fbpx

Zveřejněno: 28. 5. 2017

Podle nejnovějších průzkumů chůze příznivě ovlivňuje nejen celkový zdravotní stav, ale také kvalitu spánku. Mohou se jí věnovat všichni – bez rozdílu věku a fyzické kondice a kila jdou dolů stejně efektivně.

Podle posledních statistik, které připravil server SportCentral, je chůze v Česku 16. nejoblíbenější fyzickou aktivitou. I přesto bývá ve sportovním světě širokou veřejností často podceňována. Naši předkové byli zvyklí většinu potřebných vzdáleností překovat po svých. A výsledek? Méně nadváhy, méně obezity, méně bolestí kloubů, delší spánek, delší život atd. Tento příklad potvrzuje skutečnost, že chůze by měla být základem všech snah o započetí pravidelné pohybové aktivity. Což potvrzuje i fitness trenérka Daniela Hájková ve svém e-booku Důležitá pravidla hubnutí.

Délka a tempo se samozřejmě odvíjí od fyzické kondice, věku a zdravotního stavu každého jedince. Silně obéznímu člověku postačí 20minutová procházka po rovince v pomalém tempu. Běžně trénovaný člověk, má-li mu chůze přinést nějaký užitek, v pohodě zvládne 60 až 90minutový svižný výšlap v kopcovitém terénu. Chůze může fungovat jako prostředek k získání kondice, ztrátě kilogramů, aktivnímu odpočinku či regeneraci.

chuze shutterstock 364512071

Silně obéznímu člověku postačí 20minutová procházka po rovince v pomalém tempu. Běžně trénovaný člověk v pohodě zvládne 60 až 90minutový svižný výšlap v kopcovitém terénu.

Dálkové pochody

No a ten, kdo se chůzi začne věnovat skutečně naplno a bude chtít své snažení posunout o level výše, může navštívit jeden z dálkových pochodů. Ty se v současnosti těší stále větší a větší oblibě, jak ukazuje např. návštěvnost 45. ročníku pochodu Přes tři hrady, jehož se letos zúčastnilo přes 9 000 nadšenců. A není divu. Být na čerstvém vzduchu, s partnerem, rodinou, přáteli či psem, oddávat se příjemné fyzické aktivitě, udělat něco pro své zdraví a pevné tělo. To je přeci paráda, nebo ne? A nejlepší na tom všem je, že nepotřebujete žádné speciální vybavení. Postačí kvalitní obuv, nepromokavá bunda nebo pláštěnka pro případ nepříznivého počasí, nějaké to pití na svlažení žízně, nějaký ten peníz na zakoupení občerstvení a může se vyrazit.

Spalování energie z tukových zásob

Při dálkové chůzi zapojujeme stejné svaly jako při běhu, jen s nižší intenzitou. Právě proto se dálkové pochody jeví jako ideální varianta aktivně provozované chůze, protože účinně umožňují tělu najet na režim spalování energie z tukových zásob. To se obvykle děje minimálně po 30 minutách chůze. Jenže takový 50km pochod můžete jít klidně celý den. Dokážete si představit, kolik tuku za tu dobu spálíte?

chuze shutterstock 404340322

Nepotřebujete žádné speciální vybavení. Postačí kvalitní obuv, nepromokavá bunda nebo pláštěnka a nějaké to pití na svlažení žízně.

To pravé pro vaše klouby

Na rozdíl od běhu, který je charakterizován prudkými dopady, při chůzi šetříte klouby. Z toho důvodu se hodí i pro lidi trpící obezitou či nadváhou, kteří nejprve potřebují shodit nadbytečné kilogramy a snížit tak zátěž kladenou na pohybový aparát. I pro ně se dálkové pochody mohou stát ideální variantou aktivního životního stylu. A nemusí přitom jít hned o zmíněnou „padesátku“. Většinou je na výběr z široké škály „kilometrových“ variant, která se pohybuje v rozmezí 5 a 50 km.

Aktivní odpočinek

Kromě toho, že chůze dělá dobře tělu, prospívá i mysli a duši. Pokud necháte doma telefon a budete vnímat barvy, zvuky a vůně, které budete cestou potkávat, zaručeně zapomenete na stres a shon všedních dní. Po návratu domů vás u srdce bude hřát pocit z dobře odchozené práce. A věřte, že spánek, který následuje po takové pořádně a poctivě vykonané fyzické aktivitě, je úplně jiný než ten, který přichází po prosezeném či prováleném dni.

 

Čtěte také:

Školou ulice vás provedou průvodci bez domova

Čtyřtýdenní anticelulitidní cvičební program: týden 1

Běh se psem aneb canicross pro radost 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...