fbpx

Orthosomnie aneb když se ze sledování údajů o spánku stane posedlost 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Pořídili jste si chytré hodinky, náramek či prsten a baví vás sledovat grafy informující vás o tom, jak dobře jste se vyspali? A co se takhle vykašlat na čísla a zamyslet se nad tím, jak se doopravdy cítíte?

Zveřejněno: 26. 9. 2023

Žijeme v kultuře posedlé cíli a sebezdokonalováním. Často hledáme nové způsoby, jak „hacknout“ čas, optimalizovat naši produktivitu, za chůzi dostáváme pochvalu od chytrých hodinek a máme dobrý pocit z toho, že máme kompletní kolečko v grafu. A technologie nám poskytují mnoho dalších aplikací a nástrojů k měření našeho „úspěchu“.

V posledních letech se tento způsob uvažování promítá i do našich nočních hodin. Čas, který by měl být o odpočinku, se proměňuje dobou obav a sledování ukazatelů kvality našeho spánku. Měli jsme dnes dostatek hlubokého spánku? Chrápali jsme? A kolikrát za noc jsme se probudili? Ti, kteří svůj spánek sledují, mohou během noci pozorovat každé drobné pohnutí a usilovat o dokonalé výsledky.

I když zdravý klidný spánek je samozřejmě opodstatněným cílem, vzhledem k tomu že je díky tomu naše mysl bystřejší, naše emoce silnější a naše tělo zdravější, pro některé lidi se snaha o dokonalý spánek stala skutečnou posedlostí. A má dokonce i své jméno: orthosomnie. Tento termín poprvé použili vědci ve studii, publikované v roce 2017 v časopise Journal of Clinical Sleep Medicine. Vychází ze slov „ortho“, což znamená rovný nebo správný, a „somnia“, což znamená spánek. Výzkumníci vysvětlují, že tento název zvolili kvůli podobnosti se stavem zvaným orthorexie, což je zaujetí zdravým stravováním.

A přestože se nejedná o skutečnou lékařskou diagnózu (alespoň zatím ne), stal se z ní skutečný problém, který je odborníkům na spánkovou medicínu až příliš známý. 

Jak údaje o spánku správně číst

Mimořádný nárůst popularity zařízení umožňujících sledování spánku může být známkou toho, že svůj spánek bere vážně stále více lidí. Stále dokonalejší technologie nabízí sledování závratných podrobností, jako je celková doba spánku, délka hlubokého spánku, fáze REM, efektivita spánku, tepová frekvence a doba, za kterou usnete. 

Spánek nelze vynutit, musí se rozvinout a vaše tělo musí být v uvolněném stavu. Pokud se vaše mysl upne na údaje v chytrých hodinkách a na to, jak by měla data vypadat, budete proces spánku sami sabotovat. Spánek se vyvine tak, jak se vyvine, a vy to nemůžete příliš kontrolovat.

To může někdy být opravdu užitečné, protože získáte přehled o tom, jak určitá rozhodnutí, týkající se životního stylu, váš spánek ovlivňují. A to především těm, kteří si pilně zaznamenávají chování, jako je konzumace alkoholu, těžkých jídel, cvičení, meditace, cestování nebo třeba četnost buzení dítětem. Existuje ale nezanedbatelné riziko, že nadměrné sledování údajů o spánku způsobí spíš posedlost čísly než pochopení spánku v souvislostech.

Posedlost dokonalým spánkem

„Představa, že můžeme dosáhnout dokonalého spánku každou noc, je mylná. Nerealistická. V podstatě nemožná. A u lidí, kteří trpí nespavostí, může posedlost dosažením dokonalého spánku jejich stav ještě zhoršit,“ říká Dr. Chris Winter, neurolog a specialista na spánkovou medicínu.

Podle výše zmiňované studie z roku 2017 vyhledává stále více pacientů léčbu domnělých problémů se spánkem pouze na základě údajů z jejich spánkových monitorů. „Přebírají informace ze sledování spánku a mění je v perfekcionistickou snahu o ideální spánek s cílem optimalizovat denní funkce,“ vysvětluje vedoucí výzkumnice Kelly Glazer Baronová.

Jeden z účastníků studie, jehož průměrná délka spánku byla podle údajů z chytrých hodinek 7 hodin a 45 minut, uvedl, že každou noc pociťoval potřebu, aby jeho zařízení ukazovalo alespoň osm hodin spánku. „Příznaky fragmentovaného spánku přisuzoval spíše špatné kvalitě spánku než zvýšené úzkosti a odmítal návrh, aby zkusil psychoterapii, protože se domníval, že léčba by mu při jeho problémech se spánkem nepomohla,“ uvádí se ve zprávě.

Winter říká, že viděl pacienty, kteří si zakoupili chytré hodinky, protože si jednoduše mysleli, že jim informace o jejich spánku nějakým zázračným způsobem kvalitu spánku zlepší, aniž by pro to museli něco podniknout. Setkal se také s pacienty, kteří začali používat monitor spánku, aby byli  o různých aspektech svého spánku lépe informováni, ale pak se začali údaji nadměrně zabývat – například se fixovali na čas probuzení, zaznamenaný na hodinkách, ale vůbec nepřemýšleli nad tím, zda se cítí odpočatí.

„Úzkost z nevyspání nebo snaha vynutit si spánek nikdy nepomáhá,“ říká Winter. „Jen to vyvolává další stres. Spánek nelze vynutit, musí se rozvinout a vaše tělo musí být v uvolněném stavu. Pokud se vaše mysl upne na údaje v chytrých hodinkách a na to, jak by měla data vypadat, budete proces spánku sami sabotovat. Spánek se vyvine tak, jak se vyvine, a vy to nemůžete příliš kontrolovat.“

Spánkové monitory ignorují individuální potřeby

Stejně jako neexistuje univerzální řešení, pokud jde o stravu nebo cvičení, existuje určitá variabilita v individuálních spánkových vzorcích. Spánkové monitory mohou tuto individualitu obejít tím, že poskytují informace, založené na interpretaci průměrných, žádoucích spánkových vzorců, které jsou pak nabízeny uživatelům. „To je pro lidi těžko pochopitelný koncept,“ vysvětluje Winter. „Pro ty, jejichž návyky nespadají do zobecněných spánkových vzorců, mohou být naměřené hodnoty neuspokojivé, i když si ve skutečnosti dopřávají dostatek odpočinku.“

„Společnosti, které vyrábějí spánkové monitory, často porovnávají údaje, které poskytují, s polysomnografií (PSG), což je měření používané při studiích spánku. A přestože PSG může být zlatým standardem, pokud jde o měření spánku, může být náchylné k chybám. „Navíc data jsou tak dobrá, jak dobrý je člověk, který je čte,“ dodává. Příliš svůj spánek analyzovat je podle něj vlastně ta nejkontraproduktivnější věc, kterou můžete udělat, i když se vám výrobci techniky snaží namluvit opak.

Tipy na podporu zdravého a klidného spánku

Pokud chcete pro svůj spánek opravdu něco udělat, zaměřte se na následující body:

1. Dopřejte si ranní sluneční světlo

Podle doktora Andrewa Hubermana, profesora neurobiologie na lékařské fakultě Stanfordovy univerzity, je pro nastavení biologických hodin nejdůležitější, abyste po probuzení dopřáli očím alespoň několik minut slunečního světla. Ranní světlo signalizuje mozku, aby spustil produkci kortizolu a zastavil produkci spánkového hormonu melatoninu, čímž dává tělu najevo, že váš den začal.

2. Každé ráno se buďte v přibližně stejnou dobu

Podle Wintera je pravidelný čas ranního vstávání jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat, abyste se připravili na kvalitní spánek. Pevně stanovený čas vstávání pomáhá nastavit váš cirkadiánní rytmus a vybudovat si silnější spánkový návyk.

3. Věnujte více pozornosti tomu, jak se cítíte, než tomu, co vám říká přístroj na sledování spánku

Pokud máte pocit, že vám stačí sedm a půl hodiny spánku, neležte v posteli osm hodin. „Neposuzujte spánek jen podle délky; důležitá je jeho kvalita,“ říká Winter. „Nejlepší způsob, jak zjistit, zda jste si dobře odpočinuli, je posoudit, jak se cítíte během dne. Pokud jste schopni fungovat až do doby, než jdete znovu do postele, třeba s přirozeným poklesem odpoledne, pravděpodobně jste se vyspali dostatečně.“

4. Odložte techniku

Udělejte si digitální detox a odpočiňte si od techniky! Pokud vás čísla pronásledují už i ve snech, odložte na týden chytrá zařízení a nalaďte se na to, jak se cítíte. Nenechte si to diktovat čísly.

Související…

Peklo somnifobie: Proč některé lidi děsí spánek k smrti?
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Sleep

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...