fbpx

Princip diety tkví v takzvané ketóze, kterou musíme v našem těle vyvolat, aby začalo spalovat tuky a využívat výhody proteinové diety. Ketózu vyvoláte tím, že po dobu diety omezíte příjem sacharidů na minimum

Zveřejněno: 18. 10. 2019

Proteinová dieta nepatří mezi nové a revoluční způsoby, jak efektivně zhubnout. Jedná se totiž o poměrně "starou" dietu, která spatřila světlo světa v 70. letech 20. století. Za tím vším stál americký nutriční specialista, profesor George. L. Blackburn. Vyučoval na známé Harvardově univerzitě, kde zkoumal, jak naše tělo funguje, jak naše tělo spaluje tuky, komplexní výživu, zdravé stravovací návyky a vliv sportu na lidský metabolismus.

Proteinová dieta v kostce

Od 70. let minulého století uběhlo již mnoho let a tato dieta vystřídala mnoho názvů. Aktuálně se můžete setkat také s názvem keto dieta, ketogenní dieta, bílkovinová dieta, ketonová dieta, ketodieta a zítra to může být zase něco nového. Pamatujte, že pod všemi těmito názvy se skrývá to samé. Jednoduchá dieta, která má za následek rychlý úbytek tukových zásob bez zdravotních rizik a především s jasnými pravidly (co můžete a co naopak ne).

 Díky tomu, že organismus byl "odříznut" od sacharidů, které představují energii pro naše tělo, tak musí najít alternativu, odkud brát energii.

Princip tkví v tzv. ketóze, kterou musíme v našem těle vyvolat, aby začalo spalovat tuky a využívat výhody proteinové diety. Ketózu vyvoláte tím, že po dobu diety omezíte příjem sacharidů na minimum. Tento stav nastává u každého individuálně, ale většinou to bývá kolem 3 dnů od vyřazení sacharidů ze stravy. Co se stane s tělem? Díky tomu, že organismus byl "odříznut" od sacharidů, které představují energii pro naše tělo, tak musí najít alternativu, odkud brát energii. Pak nezbývá nic jiného než uložené tukové zásoby, kterých se chcete zbavit.

Výhody keto diety

  1. Výhoda keto diety spočívá v tom, že při hubnutí neztrácíte svalovou hmotu, jako je tomu u jiných diet. Jak je to možné? Jelikož našemu tělu odepřeme sacharidy, musíme navýšit příjem kvalitních bílkovin, které jsou základním stavebním kamenem svalů, a mezi jejich další funkce patří i ochrana svalových tkání. Navýšení bílkovin probíhá pomocí hlavních jídel (především masa), mléčných produktů bez přidaného cukru a třeba také proteinových nápojů. „První, čeho se tělo zbavuje při dietě, jsou totiž obvykle svaly, Jenže ty jsou naopak potřeba k nastartování základního metabolismu, takže když se tělu dodávají bílkoviny, svaly nezmizí, budují se,“ vysvětluje nutriční specialista Pavel Suchánek.
  2. Naučíte se, jak funguje naše tělo, a porozumíte tomu, co je nutné ve vašem jídelníčku změnit. Tyto informace vám pomůžou i poté, co s dietou skončíte. Pokud se budete držet zásad zdravého stravování a nesklouznete opět ke starému jídelníčku, JoJo efekt se vám vyhne.
  3. Vaření je běh na dlouhou trať. Naučit se dobře vařit není nic jednoduchého a poté ani příprava samotných jídel není na pár minut. U proteinové diety je výhoda, že si můžete objednat hotová proteinová jídla. U těch se nemusíte trápit s přípravou, většinou stačí pouze ohřát anebo rozmíchat, pokud se jedná o proteinový nápoj.
  4. Chutná dobře. Chuť je také důležitou součástí diety, protože pokud vám dieta nechutná, je pravděpodobné, že ji nedotáhnete do úspěšného konce. Věříme, že steak se zeleninou, proteinové palačinky a například proteinové nápoje pro vás nebudou problém. „Prostě umí udělat z čistých proteinů potraviny, které vypadají a chutnají jako ty, které dřív byly při bílkovinové dietě zakázané. Proto ji nikdo nevydržel dlouho, protože cpát se dokola vejcem a tvarohem vážně nejde. Zato teď je to snadné, když mám dezerty, špagety, bramborovou kaši… Máte pocit, že je to pestrý jídelníček, a chutná to i vypadá jako opravdové potraviny, ale jde o proteiny. A vy si vesele hubnete,“ popisuje jeden z "dietářů".

Kde kupovat proteinová jídla?

V České republice je už mnoho výrobců proteinových produktů, ale mezi nejlepší se stále řadí obchod KetoMix. Je to díky tomu, že KetoMix dokázal skloubit kvalitu a chuť do svých jídel. Jídla jsou nutričně vyvážená, zcela odpovídají pravidlům proteinové diety a zároveň chutnají dobře. Navíc nabízejí dietní plány podle toho, kolik chcete zhubnout a jak dlouho plánujete dietu držet. Na balíčky je často sleva, anebo porce navíc.

Související…

Když člověka večer chytne žravá: Sedm tipů, jak se tomu účinně bránit
Zdeněk Strnad

foto: Archiv Perfektnípostava.cz, zdroj: perfektnipostava.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...