potraviny

Potraviny jsou malé či velké věci, jejichž nakupováním a následnou konzumací trávíme značnou část dne. Pro některé jsou potraviny tak zásadní, že v nich nachází dokonce i smysl života. Pro jiné jsou zase aktivity spojené s potravinami velice nudná záležitost. Nejsou potraviny jako potraviny. Žebříček nežádoucích potravin a látek, které obsahují, se každoročně mění a nikdo si tak nemůže být úplně jistý, co je dobré a co špatné. Každému navíc vyhovuje něco jiného. 

V současnosti je hojně skloňován pojem „superpotravina“, což je termín, který se vžil pro různé druhy poživatin, které mají zvýšený obsah látek prospívajících našemu zdraví. Jde především o minerály, vitamíny nebo vlákniny. Oficiální seznam superpotravin ale neexistuje. 

Přečtěte si další články věnující se superpotravinám

Lednička je fajn vynález, díky ní nemusíme chodit denně do obchodu pro čerstvé potraviny. Někdy do ní ovšem dáváme věci, kterým to zrovna neprospívá. Vědci ze zemědělské fakulty University of California zveřejnili seznam potravin , které by neměly být uchovávány v ledničce, ale při pokojové...

O vyváženém stravování se hodně mluví a píše, podle praxe dietologů a výživových poradců se ale radami mnoho lidí neřídí. Potíží s poruchami příjmu potravy přibývá . A je vlastně jedno, zda za to může stres a pracovní vytížení, módní "diktát vychrtlého těla", nebo prostě odpor k jídlu.

Žebříček nežádoucích potravin a látek, které obsahují, se každoročně mění. Vyvíjejí se i látky, které mohou a nemohou obsahovat. Zde předkládáme desítku "best of" pochutin, které by se už od 90. let rozhodně jíst neměly. Mnoho potravin na tomto seznamu je v řadě zemí zakázáno kvůli svým škodlivým...

Oceány se oteplují. To je jeden z nejvýznamnějších důsledků celkové změny klimatu, která je úzce spjata s tím, jak se v budoucnu rybářům bude nebo nebude dařit. Aby se jim dařilo, je přitom v zájmu celého světa. Podle nejnovější zprávy o stavu Světového rybářství a akvakultury Organizace spojených...

Klinický biochemik Marek Antoš se negativními reakcemi organismu na různé druhy potravy zabývá z vědeckého hlediska – a také z komplexního pohledu souhrnu civilizačních faktorů. To, že nám nesedí některé potraviny, co ostatním dokážou udělat dobře, je často způsobeno právě životosprávou. A je...

Ke Kateřině Halamové mne přivedl můj zájem o výživu a zdravý životní styl. Vlastně jsem na ni dostala doporučení od kolegyně, se kterou zdraví řešíme neustále, tedy především redakčně. Takže jsem Kateřinu oslovila. Nejsem moc na dlouhé teoretické rady, Katka je naštěstí jednou z těch poradkyní,...

Pojem „superpotravina“ je termín, který se vžil pro různé druhy poživatin, které mají zvýšený obsah látek prospívajících našemu zdraví. Jde především o minerály, vitamíny nebo vlákniny. Oficiální seznam superpotravin ale neexistuje. Jde totiž o výraz, kterému život na přelomu století vdechli...

Do svých sedmi let žila v České republice, nyní cestuje po světě, ale nejčastěji ji můžete potkat na Bali. Tam vede výživová poradkyně Petra Halušková kurzy, ve kterých radí lidem, jak poznat své tělo, jak se naučit mít rád sebe sama a jak správně jíst.

Moderní vyšlechtěná pšenice má 42 chromozomů oproti původní jednozrnce se čtrnácti chromozomy a ty mění strukturu lepku, který se tak stává pro nás těžko stravitelný. Pšenice špalda s dalšími původními obilovinami mají vyšší obsah bílkovin, vitaminů, minerálů i prospěšných aminokyselin než zrna...

Banány, kakao, káva… Ekumenická akademie a organizace NaZemi upozorňují na těžké pracovní podmínky pěstitelů. Pokud to spotřebitelům vadí, nemusí jen zoufat. Mohou nakupovat produkty Fair Trade, pokud jsou pro ně moc drahé, stačí sledovat, jak to na jednotlivých plantážích vypadá, a podle toho...

Cítíte se v poslední době unavení a bez energie? Máte problémy se spaním? Trápí vás bolesti hlavy nebo zad? To všechno mohou být známky překyselení organismu. Nepodceňujte příznaky, jedná se o jednu z nejnebezpečnějších civilizačních chorob dnešní doby. Kyselost i její opak (zásaditost) se měří v...