fbpx

Po šesté hodině se prý nemá jíst. Jenže když si tělo v deset večer o něco řekne, neradi si něco odepíráme. Řešení ale není zas tak složité

Zveřejněno: 25. 4. 2021

Co se jídla týče, nevíme přesně, jestli jíst jednou denně, třikrát nebo pětkrát (případně vůbec). Obecně přijímaným přístupem ale je, že pár hodin před spaním by člověk neměl jíst už vůbec. Nejenže z toho jeden tloustne, protože máme v noci tendenci jíst nezdravá jídla, ale s plným žaludkem se docela špatně spí. Proto bychom měli večer jíst jen saláty, případně něco lehkého, co nám zažene hlad, ale zároveň nám v žaludku nevytvoří těžkou hroudu.

Problém je v tom, že právě večer míváme největší hlad. Nebudeme si nic namlouvat. Dodržovat pravidelný režim se většině z nás příliš nedaří a doby, kdy jsme snídali v osm, obědvali ve 12 a večeřeli v šest, jsou ztraceny v proudu času. Mně osobně se to naposledy povedlo někdy na základní škole.

Jednou za čas to nevadí, problém je, když se z toho stane zvyk a každodenní pravidlo.

Typický den dnes vypadá nějak takhle. K snídani (když už tedy snídáme) si dáme něco velice rychlého a jsme rádi, když to stihneme jinak než v běhu (zdravíme pekárny u autobusových zastávek). Obědváme, když zrovna máme čas, tedy kdykoliv mezi polednem a čtvrtou odpoledne. No a večer pak chodíme pozdě z práce, stavujeme se v posilovně, případně máme jiné náročné koníčky. Výsledkem je, že domů přijdeme v osm večer, dáme si kafe, zapneme Netflix – a před půlnocí to začne. Jednou za čas to nevadí, problém je, když se z toho stane zvyk a každodenní pravidlo. Tak co s tím, když jsme si svatosvatě předsevzali, že od Nového roku budeme žít zdravě?

1. Neříkejte v kolik

Tělo má neuvěřitelnou schopnost adaptovat se na jakýkoliv režim. Když bude vědět, že v noci prostě jídlo nedostane, za pár dní už si na večerní chutě ani nevzpomenete. Musíte ale na to tělo taky trochu připravit – a tady se bohužel nastavení určitého lehkého režimu nevyhnete. Čím přísnější na sebe ovšem budete, tím větší je šance, že vaše odhodlání dostane smrtelnou ránu ještě dřív, než ve skutečnosti začnete.

Chuť na večerní mlsání ještě nikdo nikdy nezahnal ovesnými vločkami ani polničkovým salátem s chia semínky.

Místo „snídaně v 7“ si řekněte, že se prostě kdykoliv mezi sedmou a devátou (případně mezi jedenáctou a dvanáctou, pokud jste rocková hvězda nebo rentiér) nasnídáte, mezi dvanáctou a druhou naobědváte a do sedmi budete i po večeři. Nachystejte si taky svačinky – zeleninu, oříšky, ovoce. Když budete tento režim dodržovat, nejenže si tělo zvykne, ono mu to bude perfektně dostačovat.

2. Tablet nesníte

Povalovat se doma a koukat popatnácté na Game of Thrones je zajisté intelektuálně uspokojivé trávení večerů, ty hromady popcornu a tortilla chipsů s nastrouhaným sýrem ovšem zas tak v pohodě nejsou.

Dříve se doporučovalo hrát si s tužkou nebo třeba s jojem, dnes jejich úlohu může zastoupit třeba tablet, na kterém můžete průběžně sledovat a kontrolovat například to, kdo je kdo v daném seriálu, hrát hry nebo třeba swipovat na Tinderu.

3. Oklamte chutě

Nejenže máte večer hlad, ale máte taky hlavně chuť. Je to zvláštní, ale chuť na večerní mlsání ještě nikdo nikdy nezahnal ovesnými vločkami ani polničkovým salátem s chia semínky.

Proměňte hrozbu v příležitost. Nacpěte si ledničku zdravým jídlem.

Večer to chce hodně intenzívní chutě – zkuste třeba pálivou omáčku srirachu s čímkoliv celozrnným, bezkalorické nápoje s bublinkami, nebo si prostě jděte jen třikrát za večer vypláchnout pusu ústní vodou – což má mimo jiné tu výhodu, že vám nejbližší hodinu prostě nic chutnat nebude.

4. Neuvádějte se v pokušení

Co není doma, to večer nesníte. Když dostanete v jedenáct večer chuť na Ledové kaštany, stoprocentně si je dáte – když tam budou. Jakmile si ale uvědomíte, že byste se museli obléct, jít ven, hledat otevřenou večerku a doufat, že tam budou kaštany mít, s největší pravděpodobností si uděláte další šípkový čaj a zůstanete pěkně v županu.

5. Buďte připraveni

Proměňte hrozbu v příležitost. Nacpěte si ledničku zdravým jídlem. Nevěřili byste, jak zdravě se dá večer jíst, ať už se jedná o pořádná jídla, jako je třeba celozrnný bagel s avokádem, snacky jako zeleninové chipsy s curry jogurtem (místo tatarky) nebo klasické zeleninové smoothie (to, když se opravdu dobře vyladí, je téměř nepřekonatelné).

6. Cvičte

Drtivá většina lidí má nadváhu ne proto, že se moc cpe, ale proto, že málo cvičí. Rovnice je přitom jednoduchá a žádné prášky ani dieta s tím nic neudělají: když chcete shazovat kila, musíte vydat více energie, než přijímáte.

Zvolte si jakoukoliv fyzickou aktivitu. Když se vám nechce běhat, zkuste dlouhé procházky, když nechcete jezdit na kole, zkuste třeba box, pokud se vám nelíbí jóga, tak se třeba jen tak protahujte. Energetickou klasikou je samozřejmě sex – nespálíte sice tolik kalorií jako při běhu, zato se do toho nebudete muset nutit (pokud ano, tuhle část přeskočte). No a večer si poté můžete v pohodě dopřát, aniž byste museli mít výčitky svědomí.

7. Držte se

Samo to nepůjde. Vše je postaveno jen na našich preferencích. Dříve či později přijde čas a vy se budete muset rozhodnout, jestli budete hubnout, nebo jestli ten večerní cheeseburger nebude nakonec v pohodě, když už jste celý den nic nejedli (nebude). Držíme vám palce. Budete to potřebovat (stejně jako my).

Související…

Výživa dětí podle věku. Děláte to správně?
Karin Šnýdrová

foto: Shutterstock, zdroj: UniversityHealthNews

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...