fbpx

Případ Yovany Mendozy Ayres rozvířil debatu, zda je veganství zdravé. Trochu se tak zapomnělo na to, že blogerka svou nechuť k masu spíš jen předstírala

Zveřejněno: 9. 2. 2020

Youtuberka a influencerka Yovana Mendoza Ayres, která bloguje pod přezdívkou Rawvana, byla dlouhou dobu zapřisáhlá veganka. A také k veganství nabádala své fanoušky. Až do té doby, než si uvědomila, s kolika zdravotními problémy se potýká. Jedním z těchto problémů byla i vynechávající menstruace.

Výhody vystřídaly komplikace

Devětadvacetiletá internetová celebrita ze San Diega uveřejnila na svém kanálu na YouTube video, během kterého odhalila, že během jejího šestiletého veganského období trpěla celou řadou problémů, zároveň se svým fanouškům omluvila. Rawvana, kterou na sociálních sítích sledují více než dva miliony lidí, přiznává, že poslední dobou zařadila do své stravy ryby a vejce.

Dodala však, že když se rozhodla dát na veganskou stravu, zprvu se cítila skvěle. Její pleť se zlepšila, úzkost zmizela a s ní také touha po kouření a pití alkoholu.

Nečekaná realita

Jenže poté Rawvana přestala mít pravidelnou menstruaci. Ze začátku tomu nepřikládala příliš velkou váhu. Následně si však nechala provést krevní testy, které odhalily, že její hormony byly na stejné úrovni jako u premenopauzálních žen.

veganka 2

Yovana ještě se "zdravou" stravou. Po problémech se zdravím už si dá raději i vejce a rybu


Yovana tedy do své stravy přidala víc tuku a vařeného jídla. Menstruace se jí po několika měsících sice vrátila, ale nestačilo to. Nastalo dalších pět měsíců nejistoty. Lékaři jí proto doporučili zařadit do svého jídelníčku vejce, což odmítla, a rozhodla se hledat jiné alternativy. Na radu jiných lékařských a výživových odborníků začala jíst více bílkovin, užívat čínské bylinky a cvičit, aby přibrala pár kil. Což se jí i podařilo.

Boj se zdravím

Nicméně Rawvana uvedla, že na začátku roku 2018 se začala cítit unavená, v létě téhož roku jí byla diagnostikována vaginální kandidóza (infekce způsobená kvasinkami). Začala tedy s dietou Candida, která sází na nízký obsah cukru a protizánětlivou stravu. Zcela vyřadila například ovoce. Konzumovala výlučně zeleninu, tuky, doplňky, tempeh (javánský potravinový produkt, který je tvořen sójou) a bylinky, aby se mohla uzdravit. Příznaky zmizely do pár týdnů, ale její zdravotní problémy neustaly.

Začala jsem přemýšlet nad svou budoucností a představila si, jaké následky to pro mě bude mít, když se nezačnu starat o své zdraví.

Lékaři zjistili, že se u ní objevilo malé střevní bakteriální přerůstání (SIBO), což jsou nadbytečné bakterie v tenkém střevě. V té době začala přemýšlet o přidání živočišných produktů do své stravy. „Nebylo to vůbec snadné. Tak dlouhou dobu jsem zcela odmítala maso a považovala je za něco zcela toxického pro mé tělo a za něco, co vlastně vůbec nepotřebuji,“ říká Rawvana. „Bylo pro mě těžké si přiznat, že bych měla maso zařadit zpět do svého jídelníčku. Začala jsem však přemýšlet nad svou budoucností a představila si, jaké následky to pro mě bude mít, když se nezačnu starat o své zdraví.“

yovana fish

Blogerka byla přichycena, jak se v restauraci krmí rybou. Otázka je, jestli to nebyla léčka kuchaře v pozadí


Po doplnění stravy o živočišné produkty se prý Rawvana začala cítit mnohem lépe. Doufá, že toto přiznání inspiruje i další lidi, kteří procházejí něčím podobným. Na konci ještě musíme konstatovat jeden fakt: Rawvana se k problémům přiznala až poté, co jí fanoušci nachytali, jak se jako přísná veganka cpe v restauraci rybou.

Související…

Jak se z farmáře stal vegan? Berani jsou taky bytosti, uvědomil si
Kateřina Hájková

foto: Rawvana, zdroj: VeganNews

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...