fbpx

„Bolí mě hlava“ navždy vyškrtnete. Postelová gymnastika svědčí tělu i duši, tady je 7 důkazů 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Sex našim tělům nabízí mnohem víc než jen uspokojení a příjemný pocit – přináší totiž i řadu dalších výhod, které přímo ovlivňují kvalitu života. Navíc posílíte sebevědomí a pleť budete mít jako dětskou prdelku

Zveřejněno: 24. 10. 2023

Že tělesné a duševní zdraví jsou spojené nádoby, to asi není třeba zdůrazňovat. Uspokojivý intimní život je sice velmi subjektivní pojem, faktem ale zůstává, že pokud jste v této oblasti spokojeni, vaše sebedůvěra stoupá stejně rychle jako hladiny hormonů štěstí v těle po orgasmu. Jak je to ale s přímým vlivem intimního života na naši fyzickou schránku?

Sex tlumí bolest

Sexuální aktivita může poskytovat výraznou úlevu od bolestí hlavy, až vám tedy partnerka či partner nabídne otřepanou výmluvu „Bolí mě hlava“, vytaste se s výsledky této studie s tím, že mu/jí sex naopak od bolesti uleví. Sexuální stimulace může pomoci také při chronických bolestech zad a nohou nebo menstruačních bolestech. Mohou za to opět hormony štěstí, které se při aktu uvolňují a proti bolesti přirozeně působí. 

Sex zlepšuje spánek

Nemůžete usnout, hledíte do stropu, dlouho se převalujete, ale ne a ne zabrat, až nakonec vzbudíte partnera a po několika (desítkách) minut milování spokojeně odpadnete a spíte celou noc. Proč tomu tak je? Na „vině“ je další hormon, který se během sexu vyplavuje, a sice oxytocin.

Muži, kteří měli pohlavní styk dvakrát či vícekrát týdně, jsou méně náchylní k infarktu než muži, kteří měli styk méně než jednou měsíčně. Ženy jsou na tom z tohoto hlediska ještě lépe, riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění se u nich snížilo až o polovinu.

Ten má pozitivní vliv na snění i kvalitu spánku. Jeho dalším mechanismem je také snížení míry stresu a napětí, což spánek opět nepřímo ovlivňuje. Pocit relaxace přichází i při vyvrcholení, protože do těla se vyplavuje prolaktin. Tento andělský koktejl hormonů náš spánek maximálně posiluje.

Sex posiluje imunitu

Pohyb, vyvážená strava, dostatek vitamínů a kvalitní spánek, to vše imunitu zlepšuje. Podle studie z roku 2004 si k těmto prostředkům ale můžete přidat i sex. Pakliže se řadíte mezi ty, kteří se sexuálním hrátkám oddávají alespoň dvakrát do týdne, budete vykazovat prokazatelně vyšší hladinu IgA protilátek, které jsou důležitou součástí obranného systému organismu.

Sex pálí kalorie

Ano, i sex (pokud se oddáváte i aktivnějším pasážím) je ve své podstatě pohyb. A to pohyb více či méně intenzivní, pohyb, u kterého se někteří z nás i zapotí. Sečteno, podtrženo, i sexuální aktivitou se dají spálit kalorie. Pokud vás tedy trápí nějaké to kilo navíc, ale do posilovny vás to netáhne, tady je nepřímý návod na to, jak se můžete „příjemně zapotit“.

 

m shutterstock 1082265890

I takhle to jde, ale... (zdroj: Shutterstock)


Spočítat, kolik kalorií při sexu spálíte, zvládneme asi jen těžko, každý sex je totiž jinak intenzivní, trvá jinou dobu a probíhá v jiných polohách. Průměrně se ale uvádí hodnota 4,2 spálených kalorií na jednu minutu sexu u muže a 3,1 kalorie za minutu u ženy. Pokud tedy vaše soulož trvá dvacet minut, může se muž dostat na 84 spálených kalorií, žena pak na 62.

Sex snižuje stres

Není divu, že sex je skvělým způsobem, jak ulevit tělu i mysli. Díky již zmíněnému vyplavování pozitivních hormonů a také díky probíhající intimitě s partnerem se v těle vypínají kohoutky kortizolu, známého stresového hormonu. Až se tedy příště budete cítit pod tlakem nebo vystresovaní, budete dobře vědět, co vám uleví.

Sex snižuje riziko infarktu

Některé studie uvádí, že muži, kteří měli pohlavní styk dvakrát či vícekrát týdně, jsou méně náchylní k infarktu než muži, kteří měli styk méně než jednou měsíčně. Ženy jsou na tom z tohoto hlediska ještě lépe, riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění se u nich snížilo až o polovinu. Naopak lidé s již diagnostikovanými srdečními potížemi by měli být opatrní, co se týče intenzity a frekvence milostných radovánek.

Sex zlepšuje kvalitu pleti

Pohlavní styk podporuje cirkulaci krve, do kůže se dostane více kyslíku, který zase pozitivně ovlivňuje kvalitu pleti, což ocení především ženy. Pravidelná sexuální aktivita podporuje tvorbu kolagenu, čímž se zpomaluje rozvoj vrásek a pleť vypadá mladší. Milování má však kladný vliv nejen na pleť, ale také na kvalitu vlasů a nehtů.

Potřebujete ještě další argumenty? Udělejte něco pro své zdraví!

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...