fbpx

Experiment ukázal, že lázeň pomůže proti stresu a úzkosti víc než cvičení

Zveřejněno: 28. 11. 2018

Je nám jasné, že už je řada lidí alergická na texty začínající slovy – podle nové studie, nebo – nový výzkum ukázal. My ale doufáme, že nám odpustíte, protože tenhle výzkum se bude líbit každému. Tedy pokud má doma vanu.

Související…

Lék na depresi? Cvičte, zdravě jezte, spěte a povídejte si
Kateřina Hájková

Podle nového výzkumu, který publikoval britský The Guardian, pomáhá v boji s depresí každodenní koupel. To je dobrá zpráva pro zhruba 300 milionů lidí, kteří po celém světě depresí trpí, jak zjistíme, když nahlédneme do dokumentů Světové zdravotnické organizace. Pokud se koupete každý den a žádnou změnu necítíte, možná to jen neděláte správně, ale než vám prozradíme, jak si připravit tu správnou lázeň, řekněme si pár faktických informací.

Tajemství rytmu

Je celkem známý fakt, že deprese je propojena s kvalitou a dostatkem či spíše nekvalitou a nedostatkem spánku. Místo léčby samotné deprese medikamenty tedy budeme léčit spánek a přirozený rytmus lidského těla teplou vodou.
Studie, která vyšla v magazínu New Scientist, vysvětluje, že odpolední vana zvýší tělesnou teplotu, a tím se posílí a ustálí takzvaný cirkadiánní rytmus.

Noční "zahřívání" nám pomáhá lépe usnout, protože se během vyšší teploty uvolňuje zázračný hormon melatonin.

 

To je biologický rytmus, který trvá zhruba 20 až 28 hodin, a ovlivňuje, kdy se cítíme unavení a kdy bdělí. Spojku mezi depresí a tím, když je tento rytmus porouchaný, našli psychologové už před lety. Cirkadiánní rytmus stojí za každodenními hormonálními změnami, které se pak projeví v chování, ovlivňuje všechny naše orgány včetně mozku. Je tedy radno udržovat ho ve správném nastavení.

koupel svicky 24525397

Na vařicí vanu zapomeňte. Teplota by měla být jen o něco vyšší, než je teplota těla


Teplota našeho těla většinou klesá během dne a stoupá během noci. Noční "zahřívání" nám pomáhá lépe usnout, protože se během vyšší teploty uvolňuje zázračný hormon melatonin, který našemu tělu jasně signalizuje, že je čas jít spát. Ale lidé, kteří trpí depresí, mají tento rytmus často rozhozený, porušený nebo zpožděný, a to klidně i o několik hodin. Mají tedy problémy usínat, protože jejich tělesná teplota nekolísá, melatonin zůstává neuvolněn a tělo marně čeká na povel k odpočinku. 

Vana a tělocvik

Během experimentu, kterého se v Německu účastnilo 45 lidí s depresí, se jeho účastníci buď pravidelně každý den koupali ve vodě teplé 40 stupňů Celsia po dobu třiceti minut, pak se zabalili do deky a pod záda si dali zahřívací láhev na dalších 20 minut, nebo dvakrát týdně cvičili aerobik. Po osmi týdnech byla deprese těch, co se koupali, méně častější a méně intenzivnější než u těch, kteří se potili v tělocvičně.

Koupající se lidé se cítili lépe a byli odolnější vůči depresivním myšlenkám.

Jsme rádi, že i cvičení pomáhá snižovat depresi, neradi bychom totiž propagovali, že pohyb není tělu a hlavně mysli prospěšný, jistě je, jen o trošku méně než teplá voda. Lázeň pomohla stabilizovat vnitřní teplotu a tělo pak lépe vylučovalo spánkový hormon. Více spánku a hlavně kvalitnější odpočinek vedl k tomu, že se koupající lidé cítili lépe a byli odolnější vůči depresivním myšlenkám.  

Jak si to užít

I když šlo jen o malou studii, stojí už na existujícím důkazu, který říká, že teplota těla je klíčová pro náš biorytmus, tedy pro naši dobrou náladu. Horká lázeň je relaxační, budete se po ní cítit lépe a navíc ještě pomáhá s depresí. A teď to důležité, jak si užít skvělou koupel?

  • Vyberte si čas, kdy vás nikdo nebude vyrušovat. Vašimi nejlepšími pomocníky je ticho a klid.
  • Vyzkoušejte relaxační esenční oleje. Dobrý je třeba levandulový, který je známý tím, že navozuje relaxační atmosféru.
  • Voda by měla být jen o trošku teplejší, než je tělesná teplota. Ideální teplota je mezi 40–45 stupni Celsia.
  • Zapomeňte na mobil, televizi, nebo dokonce počítač. Práci, starosti, ale i radosti nechte za dveřmi a zkuste se co nejvíc uvolnit.
  • Tmavá místnost osvětlená jen svíčkami pomůže unaveným očím.
  • Zkuste místo červeného vína upíjet v lázni bylinkový čaj. Před spaním sáhněte třeba po meduňce.

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...