fbpx

Kalendárium: Sněz všechno, co chceš! Dnes slavíme den svobody v jídle 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Dnes odhoďte svá pravidla a omezení týkající se stravování a prostě si trochu užijte života tím, že budete jíst, na co máte právě chuť. Co by si právě teď vaše tělo dalo?

Zveřejněno: 11. 5. 2023

Možná už se vám to taky stalo, a to zejména, pokud jste žena. Stresovala jste se tak hodně tím, kolik jíte nezdravých jídel a sladkostí, a bylo vám z toho tak mizerně, že jste si musela dojít pro čokoládu. Ano, média jsou plná (a teď před létem teprve) štíhlých vysportovaných modelek v plavkách a tyto obrázky v mnoha z nás jen vyvolávají pocit nedostatečnosti.

Je dost pravděpodobné, že už jste vyzkoušeli mnoho různých diet a dalších strategií, jak shodit nějaké to kilo a svůj jídelníček upravit na zdravější. Ale ruku na srdce, jak dlouho vám to fungovalo? Problémem lidské psychiky je to, že čím více si něco zakazujeme a bojujeme proti tomu, tím více po tom nějaká naše část vnitřně touží. A tak sami se sebou bojujeme, čímž se dostáváme do začarovaného kruhu, ze kterého je dost těžké vystoupit.

Dnešek je také skvělou příležitostí vyzkoušet něco nového, na co se vám už dlouho sbíhají sliny, ale například kvůli vysoké ceně jste si to nikdy nedovolili.

Co to ale zkusit jinak? Co si zkusit dovolit jíst, na co máte právě chuť a nic si pro jednou nevyčítat? Možná zjistíte, že když si opravdu plně a bez pocitů viny dovolíte konzumovat to, co si vaše tělo žádá, nakonec dojdete k tomu, že těch čokolád opravdu tolik nepotřebujete a že spíš než na hamburger máte občas chuť třeba na jahodové smoothie nebo osvěžující ovocný salát. A pokud ne, alespoň se ušetříte výčitek, které vašemu zdraví tak jako tak nepřidávají.

Dnešní den, který původně zavedl americký manželský pár Thomas a Ruth Royovi, aby lidem pomohli odpoutat se od frustrujících trendů v oblasti zdraví a stravování, je k tomuto malému pokusu jako stvořený!

Jak to oslavit?

Ano, možná, že pro některé z nás volnost ve stravování znamená, že se budeme celý den cpát nezdravým jídlem. Tak ať! Jednou za rok na to máte nárok. A kdoví, možná se tím, co tolik milujete, dnes nasytíte natolik, že se vám to pak na nějaký čas zprotiví. Uvidíte. Jen jak už jsme říkali, hlavně žádné výčitky.

Možná zjistíte, že když si opravdu plně a bez pocitů viny dovolíte konzumovat to, co si vaše tělo žádá, nakonec dojdete k tomu, že těch čokolád opravdu tolik nepotřebujete a že spíš než na hamburger máte občas chuť třeba na jahodové smoothie nebo osvěžující ovocný salát. A pokud ne, alespoň se ušetříte výčitek, které vašemu zdraví tak jako tak nepřidávají.

Dnešek je ale také skvělou příležitostí vyzkoušet něco nového, na co se vám už dlouho sbíhají sliny, ale například kvůli vysoké ceně jste si to nikdy nedovolili. Co si třeba zajít na humra či sushi do nějaké dobré restaurace?

Pokud máte děti, můžete i jim dovolit, aby se jednou ujaly vedení. Co si budeme povídat. Většinou o tom, co bude k večeři, rozhodují rodiče. Kdyby tomu tak nebylo, děti by pravděpodobně v životě neviděly zeleninu! Ale proč jim alespoň dnes nedat důvěru a svobodnou volbu? Možná vás překvapí, jak si nakonec všichni pochutnáte.

Představivosti se zkrátka meze nekladou. Hlavně tento den oslavte s vědomím, že jídlo může být i zábava a zdroj příjemného požitku, nikoli jen váš nepřítel, proti kterému musíte neustále bojovat.

Související…

Jak intuitivně jíst a efektivně hubnout? Sedm typů hladu napoví
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...