fbpx

Každá hodina cvičení prodlouží život o dvě hodiny. Necvičit je horší než kouřit 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pravidelné cvičení vám může prodloužit život klidně i o dva roky. A což teprve jeho kvalitu. Pokud naopak necvičíte, dost možná si zaděláváte na problém

Zveřejněno: 28. 2. 2024

Každé malé dítě ví, že cvičení je zdravé. Ne vždy ale své vědomosti promítáme do praxe. Pokud se vaše cvičení omezuje na to, že se jednou za čas zvednete z gauče, abyste si došli pro svačinu, možná je na čase svůj přístup přehodnotit. Mohlo by vám to přidat roky života.

Vědci zjistili, že lidé, kteří necvičí, mají podobný, nebo dokonce horší zdravotní stav než kuřáci nebo ti, kteří trpí závažným onemocněním, jako je hypertenze či cukrovka. Naopak prokázali, že vysoká úroveň fyzické zdatnosti je spojena s delším a zdravějším životem.

Studie zahrnovala více než 122 000 pacientů, kteří byli testováni na běžeckém pásu, a později byla také zaznamenána jejich úmrtnost. Zjistilo se, že lidé, kteří pravidelně cvičili, měli zvýšenou aerobní zdatnost (způsobilost organismu účelně přijímat, přenášet a využívat kyslík), což podle vědců souvisí s delším životem. Osoby s nejvyšší úrovní aerobní zdatnosti se pak dožily nejvyššího věku. Tyto benefity se navíc projevovaly i u starších pacientů a osob s vysokým krevním tlakem.

Lidé, kteří pravidelně cvičí, si mohou prodloužit za každou hodinu cvičení život o více než 2 hodiny. Pokud tedy někdo cvičí 2 až 3 hodiny týdně po dobu 40 let, získá celé 2 roky života.

O pár let víc

Ano, v oblasti zdraví existují faktory, které změnit nemůžeme – například věk či genetika. Cvičení ale ovlivnit můžeme a tím si o kus prodloužit kvalitu i délku života. Konkrétně podle studie Harvard Alumni Study si mohou lidé, kteří pravidelně cvičí, prodloužit za každou hodinu cvičení život o více než 2 hodiny. To znamená, že pokud někdo cvičí 2 až 3 hodiny týdně po dobu 40 let, získá celé 2 roky života.

Studie zjistila, že největší benefity konkrétně přináší intenzivní aerobní cvičení, které zvyšuje srdeční frekvenci. Chcete-li si plně užívat všech zdravotních výhod, které cvičení přináší, měli byste se snažit o minimálně 30 minut středně intenzivního až intenzivnějšího aerobního cvičení pět dní v týdnu. Pokud běžně chodíte, pro zvýšení tepové frekvence to znamená chůzi v rychlém tempu, při kterém je obtížné udržet konverzaci.

Z toho jasně vyplývá, že pro dostatek zdravého pohybu nemusíte docházet do posilovny. Pokud vás chození do posilovny nebaví, nemusíte. Nejlepší typ cvičení je takový, který se hodí do vašeho životního stylu, baví vás, a je tedy dlouhodobě udržitelný. Klidně můžete vyzkoušet například cvičení chůzí z pohodlí domova

Související…

Začít se cvičením se na každý pád vyplatí i ve vyšším věku. Vyhnete se tak náhlému úmrtí
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...