lepek

Všímáte si poslední dobou nevysvětlitelných bolestí hlavy a úzkostí? Trápí vás (tedy v případě, že jste žena, jinak asi ne...) nepravidelná menstruace? Nápadně zrudnete, když se napijete červeného vína (to platí i pro muže)? Svrbí vás jazyk nebo máte nutkání smrkat, dopřejete-li si banán, avokádo...

Přední americký lékař a odborník na funkční medicínu Mark Hyman, Zkombinoval výhody dietních konceptů veganství a paleo a přišel se svým vlastním. Nazval jej peganská strava. Žít zdravě lze spoustou cest, přičemž každý organismus si v různých ročních obdobích a různých životních fázích žádá...

Lepek je špatný. Mouka je zlo. Nejezte pečivo! Stále více lidí si samo ordinuje bezlepkovou dietu i přesto, že po konzumaci potravin s lepkem na rozdíl od celiaků nemají žádné zdravotní potíže. Věří, že lépe zhubnou a budou se cítit fit. Je to tak ale správně?

Proč tolik sportovců přechází na bezlepkovou dietu a nemůžou si to vynachválit? Hubnou lidé, kteří bezlepkovou dietu zkusí? Jaký je můj názor na lepek?

Tento výzkum navazoval na experiment, který v roce 2011 podnikl Peter Gibson v laboratoři na Monashské univerzitě v Austrálii. Tehdy sice malá, ale vědecky významná studie zjistila, že strava obsahující lepek může u lidí trpících celiakií vyvolat potíže s trávením.

Moderní vyšlechtěná pšenice má 42 chromozomů oproti původní jednozrnce se čtrnácti chromozomy a ty mění strukturu lepku, který se tak stává pro nás těžko stravitelný. Pšenice špalda s dalšími původními obilovinami mají vyšší obsah bílkovin, vitaminů, minerálů i prospěšných aminokyselin než zrna...