fbpx

Ráno unavenější než večer: Když vám noční děsy nedovolí si odpočinout 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Ve spánku řvete, pláčete a kopete a nemůžete se probudit. Tak vypadají epizody nočních děsů

Zveřejněno: 6. 11. 2023

Noční můry a noční děsy mohou znít jako synonyma, ve skutečnosti se ale jedná o dva různé zážitky. Pokud se s nimi „setkáváte“ často, je načase udělat změnu v životním stylu. Nekvalitní spánek zvyšuje riziko vzniku duševních onemocnění, poruch imunity, přibírání na váze a milion dalších příznaků.

Paní, říkejme jí třeba Ema, své zážitky s nočními děsy popisuje: „Probudila jsem se zpocená studeným potem skrz naskrz. Viděla jsem peřiny, které byly nesmyslně poházené na podlaze a můj oblíbený hrnek na čaj byl rozbitý. Unavený manžel mi znepokojeně líčil, jak jsem v noci ze spaní brečela, řvala, kopala ho a mlátila, hádala se s někým neviditelným a křičela o pomoc. Myslím, že o mě měl strach, protože už se to stalo poněkolikáté. Ptal se mě, co se mi zdálo, já jsem si ale vůbec nic nepamatovala.“ 

Příčina neznámá

Doktor Logan Schneider, specialista na spánek a spánkovou hygienu, definuje noční děsy jako fyzické epizody úzkosti, při kterých postižení dělají divoké pohyby, křičí, pláčou, nebo se dokonce chovají agresivně. K děsům dochází v „dlouhovlnném“ NREM spánku, zpravidla v první třetině spacího cyklu. Mezi další poruchy, které se v první třetině spánku vyskytují, patří také náměsíčnost a mluvení ze spaní.

Co se ale s člověkem během nočního děsu děje? „Mozek stále spí, ale tělo je aktivní,“ vysvětluje Schneider. Podle studie National Library of Medicine trvají krizové epizody během spánku obvykle 45 až 90 minut. Sice samovolně odezní, ale člověk z nich může být rozrušený ještě několik desítek minut potě. Noční děsy jsou aktivovány naším autonomním nervovým systémem. Naše tělo si myslí, že jsme ohroženi, takže se dostává do stavu „boje“ nebo „útěku“. Mezi další příznaky může patřit bušení srdce, mrskání sebou, mávání rukama a extrémní panika. Během nočního děsu může mít člověk dokonce otevřené oči.

Noční děsy se objevují během spánku NREM v první polovině noci a v druhé polovině ve spánku REM míváme noční můry, nebo normální živé sny.

Noční děsy jsou typické pro malé děti, přičemž s přibývajícími roky se jejich výskyt snižuje. Je to proto, že s počtem let se NREM fáze spánku zkracuje. Postihnout mohou kohokoli, v jakémkoli věku. U dětí jsou do jisté míry přirozené, v dospělosti bychom však měli při jejich častém výskytu zpozornět.

„Vědci nedokážou určit konkrétní důvod, proč k děsům dochází, ale u dospělých se předpokládá, že je vyvolává nadměrný stres každodenního života,“ říká Schneider. Některé výzkumy naznačují, že lidé trpící nočními děsy, mají častěji deprese, úzkosti, obsedantně kompulzivní poruchu, posttraumatickou poruchu a různé fobie. Otázkou je, jestli se jedná o korelaci, nebo kauzalitu, ale asi to bude něco trochu z obojího.

Doktorka Shelby Harris, klinická docentka neurologie a psychiatrie, dodává, že na výskyt nočních děsů u dospělých může mít vliv trauma, a to jak dětské, tak to, které zažili v dospělosti. Dalším faktorem je podle ní dědičnost, ale dodává, že genetická souvislost je stále ve stavu výzkumu a musí se prokázat. Zmiňuje, že noční děsy mohou být i vyvolané jinými zdravotními potížemi, spánkovou apnoe nebo syndromem neklidných nohou, které organismus k nočním děsům vyburcují. „Noční děs se ale někdy objeví i naprosto bezdůvodně. Zatím přesně nevíme, proč takhle náš mozek při spánku funguje,“ dodává Schneider.

Noční děsy versus noční můry

Většina lidí si myslí, že se jedná o to samé, ale není tomu tak. Nejlépe je dokážete odlišit tím, že probíhají v jiných fázích spánku: Noční děsy se objevují během spánku NREM v první polovině noci a v druhé polovině ve spánku REM míváme noční můry, nebo normální živé sny. Na rozdíl od nočních můr se lidé z nočních děsů velmi těžko probouzí, protože jejich spánek je v tu chvíli příliš hluboký.

Jakýkoliv typ potíží stojí za to vyšetřit, zejména pokud se ráno ve vašem spánkovém prostředí objeví něco neobvyklého – třeba jste něco rozbili, nebo ležíte v nepřirozené poloze.

Vzpomínky na to, co se jim během nočního děsu zdálo, bývají zvláštní, neúplné, zkreslené nebo mohou úplně chybět. Je to kvůli tomu, že se objevují ve fázi spánku, kdy je náš mozek „offline“ a probíhá v něm očistný proces. „Během NREM spánku se mozek snaží ukládat nové vzpomínky, mozek se připravuje na jejich vytváření,“ vysvětluje Schneider. 

Jak se dá nočních děsů zbavit?

Neexistuje žádná zázračná pilulka nebo lektvar, který by noční děsy nebo můry vyřešil. Odborníci tvrdí, že je možné je alespoň redukovat, pokud budete dodržovat správnou spánkovou hygienu a snažit se zvládat stres pomocí metody „mindfulness“, meditace nebo něčeho jiného, co vám pomůže se uvolnit.  

„Obecně platí, že dospělí by měli každou noc spát sedm až devět hodin,“ říká Harris. „Vytvořte si nějaký rituál, který budete provádět 30 až 60 minut před spaním, abyste pomohli své mysli a tělu odpočinout si po dni a připravit se na spánek.“ Harris také doporučuje omezit kofein, a to dokonce už 8 hodin před spaním, což je pro některé z nás nereálné. Nepomůže vám ani sklenička na dobrou noc, ta vám naopak může ublížit. Pokud si potřebujete dát svoje dvě piva, podle Schneidera to udělejte maximálně tři hodiny před spaním.

Co dělat, když partner prožívá noční děs?

Možná to nejste vy, kdo řve, kope a pláče ze spaní, ale váš partner a vy se kvůli tomu neustále budíte. Co v takové situaci můžete udělat? Nic mu nevyčítejte, nedělá to schválně. Raději běžte spát na gauč nebo do dětského pokoje. „Musíte si uvědomit, že váš partner ještě spí a skoro vás nevnímá,“ říká Schneider.  „Když se s ním v takové chvíli budete snažit komunikovat, můžete se stát součástí jeho snů. Stává se, že si v takové chvíli do vás projektuje nebezpečnou postavu ze svého snu a může se pokusit vás odstrkovat a křičet na vás. Snažte se mu poskytnout bezpečné prostředí a uklidnit ho. Nebuďte ho a počkejte, až tato epizoda přirozeně skončí.“

Kdy je čas navštívit lékaře?

Pokud jsou lidé při nočních děsech hodně aktivní, nebo dokonce agresivní, může to být nebezpečné. Problém mají lidé, kteří nemají partnera – bez člověka, který spí vedle vás, se o nočních děsech nemusíte dozvědět. Doktor Schneider říká, že jakýkoliv typ potíží stojí za to vyšetřit, zejména pokud se ráno ve vašem spánkovém prostředí objeví něco neobvyklého – třeba jste něco rozbili, nebo ležíte v nepřirozené poloze.

Když noční děs zažijete jednou za čas, je to přirozené. Pokud ale narušují kvalitu a délku vašeho spánku pravidelně, poraďte se s lékařem, který vám pravděpodobně doporučí vyšetření ve spánkové laboratoři.

Související…

Orthosomnie aneb když se ze sledování údajů o spánku stane posedlost
Aneta Šebková

 

 

foto: Shutterstock , zdroj: Prevention

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...