fbpx

Chytrý náramek, prostřednictvím kterého můžeme sledovat uběhnutou vzdálenost, spálené kalorie, správnost výživy a třeba i plodnost, vám možná řekne, kolik jste toho uběhli a "spálili". Pokud podle něj ale vybíráte jídlo v restauraci, tak ho raději sundejte

Zveřejněno: 21. 7. 2020

Trenérka a instruktorka jógy Bri Cawseyová začala nosit Fitbit, jelikož se domnívala, že je to skvělý nástroj určený právě pro ni. Ze sledování nejrůznějších parametrů jejího života se stala posedlost, v restauraci bývala zmatená, jelikož si nedokázala poradit s tím, kolik kalorií v jejím jídle vlastně je. Před pěti lety se na svůj náramek vykašlala a od té doby svůj život až na jednu výjimku při tréninku na maraton netrackuje. A jak sama píše, ulevilo se jí.

Skupina lidí nazývaná „wellness junkies“ ujíždí na nositelných zařízeních, webech a aplikacích, které jejich život rozebírají na prvočinitele. Sledují každý úder srdce, kvalitu spánku, kondici. Tolik dat o našem těle jsme nikdy neměli a neměli je ani lékaři. Tato neomezená data ale mohou přispět k úzkostem, které se týkají našeho zdraví. George Zgourides, psycholog z Texasu, si stále častěji všímá, že lidé jsou nadměrně znepokojeni zdravotními problémy, a to až do té míry, že by to mohlo narušovat jejich duševní zdraví, práci a vztahy. Velkou roli hraje i fenomén zvaný „Doktor Google“, který ve spojení s personalizovanými daty dokáže člověka, který zuřivě vyhledává, jestli není nemocný, pořádně rozhodit.

S měřáky si to neužijete

V roce 2015 výzkumníci z Duke University v Severní Karolíně zjistili, že sledování aktivity může snížit požitek z jakékoliv zábavy, kterou se člověk snaží měřit či kvantifikovat. Jinak řečeno, když běžíte bez mobilu a nesledujete se, nebude váš sportovní zážitek horší, spíš naopak. Studie z roku 2017, publikovaná v časopise Eating Behaviors, ukázala, že mezi vysokoškolskými studenty existují souvislosti mezi používáním přístrojů pro sledování tělesné kondice a symptomy poruchy příjmu potravy.

Cílem aplikací nového střihu je odbourat sledování čísel a kalorií a zaměřit se spíš na následování potřeb těla.

A průzkum mezi ženami používajícími Fitbit, který proběhl v roce 2016, zase ukazuje, že téměř 60 % z nich má pocit, že jejich den tohle zařízení vlastně řídí, a 30 % z nich uvedlo, že Fitbit je tak trochu jejich nepřítel, který je činí vinnými za to, že nežijí dokonale. Problémem může být i vědomá ztráta soukromí, tedy sdílení velmi citlivých dat na sociální sítě, či nemalý příspěvek k celkové přetíženosti uživatele daty všeho druhu.

Existují i opačné přístupy k věci. Start-up Shapa rovnou nevyhodí cifru, když vlezete na váhu, ale místo toho agreguje tři týdny vážených dat a používá systém barviček k tomu, aby uživatelům šetrně sdělil, zda přibírají nebo hubnou. Změny hmotnosti je třeba vyhodnocovat smysluplněji, koneckonců na ně má vliv dost faktorů, třeba momentální dehydratace nebo fakt, že si uživatel zrovna odskočil. Sledovat graf jen tak bez souvislostí může být stresující.

Nemučte se kaloriemi

Aplikace YouAte je něčím podobným pro dietáře. Stejně jako mnoho jiných aplikací, které se týkají výživy, umožňuje uživatelům zaznamenávat jejich jídla, ale místo toho, aby se počítaly kalorie, žádá lidi, aby kategorizovali své potraviny podle toho, jak se po nich cítí. YouFood staví více než na pečlivém počítání kalorií na fotkách jídel a má zajistit lepší kontrolu nad stravovacími návyky. Cílem aplikací nového střihu je odbourat sledování čísel a kalorií a zaměřit se spíš na následování potřeb těla.

Poruchy příjmu potravy samozřejmě existovaly dlouho předtím než chytré náramky a aplikace. Ale nové technologie mohou tento problém ještě zhoršit.

Jessica Setnicková, dietoložka z Texasu, říká, že poruchy příjmu potravy samozřejmě existovaly dlouho předtím než chytré náramky a aplikace. Ale nové technologie mohou tento problém ještě zhoršit. Ti, kteří se od chytrých náramků a diktátu čísel odpoutali, tvrdí, že je lepší poslouchat vnitřní podněty, to je pro ně cesta k radosti ze života. Nadmíra dat a informací je v jejich očích spíše komplikací a těm, kteří si nyní život bez náramků nedokážou představit, doporučují, aby je zkusili odložit. Protože se bez nich třeba také budou cítit lépe.

Související…

Veganství mi komplikovalo zdraví, přiznala youtuberka. A omluvila se fanouškům
Lucie Osmanská

foto: Shutterstock, zdroj: Time

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...