fbpx

Americké nutriční specialistky radí, jak si během svátků dopřávat jen střídmě a proč občas zajít na hřbitov

Zveřejněno: 6. 12. 2018

Advent jako očekávání svátků vánočních patří mezi jedno z nejkrásnějších období roku. Od něj je neodmyslitelná vůně svařeného vína, perníčků, cukroví a vánočky. A abychom nezůstávali jen u sladkého. Zelňačka nebo vinná klobása s bramborem na štědrovečerní oběd, hrachovka, kapr a salát na večeři, silvestrovské hodování… Zkrátka doslova a do písmene jeden dlouhý a zdánlivě nekončící hodokvas. Teď jde také o to, abychom z toho hodokvasu příliš nevykvasili i my.

Související…

Je tu doba večírků: Jak zjistíte, že už jste definitivně propadli alkoholu
Zuzana Šotová

I proto v lednu na ony bujaré oslavy často navazují výčitky a předsevzetí, že všechna získaná kila shodíte a už nikdy nenaberete… Američtí profesionálové, kteří se zabývají výživou, vědí, kudy z toho ven. Na serveru Health se podělili o rady, které dávají svým klientům, aby si o Vánocích udrželi váhu. Dobrá zpráva: Nebolí to. A ani se nebudete muset vzdát všeho, co máte rádi.

Talířek? Ne, ubrousek

Radu Lindzi S. Torresové, dietoložky letectva USA, upotřebíte především na nějakém večírku, kde se stoly prohýbají pod nejrůznějšími pochutinami. Na výběr máte větší či menší talíře, na něž si můžete naložit, co hrdlo ráčí. Lindzi ale radí sáhnout po ubrousku.

Ve skutečnosti sníte méně. Budete zkrátka uzobávat. Nebudete tedy mít hlad, ale nepřejíte se.

Jedná se totiž o mnohem menší plochu, než má jakýkoliv dostupný talířek. No a podle Lindzi se vám na něj tedy zdaleka nevejde tolik potravinových neřestí. Budete si tedy muset nabírat častěji (dokud se ubrousek definitivně nepromastí). A to na vás psychologicky zabere tak, že budete vnímat, že více jíte. Ve skutečnosti ale sníte méně. Budete zkrátka uzobávat. Nebudete tedy mít hlad, ale nepřejíte se.

Naučte se říct ne

Na oko snadné, na vlastní provedení ale už ne tak jednoduché je doporučení Maliny Malkaniové, mluvčí americké Akademie výživy a dietetiky. Až vám příště bude babička, tetička, maminka nebo tchyně vnucovat další nášup a vy budete cítit, že se do vás nevejde už ani jeden vanilkový rohlíček, řekněte zkrátka ne. Zdvořilé leč důrazné.

jidlo vanoce 1200813631

Ideální samozřejmě je, když usmažíte na celou společnost jeden řízek


Není to snadné vyjednávat s příbuzenstvem ohledně jídla, protože je jasné, že chcete dotyčnému udělat radost a ochutnat, co s láskou připravil. Všimněte si proto slůvka „ochutnat“. Ochutnávejte. Zobejte. Po vzoru první rady. Nepřejíte se a potěšíte. Jinak si do svého stravování ale nenechte mluvit. Vy víte, co vám vyhovuje. Tak si za tím stůjte. Pamatujte: laskavě, ale rozhodně.

Nazdobte si drink

Každý ví, že alkoholické nápoje jsou kalorické. Až moc kalorické. Jenže vzdát se jich ve svátečním období také nechceme. Bridget McCormicková, specialistka na výživu z Texasu, radí jít na to od lesa a chytře si vyzdobit drinky, které jsou méně kalorické než přeslazené koktejly, kam barmani ve snaze omámit vaše chuťové buňky namíchají, co jim přijde pod ruku a co je napadne.

Dejte si bílé víno svařené s jablkem, grepem a medem. Raději než Piña Coladu, přeslazené punče a další podobné chuťovky.

Vsaďte raději na osvědčenou klasiku a načančejte ji tak, že se vám na ni budou sbíhat sliny. V tomto kontextu tedy spíše třeba šampus. Hoďte do něj pár jahod a zrníček granátového jablka. Nebo si dejte bílé víno svařené s jablkem, grepem a medem. Raději než Piña Coladu, přeslazené punče a další podobné chuťovky. Volíte sice to menší zlo, ale i to se v době obžerství, jímž svátky bezesporu jsou, počítá.

Kalkulujte s kaloriemi

Susanne Flemingová, výživářka, která působí na McPhersonově klinice v Kansasu, radí chytrou kalkulaci s kaloriemi. Ono totiž ani tak nezáleží na jednom dni, jako spíš na dlouhodobém horizontu. Zde si představme třeba týden. Tedy budete-li celý týden dodržovat zdravý jídelníček a v den oslavy se střídmě nasnídáte, abyste si ponechali prostor pro hodokvas, nemusíte se bát, že byste po Vánocích byli těžší. Volte také své oblíbené pochutiny, u nichž víte, že vás ukojí.

vanoce vaha 500195218

Vánoce jsou svátky míru. Proto je dobré pod stromeček pořídit digitální váhu. Bez baterky


 

Nezajídejte dlouhou chvíli náhodným jídlem, které vám přijde pod ruku. Ale vyčerpejte kalorie na něco, co vám skutečně udělá radost. Sytíte nejen tělo, ale i ducha. A je-li ten nasycený, je nasycené i tělo – obrazně řečeno. Protože chutě mají mnohdy co dělat s představivostí. Neposednou myslí. Ukojte ji a máte vystaráno.

Svačte chytře

Přejíst se a potom hodiny nejíst, abyste se mohli znovu pořádně naducnout. To není ideální rozvržení jídelníčku. Jennifer Hylandová, výživová odbornice působící na Clevelandské klinice, doporučuje nevzdávat se svačin ani ve svátečním období. Zamezí totiž nutkavým chutím na sladké i slané. Protože zaplní, ale nezaplácnou žaludek.

Hladinu cukru v krvi pomáhají udržet pod kontrolou bílkoviny a vláknina. Snažte se tedy, aby vaše svačina zahrnovala obě složky.

Svačit byste přitom měli chytře. To zahrnuje i přípravu jídla dopředu. Hladinu cukru v krvi pomáhají udržet pod kontrolou bílkoviny a vláknina. Snažte se tedy, aby vaše svačina zahrnovala obě složky. Může se jednat o vejce natvrdo s kusem ovoce, hrstku ořechů s jablkem nebo hrušku s ořechovým máslem.

Bavte se bez jídla

Jídlo mnohem víc chutná a daleko méně leze na váhu, je-li dostatečně kompenzováno pohybem. Z toho vychází doporučení Whitney Linsenmeyerové, další z mluvčích americké Akademie výživy a dietetiky. Protože se o svátcích i mezi nimi hodně času točí kolem jídla, měli byste vymyslet nějakou jinou, ale stejně zábavnou aktivitu.

Dobře, pro všechny možná nebude stejně zábavná, ale i tak. Může se jednat o procházku (třeba na hřbitov, zapálit svíčku za drahé zesnulé), pěší výšlap po horských nebo lesních hřebenech a kopcích, bruslení, ale i spontánní taneční party, nebo prostě cokoliv dalšího, při čem nebude hlavní náplní jen sezení (případně postávání), jídlo a pití.

foto: Shutterstock, zdroj: Health

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...