fbpx


Naklíčená semínka, luštěniny či oříšky se dají bez nadsázky označit za velký zázrak přírody – nutriční bombu, která je jednoduchá na přípravu, vyjde na pár korun a navíc i skvěle chutná

Zveřejněno: 6. 3. 2023

Klíčení je proces, kdy ze semene, zárodku rostliny, vyrůstá klíček. Při tomto procesu zrno přijímá vodu, čímž se aktivují enzymy a dochází tak ke štěpení organických látek. Škrob se rozkládá na jednoduché cukry, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na volné mastné kyseliny. Po dvou hodinách klíčení se v semínku zvyšuje obsah vitamínů a balastních látek o víc jak sto procent. To znamená, že když sníte např. lžíci naklíčené ředkvičky, museli byste zkonzumovat 30 kusů zralých ředkviček. S takovým množstvím vitamínů mají klíčky léčivé a regenerační účinky.

klicky shutterstock 338370548

Každé klíčící semeno má v sobě výživnou energii pro růst celé rostliny a tak není divu, že má takovou neuvěřitelnou sílu.

Proč klíčit

Téměř všechna semínka, oříšky či luštěniny by se měly před konzumací či další přípravou minimálně na několik hodin namočit – nejlépe přes noc. A to z toho důvodu, že mají na svém povrchu inhibitory (blokátory) enzymů – ty mají za úkol chránit semínko do té doby, než nastanou vhodné podmínky k jeho vyklíčení.  

Namočením je „probudíme“, a díky tomu se dostaneme k životadárným enzymům. Při klíčení začnou v semínkách probíhat metabolické procesy, které mají za úkol poskytnout dostatek živin rostoucímu organismu. Aktivují se v nich právě zmiňované látky a několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů (zejména skupiny B, C, E, A.), kyseliny listové, riboflavinu (vitamin B12), obsah bílkovin a nukleových kyselin a množství enzymů vzroste 10 až 20násobně. Naklíčením semínek se taktéž výrazně zvýší množství železa a hořčíku. 

Takové superpotraviny se pak velmi dobře uplatňují při léčbě cukrovky, cévních onemocnění i poruchách metabolismu.

Každé klíčící semeno má v sobě výživnou energii pro růst celé rostliny, a tak není divu, že má takovou neuvěřitelnou sílu. Procesem klíčení se navíc semínko předtráví, a tím nám také usnadní jeho stravitelnost a využitelnost všech živin. Pokud bychom je jedli v syrovém stavu bez namáčení, tělo by je díky blokátorům hůře trávilo. Doporučenou denní dávku živin průměrného dospělého člověka by mohlo zajistit 6 šálků klíčků. Ty jsou pak větším zdrojem bílkovin než běžné živočišné nebo jiné rostlinné zdroje.

klicky shutterstock 570222319

Základem úspěšného klíčení je, aby semínka nebyla stále ponořena ve vodě, i přesto ale potřebují neustálou vlhkost.

Výběr semen

Semínka k naklíčení vybíráme pečlivě, pokud možno v BIO kvalitě. Luštěniny volíme neloupané a nepůlené. Rozhodně nekupujte semena v zahradnictvích, kde bývají často namořená - určená k sadbě. Ke konzumaci jsou tedy naprosto nevhodná. Nejpoužívanější pro klíčení je mungo fazole. Z hrsti semen získáme za pár dnů salát pro čtyřčlennou rodinu. Dále je populární hrách, cizrna, čočka hnědá i růžová, sója žlutá, fazole adzuki, brukvovité rostliny (ředkvička, zelí, brokolice, řeřicha). 

K oblíbeným patří také – pšenice, ječmen, oves, žito, špalda, pohanka, kukuřice, rýže, sladká rýže. Výborná a velmi zdravá je také vojtěška, hořčice, slunečnicová semena, lněné semeno.

Domácí klíčení

Můžete si obstarat drahá automatická klíčidla anebo si připravit systém klíčení sami. Možností je víc, ale mě zaujala ta, co se dá vyrobit z PET lahve. Jde to snadno a rychle:

Hrst suchých semínek propláchneme vodou a přes noc namočíme, aby se „uvolnila“. Ráno znovu propláchneme a dáme klíčit. Základem úspěšného klíčení je, aby semínka nebyla stále ponořena ve vodě, i přesto ale potřebují neustálou vlhkost. Nejvíc jim vyhovuje průběžně proudící čistá voda, jinak hrozí, že začnou zahnívat a plesnivět. Do dna PET lahve stačí udělat pár otvorů o menším průměru než semínka a několikrát za den je propláchnout čistou vodou – ideálně třikrát až čtyřikrát. Pokud jste přes den v práci, stačí ráno a večer. Klíčky by měly být ve tmě – například v koupelně. Pokud chcete, aby obsahovaly větší množství chlorofylu, dejte je poslední den na světlo. „Hotové“ klíčky vysypte na cedník, propláchněte důkladně čistou vodou, nechte okapat a uložte do lednice. Nejlépe v mikrotenovém sáčku nebo v uzavíratelné dóze. Vydrží tam až týden a každý den je můžete dle potřeby ujídat.

klicky shutterstock 437507644

Klíčky jsou velmi využívané v asijské kuchyni. Výborně chutnají například v kombinaci s ořechy.

Jak klíčky využít v kuchyni

Můžete je jíst jen tak nebo zamíchat do salátu, smoothie, pomazánek, ozdobit jimi jakoukoliv dobrotu, zkrátka fantazii se meze nekladou. Klíčky jsou také hojně využívány v asijské kuchyni. POZOR: Vyjma fazolek mungo a adzuki, které krásně klíčí, jsou všechny ostatní fazole v syrovém stavu jedovaté!

Já jsem z těchto informací naprosto fascinovaný! Za pár korun si můžete připravit jednu z nejzdravějších potravin, co můžete mít, a zdraví je přeci nejdůležitější! Takže luštění třikrát zdar.

Související…

Chia semínka: Povolený doping, který doporučuje i slavný běžec
František Lomský

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...