fbpx

Zhubnout a najít životní lásku. A co tam máte letos vy? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

„Nový rok, nové já?“ Očekávat, že se z nás jedním pohybem vteřinové ručičky stane lepší člověk, je přinejmenším naivní. Některá předsevzetí jsou ale horší než jiná

Zveřejněno: 31. 12. 2023

„Novoroční předsevzetí jsou jako hollywoodská manželství – mohou chvíli vydržet, ale pak se něco stane a najednou je po nich,“ píše ve svém článku pro Forbes autor Bruce Y. Lee. Ano, konec roku je přirozeně spojený s bilancováním a plánováním, ale ruku na srdce – které novoroční předsevzetí vám kdy vydrželo déle než pár týdnů nebo při nejlepším měsíců? Jedním z důvodů, proč se tak děje, je i to, že některá předsevzetí jsou zkrátka zcela nerealistická. Tady jsou některá z nich:

Leden, do posilovny jedem

Je to už taková tradice. V lednu se posilovny – radující se z tržeb – zaplní nováčky a navrátilci, kteří jsou přesvědčeni, že letos už své členství budou brát opravdu vážně a vytrvají. Jenže pak jsou jednou nastydlí, podruhé mají moc náročný den v práci, potřetí musí s kolegy večer na pivo, a tak zkrátka není čas. Jakkoliv je rozhodnutí dělat něco pro své tělo chvályhodné, není realistické očekávat, že se z vás ze dne na den stane nový člověk, který se bude najednou několikrát týdně nadšeně potit a lapat po dechu na lekcích alpinningu. „Vyberte si raději aktivitu, kterou můžete snáze začlenit do svých každodenních činností – například si dejte předsevzetí, že budete jezdit do práce na kole,“ radí Lee. Nehledě na to, že pokud byste po roce profesionálního gaučingu najednou začali zvedat dvacetikilová závaží, vaše tělo by vám asi taky zrovna nepoděkovalo.

7,41 kila dolů

Bramborový salát k snídani, k obědu i večeři, zapít pivem a k tomu ještě cukroví. Dost možná zjišťujete, že kalhoty, které jste si chtěli vzít na silvestrovskou party, jsou vám poněkud těsnější. Tak co si dát jako novoroční předsevzetí zhubnout? A ideálně do té konkrétní váhy, po které už léta toužíte. Dobrý nápad? Rozhodně ne! „Jedná se o výsledek, nikoliv o změnu chování. Je to jako říct si, že vaším cílem při hledání práce je zbohatnout. Nemůžete si zaručit, že zhubnete určité množství kilogramů. Ne každý je stejný, někteří lidé mohou dělat ‚všechno správně‘, a přesto nezhubnou,“ upozorňuje Lee. Pokud se navíc budete soustředit jen na výsledek, a ne na cestu, může to také vést k tomu, že začnete držet nezdravé nárazové diety. A pokud stále nevidíte výsledek, mohou přijít i deprese nebo pocity selhání.

Pokud vás to v práci štve, je na místě začít uvažovat o změně kariéry, ale možná není nejlepší nápad taková zásadní rozhodnutí činit v alkoholovém opojení a stanovovat si pro ně deadliny.

Chcete pro sebe skutečně něco udělat? Začněte s přiměřeným pohybem a vyváženou stravou bohatou na živiny. Nehypnotizujte ručičku na váze a netlačte se do konkrétního cíle. Užívejte si pocit, že se ke svému tělu chováte s respektem. A nezapomeňte – vaše váha nedefinuje to, kým jste.

Období sucha

„Od Nového roku už nebudu pít! Je to nezdravé a ještě to leze do peněz. No ale o půlnoci si samozřejmě přiťuknout šampaňským musím, to je slušnost! No dobře, tak ještě jednu skleničku.“ Pokud vaše novoroční předsevzetí zní „už se ani nedotknu alkoholu,“ je možné, že ho porušíte ještě dříve, než budete mít šanci ho vůbec začít naplňovat. A přestože sliby, že zůstanete například alespoň měsíc střízliví, mohou být dobrým způsobem jak zhodnotit, proč vlastně pijete a co vám to přináší a bere, úplné odříznutí se od alkoholu na stanovené období s sebou může nést i jisté nevýhody.

Lékařka a odbornice na závislosti z Massachusettské všeobecné nemocnice v Bostonu Sarah Wakemanová v rozhovoru pro The New York Times upozorňuje, že přístup k odvykání ve stylu „všechno, nebo nic“ může v lidech vyvolat pocit studu nebo zklamání. Tento přístup by podle ní také mohl u některých lidí způsobit, že jakmile začnou po stanovené pauze znovu pít, budou pít ještě intenzivněji. „Někdo by se například mohl cítit uklidněn tím, že dokázal přestat pít, a proto by cítil menší potřebu dávat si po zbytek roku na alkohol pozor,“ vysvětluje. Omezit alkohol je samozřejmě vždy dobrý nápad, jelikož má na naše zdraví negativní dopad. A pokud se s ním snažíte seknout a cítíte, že byste potřebovali pomoc, nebojte se o ni požádat.

Ve zdravém těle zdravý vzduch

Takže už jste si naordinovali pohyb, žádný alkohol a stanovili cílovou váhu. Jediný nešvar, který vám ještě zůstává, jsou ty zatracené cigarety. Takže bude nejlepší zahodit i ty, že? No jo, jenže ono to dodržování striktních pravidel je tak náročné a vlastně vám v krabičce ještě pár kousků zbylo. A tak si dáte jednu, dvě, až se dostanete do fáze, kdy si řeknete, že už jste pravidlo stejně porušili, a tak toto předsevzetí radši odložíte na příští rok. „Nejste mikrovlnka, nemůžete jen tak zapnout a vypnout program. Pokud například kouříte už mnoho let, prosté zmáčknutí tlačítka pravděpodobně nebude fungovat. Ke změně musíte přistupovat pozvolna a provádět malé postupné změny,“ píše Lee.

Hon na spřízněnou duši

Celé Vánoce jste poslouchali, proč pořád ještě nemáte stálého partnera. Vždyť už i věčný sukničkář bratranec Marek si našel pořádnou holku a teď čekají miminko. Ale letos to už určitě přijde! Pohledy se střetnou a bude to láska jako z románu! Budete ji hledat všude – vymetat každý večírek, trávit hodiny na Tinderu, ostatně i v té posilovně, kam letos už budete zaručeně chodit, byste mohli narazit na svou spřízněnou duši. Jenže to skoro vypadá, že čím víc se snažíte, tím marnější hon za partnerstvím je. A po nekonečné přehlídce příšerných schůzek s ještě příšernějšími lidmi možná nakonec usoudíte, že bude lepší zůstat sám. Seznamovací aplikace přeci jen nejsou katalog, ve kterém si vyberete a objednáte ten nejlepší produkt s doručením do pěti pracovních dnů – a randění je zkrátka náročné, a to i časově. Takže se nikam nehoňte a raději si užívejte svobody, než se ten, kterého vám nakonec babička stejně zkritizuje, objeví.

Přestože sliby, že zůstanete například alespoň měsíc střízliví, mohou být dobrým způsobem, jak zhodnotit, proč vlastně pijete a co vám to přináší a bere, úplné odříznutí se od alkoholu na stanovené období s sebou může nést i jisté nevýhody.

Akce skrblík

Žádné další zbytečné oblečení, neustálé obědy v restauraci a už vůbec žádné snobské drinky! Jenže kamarádka má vlastně už v lednu narozeniny, a to asi něco málo utratit musíte. A vlastně novou bundu opravdu potřebujete, vařit si do práce zkrátka nestíháte, takže šetření na jídle taky padá. Pak bude léto – a dovolená je přeci důležitá pro psychohygienu. No a pak se už pomalu začnou blížit Vánoce – a dárky se přeci kupovat musí. Uplynul rok a vaše konto je stejně prázdné, jako tomu bylo odpradávna. Všichni jsme v životě zkrátka zvyklí na určité standardy a myslet si, že se naše návyky mávnutím kouzelného proutku ze dne na den úplně změní, je zkrátka trochu naivní.

Čistý stůl

Daňové přiznání tentokrát rozhodně nenechám na poslední chvíli, objednám se konečně na rehabilitaci a nebudu jen nadávat na bolavá záda. A rozhodně budu číst a promazávat e-maily. Zkrátka konečně pořádek v životě! Zní to krásně, že? Jenže pokud patříte mezi ty, co vánoční dárky objednávají on-line a registrují se kvůli slevám, pravděpodobně budete mít e-mailovou schránku už 1. ledna přeplněnou reklamami – a komu by se chtělo s tím něco dělat na Nový rok. A stejně tak to pravděpodobně dopadne i s dalšími úkony. Pokud jste zvyklí je celý život odsouvat, nečekejte, že to bude jinak. Nepište si nekonečný novoroční to do list a místo toho vyberte jen několik pro vás skutečně důležitých a smysluplných úkolů. A když se vám podaří je splnit, nebojte se za to něčím odměnit – i když může jít třeba o úplně triviální úkol jako objednání se k zubařce.

Ať si šéf trhne nohou!

Po páté skleničce na silvestrovském večírku začnete uvažovat o tom, kam vlastně váš život směřuje a proč že vlastně tvrdnete už pátý rok v té nesmyslné práci s příšerným šéfem a otravnými kolegy. Takže vlastně nejlepší bude hned 2. ledna položit na stůl výpověď a najít si něco lepšího. No, jenže vlastně nemáte náhradní plán, že? A úspory na pár měsíců volna jsou po Vánocích taky ty tam. Samozřejmě, pokud vás to v práci štve, je na místě začít uvažovat o změně kariéry, ale možná není nejlepší nápad taková zásadní rozhodnutí činit v alkoholovém opojení a stanovovat si pro ně deadliny.

Související…

Světový trend atomic habits: Už žádná velká předsevzetí, ale drobné a snesitelné krůčky
Aneta Šebková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...