fbpx

Letem farmářským světem od Prahy 1 až po Prahu 10. Trhy na Tyláku jsou znovu otevřeny a v Karlíně si místní udělali trhy vlastní

Zveřejněno: 1. 6. 2019

Sezóna farmářských trhů, na kterých můžete nakoupit čerstvé potraviny v bio i nebio kvalitě přímo od farmářů, je opět tady. Seřadili jsme pražské trhy od jedničky po desítku, přičemž v pořadí tentokrát nejde o hodnocení kvality, ale o jednotlivé městské části hlavního města Prahy. Šestka se může pochlubit hned dvěma farmářskými trhy, na Vítězném náměstí a menšími pravidelnými trhy na Hradčanské.

I přes podobný sortiment má každý z trhů na každé Praze svou nezaměnitelnou atmosféru, jiné je to u kostela, u řeky nebo na náměstí.

V Praze 2 se po loňském zrušení znovuobnovily trhy na Tylově náměstí. Na Kubáni si můžete natočit mléko v biokvalitě přímo z mlékomatu. Zrušené farmářské trhy v Karlíně se transformovaly do pravidelných sobotních Karlínských setkání pod platany. Akce probíhá stejně jako trhy na Karlínském náměstí a mají se na ní prezentovat hlavně místní obchodníci.

tylovo namesti 733798750

Na Tyláku už to zase žije. Výhodou je blízkost metra a vřelé zacházení


I přes podobný sortiment má každý z trhů na každé Praze svou nezaměnitelnou atmosféru, jiné je to u kostela, u řeky nebo na náměstí, takže je jen na vás, kam pro plodiny přímo od pěstitelů vyrazíte. Všechny farmářské trhy už jsou opět v plném provozu.

Praha 1: Náměstí republiky 

Od pondělí do pátku od devíti do osmi si na kafe, pro zeleninu nebo čerstvé květiny můžete skočit na Farmářské, řemeslné a sousedské trhy na Náměstí republiky. Tržiště najdete v pěší zóně u Celnice, hned vedle obchodního centra Palladium.

Praha 2: Náplavka

Na Rašínově nábřeží nedaleko Palackého mostu na Praze 2 se každou sobotu od 8 do 14 hodin konají Trhy na Náplavce. Aktuální dění okolo trhů na břehu Vltavy můžete sledovat přímo na facebookové stránce Farmářské tržiště Náplavka

trh naplavka 0138900222

Farmáři rádi prodávají i na náplavce. Procházku lze spojit se zdravým nákupem


Jde o jediný farmářský trh v Praze, který se pyšní výhledem na Petřín a Pražský hrad. Jak už jsme prozradili, znovu je otevřen i trh na Tylově náměstí. Odsud rozhodně na Hradčany neuvidíte, ale zase je to blíž na metro. Trhy jsou tu v provozu od druhé poloviny dubna, každý den od 8 do 18 hodin.

Praha 3: Jiřák

Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad jsou jedny z nejstarších v novodobé farmářsko-městské historii. Trhy na Jiřáku, kousek od kostela Nejsvětějšího srdce Páně, se letos zaměřily na snížení produkce odpadu. Většina obalů je tak letos buď už zrecyklovaná, nebo v přírodě rozložitelná, tedy recyklovatelná.

jirak trh 1014422668

Tradičně a na Jiřáku


Organizátoři navíc během prvních dní sezóny rozdali návštěvníkům přes dva tisíce kusů z celkového počtu čtyř tisíc plátěných tašek. Trhy se konají od středy do pátku od 8 do 18 hodin, v sobotu pak od osmi do dvou.

Praha 4: Pankrác

Trhy na Pankráci přímo před branami OC Arkády Pankrác se už od 20. března konají pravidelně každou středu rovněž od 8 do 18 hodin. Farmářské tržiště se nachází na místě bývalé Pankrácké tržnice a setkáte se tu s několika desítkami stánků s téměř padesátkou ověřených farmářů.

Praha 5: Anděl

Smíchovské trhy má na svědomí stejný organizátor jako trhy na Pankráci. Na jejich webové stránce Farmáři v Praze se můžete podívat, koho na kterých trzích můžete potkat.

andel trh 0138863220

I na Andělu je metro blízko. Dokonce blíž, než to má obchodní centrum


Farmářské trhy přímo u výstupu z metra Anděl směrem k obchodnímu centru se konají od dubna do listopadu každý pátek od sedmi do sedmi. Do obchodního centra tak třeba ani nedojdete a čerstvou zeleninu, pečivo i zákusky nakoupíte hned po výstupu z metra. 

Praha 6: Kulaťák

Desátá sezóna trhů na Vítězném náměstí na Praze 6, takzvaném Kulaťáku, začala letos v sobotu 2. března. Trhy, které se konají každou sobotu od 8 do 14 hodin, navštíví každý víkend pět až šest tisíc lidí z celé Prahy. I zde prodejci postupně omezují používání jednorázových plastů.

farmarsky trh 1016346361

Zdravě, levně, chutně. A hlavně většinou víte, od koho kupujete


Malé trhy Hradčanská se konají každý den od osmi do osmnácti hodin. Najdete je u výstupu z metra Hradčanská, za kolejemi směrem k ulici Dejvická. Trhy jsou opravdu maličké, každý den zde najdete pět šest stánků s květinami, čerstvou zeleninou a ovocem. 

Praha 7: Heřmaňák

„Heřmaňák“ je trh mezi Heřmanovou ulicí a Řezáčovým náměstím (tam, jak je kavárna Liberál) na sedmičce. Farmářské trhy se zde konají pravidelně každou sobotu (kromě poslední soboty v měsíci) od 9 do 14 hodin. Aktuální dění okolo trhů můžete sledovat na facebookové stránce Farmářský trh Heřmaňák.

Praha 8: Soboty pod platany

Tradiční farmářské trhy na východní straně kostela sv. Cyrila a Metoděje v Karlíně nahradily od letošních Velikonoc „Karlínské soboty pod platany“. Akce se budou konat od 4. května do 29. června každou sobotu od 9 do 16 hodin na Karlínském náměstí vedle zmíněného kostela. Nová podoba trhů je především prezentací lokálních obchodů, restaurací a kaváren. 

farmarsky trh 335082476

Podomácku a chutně. Kde jinde nakoupíte to, co se nedělá ve fabrice?


Praha 9: Dolní Počernice

Farmářské trhy v Dolních Počernicích se konají od dubna do listopadu každý pátek od 13 do 18 hodin. Trhy se odehrávají mezi ulicemi Bakurinova a Národních hrdinů na prostranství u Úřadu MČ a Infocentra. K mání jsou zde vždy sezónní produkty lokálních zemědělců. Na seznam toho, co zemědělci právě sklízejí, se můžete podívat tady

Praha 10: Kubáň

Ani Praha 10, na jejímž území je rovněž jeden z nejstarších novodobých farmářských trhů, nezůstává pozadu. Kromě klasických stánků zde najdete například mlékomat, ze kterého si můžete natočit čerstvé mléko do vlastní lahve. Pokud si přinesete vlastní lahev, zaplatíte za litr mléka 25 korun. Tradiční farmářské trhy na Kubánském náměstí se konají pravidelně každé úterý a ve čtvrtek od 9 do 18 hodin a v sobotu od 9 do 14 hodin. Aktuální dění můžete sledovat na facebookové stránce Farmářské tržiště Kubáň.)

Související…

Jak se z farmáře stal vegan? Berani jsou taky bytosti, uvědomil si
Kateřina Hájková

foto: Profimedia a Wikipedie, zdroj: Shutterstock a Profimedia

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...