fbpx

Zveřejněno: 30. 5. 2017

Moderní vyšlechtěná pšenice má 42 chromozomů oproti původní jednozrnce se čtrnácti chromozomy a ty mění strukturu lepku, který se tak stává pro nás těžko stravitelný. Pšenice špalda s dalšími původními obilovinami mají vyšší obsah bílkovin, vitaminů, minerálů i prospěšných aminokyselin než zrna pšenice seté.

Americký neurolog David Perlmutter a lékař William Davis ve svých knihách popisují zdravotní rizika konzumace potravinářských výrobků obsahujících pšenici. Od nežádoucí obezity přes bolesti kloubů či vypadávání vlasů až k civilizačním chorobám. Radí, jak změnit jídelníček, čím pšenici setou nahradit a jak se s novou stravou vyrovnat.

shutterstock 295943282

Pšenici můžete nahradit špaldou, která je zdravější

Nevzdávejte se lepku

Někteří nutriční poradci životosprávu bez pšenice zařazují k bezlepkové dietě, ale vynechat veškeré potraviny obsahující lepek není potřeba. Odbornice na léčení stravou Marcela Slavíčková také zastává názor, že „speciální potraviny bez lepku bývají několikanásobně dražší, navíc se mnohdy vyrábějí z bílé bezlepkové mouky s deficitem důležitých živin. Často také obsahují hodně tuků, škrobu a cukru. Únik od pšenice automaticky neznamená, že místo standardního budete nakupovat bezlepkové pečivo.“

 Místo pšenice špalda

Jak si s tím tedy poradit, když pšenice je téměř všude a ve všem? Když se do toho pustíte, půjde to zpočátku pomalu, ale brzy si na nový jídelníček zvyknete. Nejméně šoková metoda je nahradit pšeničnou mouku moukou špaldovou. Hladkou i celozrnnou. Je to sice také pšenice, ale už několik tisíc let je její genofond beze změny. Je původní a její účinky jsou naprosto jiné. Dále můžete bez potíží používat všechny ostatní druhy muk – ovesnou, ječnou, rýžovou, jáhlovou nebo pohankovou. Lidé, kteří to se zdravou stravou myslí opravdu vážně, mohou sehnat i mouku z pšenice dvouzrnky, která se u nás pěstovala ve středověku i pravěku. Můžete mít i pšenici jednozrnku, ale pomlet byste si ji museli sami. Tu je možná lepší používat ve formě naklíčeného obilí. Kromě toho budete muset postupně vynechat veškeré kupované pečivo, těstoviny z pšeničné mouky a samozřejmě houskové knedlíky. Ty můžete nahradit domácími knedlíky či noky například ze špaldové mouky a místo rohlíků do nich použít třeba ovesné vločky.

shutterstock 419782864

Mouku pšeničnou můžete nahradit jinými druhy mouky

Jde to i bez ní

Pokud přejdete na bezpšeničnou stravu, bude se vám to možná zpočátku zdát komplikované, protože si mnoho potravin budete muset připravovat sami včetně chleba. Ale uvidíte, že si zvyknete. Jak vám začne mizet z jídelníčku přemíra pečiva a moučných výrobků, začnete je zcela přirozeně nahrazovat zeleninovými saláty, luštěninovými specialitami, obilovinami, které budete používat místo zmíněných knedlíků nebo těstovin, a ani si to neuvědomíte. Za krátkou dobu zjistíte, že nejen nemáte potřebu jíst v průběhu dne nějaké chuťovky nebo si dávat něco malého na zasycení, ale přestanete mít i chuť na sladké a budete sytí po mnohem menších porcích. To s sebou přinese výrazné zhubnutí, pokud to vaše tělo potřebuje. A za další časový úsek vás přestanou sužovat různé zdravotní problémy, kterými třeba léta trpíte. Samozřejmě že bezpšeničná strava není léčba, ale velmi pomáhá. A proč polykat množství chemických preparátů na drobnější potíže, pokud se jich můžete zbavit stravou.

Opravdu to funguje

Osobně mohu příznivé účinky na lidský organismus potvrdit. Zhubla jsem během tří měsíců velmi výrazně a nedostavil se žádný jojo efekt. A rozhodně to není tím, že bych najednou přestala s nadměrnou konzumací kynutého pečiva, nákupy polotovarů nebo s návštěvami fast foodů, protože tohle k mým stravovacím návykům nepatřilo ani předtím. Také jsem se zbavila vleklých potíží se žaludkem, a mohla tak zapomenout na užívané léky. A postupně přichází další výrazná zlepšení mého zdravotního stavu. Kupovaný chléb ani jiné pšeničné pečivo mi nikdy nechybělo.

Takže vám můžu jen popřát mnoho úspěchů a trpělivosti potřebné pouze na počátku změny vašeho životního stylu, protože jakmile si na tento způsob životosprávy zvyknete, nebudete se chtít vracet ke starým stravovacím návykům.

Čtěte také:

Kváskový chléb a jarní pomazánky

5 dobrých důvodů, proč si péci vlastní chléb

Klíčky jsou továrnou na zdraví. Jak si je vypěstovat doma a použít v kuchyni? 

 

zdroj: David Perlmutter: Moučný mozek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...