fbpx

Kam se v Praze schovat, když je takové teplo, že se vám zmrzlina rozteče v ruce dřív než ji stačíte sníst a Češi přestávají nosit ponožky v sandálech

Zveřejněno: 27. 7. 2019

Když je v Praze abnormální hic, nemusíte k vodě až do Měchenic, úplně totiž postačí jít se zchladit do metra, do kostela nebo na nudistickou pláž v Hostivaři. Teploty v republice opět šplhají nahoru a nás to stojí litry potu, opalovacích krémů a chlazených nápojů. A nevypadá to, že bude líp.

Jak přežít horké dny v rozpálené ocelovo-betonové džungli, kde a jak se zchladit a kam se před všudypřítomným teplem ukrýt? Připravili jsme pro vás jedenáct více či méně oblečených tipů, jak zůstat i přes léto v Praze cool. 

vedro metro 657972361

1. Metro

Nejezděte autobusem. Nejezděte tramvají. Přes den raději ani nechoďte pěšky. Jezděte metrem, choďte metrem, zdržujte se v metru. Teploty ve stanicích jsou totiž v průměru o 14° nižší než venku. Samozřejmě víme, že rychlé střídání prostředí s velkými teplotními rozdíly lidskému organismu neprospívá. Takže si dejte na čas, zpomalte a pobuďte v metru o pár minut déle. Aby to celý nebylo tak rychlý.  

2. Kostely

Dalším veřejně přístupným místem, kde se můžete zchladit, jsou kostely. Čím starší, tím lepší. Třeba kostel svatého Ignáce na Karlově náměstí ze 17. století. Nejchladnější jsou zdi a podlaha. Proto, když bude nejhůř, neváhejte se nalepit na zeď nebo si lehnout na zem. Ideálně nazí.

kostelk 698889181

3. Podchody a pasáže

Podchody a pasáže starých domů výborně izolují teplo. O poskytnutém stínu nemluvě. Proto, když vám bude nejhůř, rychle do podchodu nebo do pasáže, kterými je centrum Prahy hustě protkané. Podobně chladivý efekt má i tunel spojující Karlín a Žižkov, kde je navíc na každé straně příjemná hospůdka, kde vám nedají ani žízní zahynouti.

4. Zahrádky ve vnitroblocích

Pokud máte to štěstí, že máte v domě vnitroblok a ještě v něm rostou stromy, máte vyhráno. Pokud takové štěstí nemáte a do žádného soukromého vnitrobloku se nedostanete, minimálně ne legálně, pak vám nezbývá než objevit nějakou vnitroblokovou kavárnu nebo hospůdku. Bude vás to sice něco stát, ale cena bude určitě nižší než pokuta za vloupání na cizí zahradu. Takže ledové kafe a dva litry vody k tomu, prosím!

5. Dětská hřiště s vodou

Pokud ještě nemáte děti, tak nejspíš netušíte, že spousta dětských hřišť v Praze oplývá vodními atrakcemi. Možná si budete připadat trochu nepatřičně, když se budete cachtat v půl metrové fontánce zhruba o třicet až čtyřicet let mladšími, ale co. Vedro! Rozmanité vodní atrakce má třeba Malešický park, dětské hřiště v Libni ve spodní části Thomayerových sadů nebo hřiště na Výtoni. Až do neděle se pak můžete jít osvěžit na osvětovou akci s vodní instalací Akvapark na hranici ulic Veletržní a Dukelských hrdinů.

6. Parky

V parcích je v průměru o 10° nižší teplota než v ulicích a celkový lepší pocit není to jediné, co nám parky přináší. Většinou se v nich totiž lze válet po trávě, takže se ve stínu ochladíte nejen shora, ale i zdola, v blízkosti pak bývá výčep s pivem a uprostřed kašna. V Riegrových sadech tyhle benefity doplní ještě dechberoucí výhled na zapadající slunce nad rozpálenou Prahou. Ještěže vy sedíte v parku.

7. Rozprašovače a zavlažovače

Některé kavárny, a dokonce i města instalují do ulic vodní rozprašovače. V Praze aktuálně o žádném nevíme, ale doporučujeme se v podvečerních hodinách nechat osvěžit travním zavlažováním.

vedro rozprasovat 1138345979

8. Od zmrzliny ke zmrzlině

Když se potřebujete přemístit z místa na místo a nehodláte absolvovat cestu přehřátou tramvají, doporučujeme si naplánovat pěší trasu od obchodu se zmrzlinou k obchodu se zmrzlinou a chladit se tak alespoň zevnitř. Výbornou mají třeba v Angelato na Újezdu nebo v Puro Gelato na Výtoni.

9. Na náplavku a nohy do řeky

Z Výtoně to budete mít jen pár kroků na Náplavku. Tam si můžete se zmrzlinou v ruce sednout na břeh, zout boty a buď, pokud jste odvážní, do ní nohy rovnou strčit, nebo se nechat chladit představou, jak osvěžující by bylo, kdybyste to vážně udělali.

10. Nudistické pláže

Celý den budete mít chuť odhazovat vrstvu po vrstvě, až to poslední, co na vás zůstane, bude jen vaše holá kůže. Proto pro jistotu vycházejte polonazí už z domu. Ano, buďte tak nazí, jak jen to jde. A jelikož ve městě to má své limity a dvakrát moc to zrovna nejde, vyrazte na nudistickou pláž v Hostivaři. Vstupenky, které nestojí skoro nic, vám prodá postarší paní nahoře bez, která se chová tak přirozeně, že musíte dvakrát zkontrolovat, jestli je opravdu nahá.

11. Pražské Benátky

Z MHD, co se příjemnosti klimatu týče, vychází svou všudypřítomností nejlíp metro, kterému však směle konkuruje ještě jeden pražský dopravní prostředek – přívoz! Nejenže jste na vodě, která má sama o sobě chladivý účinek, ale ještě vás za jízdy ovívá vítr. Přívozů je v Praze sedm a přes léto jednoduše nemají v příjemnosti cestování pražskou MHD konkurenci.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...