstu. 

Od té doby, co mají lidé stravy nadbytek, se u nich začaly četněji vyskytovat problémy s nadváhou či obezitou. Mnoho žen se stravou zabývá také z toho důvodu, že mají zažité představy o tom, jak by mělo vypadat ideální žádoucí ženské tělo. Je tomu tak především díky vlivu reklamy a lifestylových časopisů. Proto mnoho lidí nejí potraviny podle toho, co jim chutná, nebo co mají zrovna k dispozici, ale dle toho, jaký dietní režim následují. V současné době je populární třeba strava dělená, raw, paleo, veganská, makrobiotická, bezlepková, živá, tekutá nebo strava podle krevních skupin. 

Přečtěte si další články věnující se stravě

Pro některé představuje covid-19 život ohrožující onemocnění, jiní si ani nevšimnou, že ho mají. Do jisté míry to závisí na celkovém zdravotním...

Američtí lékaři varují před vlivem sociálních médií. Ten se neustále rozrůstá a zasahuje i do oblastí, kde bychom jej (možná) zase až tak nečekali....

Jestliže při práci většinu času prosedíte, může být složité udržet si vysněnou váhu. Kila nejprve přibývají pomalu a postupně, ovšem i to může vést...

Eshop Přírodní Lékárna je na síti od roku 2006. Od té doby prošel batolecím věkem internetového obchodování přes náročnou pubertu až po aktuální...

Zjištění rozsáhlé mezinárodní studie, která byla zveřejněna rovněž v odborném magazínu The New England Journal for Medicine , jsou oslavována jako...

Na kloubní výživu si obvykle vzpomeneme, až když se ozvou nepříjemné bolesti či ranní ztuhlost kloubů. Pokud aktivněji sportujeme, nenechávají...

Stovky a tisíce let měla civilizace za to, že sůl je bílá. My, co žijeme desítky let, jsme si to mysleli také. Stolní sůl, mořská sůl, košer sůl,...

Doktor David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny se ve své praxi zabývá rolí, kterou v lidském zdraví hraje zánět. O této tematice...

„Byfé“ bylo slovo, které jsem slýchával od dětství. Možná rodiče tou výslovností chtěli dát větší lesk umakartovému stolu, na nějž si matka obřadně...

Abychom efektivně vstřebávali vápník, a chránili tak svoje kosti a zuby, potřebujeme dostatečný přísun vitaminu D. A aby se v těle vápník ukládal...

Počet veganů v posledních letech neustále roste . A spolu s tímto trendem roste i počet podniků a obchůdků, kde si můžete veganské jídlo přímo dát,...

V pondělí 6. listopadu měli zájemci možnost letos již podruhé navštívit Ájurvédskou večeři. Ta byla tentokrát spojená s přednáškou o anti-aging...

Častý pocit hladu může být velkou překážkou ve snaze o redukci hmotnosti a na subjektivním pocitu pohody taky nepřidá. Nejčastějším důvodem zdání...

Vědci vynalezli nový druh čokolády. Vedle tří klasických – bílé, mléčné a hořké, teď přibude čtvrtá varianta – růžová. Od posledního objevu na...

Kanadská firma AquaBounty ve své poslední čtvrtletní zprávě uvedla, že prodala více než 5 tun geneticky modifikovaných filetů z lososa. Přitom pouze...

Všichni Nizozemci, které jsem zatím potkal, jsou přátelští, usměvaví a velice efektivní. Jako by v sobě měli nevyčerpatelný generátor energie, který...

Jak moc se lišilo složení jídelníčků našich pra pra předků od těch našich? A co jejich stravovací návyky? Jedli zdravěji než my, nebo jsme na tom...