fbpx

Od druhé poloviny ledna už možná opadá nadšení z plnění předsevzetí, což se může dotknout i motivace ke každodenní procházce. Britští odborníci radí, jak ji zase objevit. Pomůže nácvik koncentrace i změna trasy

Zveřejněno: 22. 1. 2021

Počasí se netváří zrovna příznivě, stejně jako teploty, které se pohybují kolem bodu mrazu. Občas dokonce sněží, nebo v horším případě prší. V takovém nečase se zdá být zbytečné jít ven. To je ale jen zdání. Výhody pohybu na čerstvém vzduchu a benefity pro zdraví fyzické i duševní jsou vůči změnám počasí imunní. Chůze nás navíc příjemně zahřeje, a když se vrátíme domů, budeme se cítit svěže a probuzeně.

Pokud vám výše zmíněná moudra nestačí k tomu, abyste se donutili jít ven, přinášíme tipy na další způsoby, jak dát smysl každodenní chůzi a upozornit na její nedoceněné radosti.

1. Hra s mozkem

Dokonce i taková Alex Straussová, autorka knihy The Mindful Walker, musí občas bojovat se svým odporem, aby se za mrazivých zimních dnů dostala ven. Na stránkách britského magazínu The Guardian prozrazuje, jak sama s nechutí bojuje.

Dobré je podle ní zkusit trochu obalamutit vlastní mozek. „Motivace vyžaduje hry mysli. Když je venku nevlídno, zkuste si říct, že místo čtyřiceti minut půjdete ven jen na pět minut. Váš mozek bude méně odporovat, a když už budete venku, budete rádi a budete se procházet déle.“

2. Zkuste „vnímanou“ chůzi

Podle Straussové nám chůze může pomoci meditovat a uvědomit si sebe sama, což má všestranně oblažující účinky. Hluboký dech, který umožňuje přenést pozornost dovnitř, má moc zpomalit srdeční frekvenci a snížit úzkost i depresi. Jak toho podle Straussové využít při „vnímané“ chůzi?

Pokud vám k upadnutí do „vnímavého“ módu nestačí pozorování dechu, zkuste počítat kroky.

„Zhluboka dýchejte, soustřeďte se na dech i na to, kde se nacházíte, buďte v přítomném okamžiku a zjistíte, že vnímání všeho se najednou posune o úroveň výše,“ doporučuje. Je navíc dokázáno, že když během fyzické aktivity myslíme na fyzickou aktivitu, tak ona aktivita je potom efektivnější. Pokud vám k upadnutí do „vnímavého“ módu nestačí pozorování dechu, zkuste počítat kroky. „Ráda provádím jednoduché cvičení, při němž se na čtyři kroky nadechnu, na další čtyři kroky dech zadržím a na poslední čtyři kroky vydechnu,“ říká Straussová. Taková činnost vyžaduje trochu soustředění, ale umožní uvolnit myšlenky a žít přítomným okamžikem.

3. Sledujte stopy zvířat

Sníh, vlhko, bahno – to vše patří k zimní krajině a díky tomu vlastně i existuje mnohem více důkazů o tvorech, kteří se v ní pohybují. Pokud se vydáte mimo město, využijte toho a nalákejte nejen sebe, ale i děti na to, že půjdete stopovat zvířata.

„Podívejte se do bahna, v němž často stopy zamrznou,“ radí na Guardianu Megan McCubbinová, britská zooložka a fotografka známá z dokumentů na BBC. Můžete se tak podle ní společně učit rozeznávat stopy různých zvířat a poznávat přírodu zase jinak a z jiného úhlu pohledu.

4. Buďte technologicky kreativní

Zaznamenávání chodeckých úspěchů je osvědčeným motivátorem, dokud se nazpaměť nenaučíte, které cesty vám zajistí žádaných 10 tisíc kroků, a nezačnete se nudit. Zvyšte produkci endorfinů pomocí dalších aplikací, které k zachycení trasy využívají GPS telefonu, a díky tomu nabízí mnohem více služeb, jako jsou statistiky překonané vzdálenosti, nadmořské výšky, rychlosti a tempa, kadence kroků a výdeje kilokalorií. Oblíbené procházky můžete ukládat a sdílet s ostatními a zároveň zkoušet trasy doporučované online přáteli.

5. Dostaňte se do deep flow stavu

Shane O’Mara, profesor na Trinity College v Dublinu a autor knihy In Praise of Walking, tvrdí, že chůze ostří mysl a podporuje kreativitu. Přináší totiž mozkové vlny théta, jež vyvolávají takzvaný „deep flow state“, tedy stav, kdy jsme absolutně ponořeni do činnosti, jíž se právě věnujeme, a dokážeme ze sebe vydat maximum. V tomto stavu nápady plynou volně a nekontrolovatelně a mozek se nachází ve stavu takzvaného „divergentního myšlení“, které je spojeno právě s kreativitou.

Kromě chůze je možné „deep flow“ stavu dosáhnout i při spánku nebo hluboké meditaci. Podle  O´Mary je tak právě procházka ideální příležitostí k vyřešení zapeklitosti, která vám nedá spát, nebo časem, kdy si můžete rozmyslet řadu zásadních záležitostí a přijít na spoustu věcí, které by vás vsedě za stolem nenapadly.

6. Zavolejte kamarádovi

Plánujete si, že zavoláte kamarádovi, ale telefonování vsedě na pohovce vám připadá jako ztráta času? Spojte příjemné s užitečným, běžte se projít a u toho si po telefonu popovídejte s někým blízkým. Čas uteče rychlostí blesku a vy zabijete minimálně dvě mouchy jednou ranou.

Budete se věnovat udržování sociálních vazeb i pravidelnému pohybu na čerstvém vzduchu. Doma vás potom bude hřát nejen vytopený byt, ale i radost z dobře odvedené práce.

7. Rozhlížejte se

Možná jste denně zvyklí procházet tytéž trasy s pohledem upřeným do země. Zkuste oči někdy zvednout a rozhlédnout se. Taková drobná změna neuvěřitelně rozšíří obzory a vy náhle zjistíte, kolik neprobádaných míst se ve vašem okolí nachází a kolik neznámých příběhů vypráví domy, stromy, ulice, okna, lesy, parky a vše, kolem čeho procházíte, aniž byste si to pořádně prohlédli.

Související…

Jak chodíme, záleží také na tom, kde jsme vyrostli
Zdeňka Musilová

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...