fbpx

V pátek 21. června začíná v Holešovicích desetidenní festival o problematice vody. Vystoupí přední čeští odborníci i umělci, kteří se rozhodli bojovat proti suchu

Zveřejněno: 20. 6. 2019

Co až se jednou budeme chtít na vrcholu parného léta osvěžit ledovou vodou a ono nebude čím? Co až přijde ta pomyslná "poslední kapka", přírodě přeteče pohár trpělivosti a nezaprší? Co bude pak? Vodu jsme až dosud brali jako samozřejmost, jako by snad logicky nemohla nikdy dojít. Voda se z koloběhu v přírodě přece nemá kam ztratit. Cpeme ji do plastových lahví, které pak z lenosti a sobeckosti vracíme matce přírodě zpátky do oceánů. Stavíme akvaparky, soukromé bazény a v největších vedrech se sprchujeme i třikrát denně. A když dojde k odstávce vody? Jsme nahraní.

„Každý Čech spotřebuje v domácnosti průměrně 120 litrů vody každý den. Američan asi 1000 litrů, což ho řadí na první místo v plýtvání vodou, západní Evropané 200 až 600 litrů pitné vody, méně rozvinuté státy a státy s nedostatkem vody asi jen 20 až 60 litrů a pro srovnání obyvatelé Mosambiku nebo Keni v průměru spotřebují jen 4 až 5 litrů vody za den,“ píše se v publikaci Akva almanach, která se zabývá krizovými otázkami, jež se týkají vody v přírodě.

Až nyní, kdy začínáme na vlastní kůži pociťovat změny klimatu a na vlastní oči sledujeme úbytek bezpočtu druhů rostlin i živočichů (a velké části z nás vyschla studna na chalupě), začínáme konečně vnímat závažnost celé situace. A právě na tuto skutečnost se rozhodli upozornit architekti Kateřina Vídenová a Adam Wlazel z mobilní architektonické kanceláře MAK!, kteří zorganizovali vodní festival s názvem Akvapark. Ten nabídne jak netradiční zábavu, tak poučení.

Není akvapark jako Akvapark

Pouliční festival začíná besedami už 21. června a potrvá do neděle 30. června. Všechno zásadní se odehrává v Praze 7 na Výstavišti a v jeho okolí. Stávající fontána na rohu ulic Veletržní a Dukelských hrdinů se promění na funkční bazén a další vodní prvky, kde se budou moct návštěvníci vykoupat sami, s dětmi nebo jen tak posedět a odpočinout si od letních veder. Kromě vodní zábavy se návštěvníci v Akvaparku dozvědí i to, jak s vodou šetrně zacházet. Informace si pak mohou odnést i domů v již citovaném Akva almanachu, doprovodné publikaci, která k festivalu Akvapark vychází.

Vystoupí například ekolog a geochemik Bedřich Moldan, klimatolog Václav Cílek, přírodovědec Jan Pokorný či vodní ekolog Jiří Malík.

„Samotný název Akvapark má evokovat špatné zacházení s vodou v naší společnosti a dávat prostor k zamyšlení. Cílem akce je zábavnou formou oslovit co nejširší veřejnost a nabídnout pestrý program, který bude upozorňovat na problémy s vodou, jejím stále větším nedostatkem a znečištěním,“ doplňuje autorka projektu Kateřina Vídenová.

Na místě budou po celých deset dní probíhat workshopy, divadla pro děti, besedy nebo divadelní performance. Programy pro děti a školy povedou organizace, jež se dlouhodobě zabývají ekologickou výchovou mládeže. Hlavní kostrou programu pak budou večerní přednášky a besedy s českými odborníky, vědci, ekology, politiky, aktivisty, architekty a zemědělci. Vystoupí například ekolog a geochemik Bedřich Moldan, klimatolog Václav Cílek, přírodovědec Jan Pokorný či vodní ekolog Jiří Malík.

plast voda 556842991

Během svlažování se můžete něco dovědět i o znečištění oceánů


Festival doplní projekce uměleckých i dokumentárních filmů a díla výrazných českých umělců, kteří se zabývají environmentální tematikou. Neobvyklou součástí festivalu bude i komunitní stavba festivalového prostoru, která bude probíhat první sobotu pod vedením architektů studia MAK!. Budou se vyrábět lehátka, lavičky či stolečky. Nářadí bude dost a všichni jsou organizátory zváni, aby přiložili ruku k dílu a něco se přiučili.

Akva almanach

Publikace Akva almanach nás pak stejně jako program celého festivalu vyzývá, abychom se společně zorientovali v problematice českého zemědělství, lesnictví, vodohospodářství a jiných oborů, které přímo ovlivňují množství a kvalitu vody u nás. Pokrývá celou škálu aktuálních témat – od plnění plastových láhví vodou až po globální otázky, jež zahrnují klimatické změny, hospodaření v krajině a další. Kromě skoro dvacítky rozhovorů, které se týkají vody a dopadů jejího přebytku, nedostatku nebo znečištění na naše životy, poskytuje i doporučení, jak s vodou šetrněji zacházet na úrovni domácností, firem, obcí, měst i jednotlivých států.

V pondělí 24. června večer pak v areálu proběhne projekce filmu A Plastic Ocean, který zkoumá křehký stav našich oceánů.

V rámci festivalových uměleckých performancí na místě vystoupí například seskupení Crying orchestra, soubor performerů v čele s autorem Dominikem Stykem, který si dává za cíl zmapovat vývoj poloh sociálního významu pláče napříč časem a kulturami až do současnosti. V Akvaparku bude soubor ronit slzy pro vodu. V sobotu 22. června v 18.30 pak proběhne vernisáž výstavy soch Johany Pošové a Barbory Fastrové s názvem "55% až 65%". Sochy znázorňují množství vody, které obsahuje lidské tělo.

V pondělí 24. června večer pak v areálu proběhne projekce filmu A Plastic Ocean, který zkoumá křehký stav našich oceánů, odkrývá alarmující pravdu o znečištění plasty a přichází s řešeními, která mohou pomoct již dnes. Kompletní program je už teď k nalezení na webových stránkách Akvaparku

foto: Shutterstock, zdroj: Akvapark

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...