strava

Strava je hmota, která udržuje veškeré zástupce živočichů při životě. Strava obsahuje živiny jako jsou sacharidy, tuky, proteiny a další. Požité živiny jsou v lidském těle vstřebávány buňkami a využity k produkci energie, udržování životních funkcí a podpoře jeho růstu. 

Od té doby, co mají lidé stravy nadbytek, se u nich začaly četněji vyskytovat problémy s nadváhou či obezitou. Mnoho žen se stravou zabývá také z toho důvodu, že mají zažité představy o tom, jak by mělo vypadat ideální žádoucí ženské tělo. Je tomu tak především díky vlivu reklamy a lifestylových časopisů. Proto mnoho lidí nejí potraviny podle toho, co jim chutná, nebo co mají zrovna k dispozici, ale dle toho, jaký dietní režim následují. V současné době je populární třeba strava dělená, raw, paleo, veganská, makrobiotická, bezlepková, živá, tekutá nebo strava podle krevních skupin. 

Přečtěte si další články věnující se stravě

V pondělí 6. listopadu měli zájemci možnost letos již podruhé navštívit Ájurvédskou večeři. Ta byla tentokrát spojená s přednáškou o anti-aging medicíně primářky Moniky Golkové, jediné specialistky v této oblasti v Česku a na Slovensku. Šéfkuchař Gary Wright si pro tento večer vzal na pomoc Petra...

Častý pocit hladu může být velkou překážkou ve snaze o redukci hmotnosti a na subjektivním pocitu pohody taky nepřidá. Nejčastějším důvodem zdání prázdného žaludku bývá nevyvážená strava. Pokud však v této oblasti děláte, co se dá, a přesto vám neustále kručí v břiše, možná jsou na vině skryté...

Vědci vynalezli nový druh čokolády. Vedle tří klasických – bílé, mléčné a hořké, teď přibude čtvrtá varianta – růžová. Od posledního objevu na čokoládovém poli přitom uběhlo již 80 let.

Kanadská firma AquaBounty ve své poslední čtvrtletní zprávě uvedla, že prodala více než 5 tun geneticky modifikovaných filetů z lososa. Přitom pouze sama společnost ví, kde tyto ryby skončily.

Všichni Nizozemci, které jsem zatím potkal, jsou přátelští, usměvaví a velice efektivní. Jako by v sobě měli nevyčerpatelný generátor energie, který jim umožňuje pracovat, pracovat, pracovat… Konečně jsem zjistil proč: všichni si „frčí“ na cukru.

Jak moc se lišilo složení jídelníčků našich pra pra předků od těch našich? A co jejich stravovací návyky? Jedli zdravěji než my, nebo jsme na tom lépe dnes?

Jste přesvědčeni, že geny jsou od narození dané a určují náš biologický osud? Nová genetika naopak říká , že jsou dynamické a reagují na vše , co děláme a co si myslíme! Autoři zdůrazňují, že jejich fungování můžeme ovlivnit a dosáhnout tak optimálního stavu bytí. Tento přístup má nesmírný vliv na...