fbpx

Nejtěžší je zjistit, že člověk takovou alergií vůbec trpí, říká lékařka a autorka knihy Autoimunitní řešení

Zveřejněno: 10. 6. 2023

Všímáte si poslední dobou nevysvětlitelných bolestí hlavy a úzkostí? Trápí vás (tedy v případě, že jste žena, jinak asi ne...) nepravidelná menstruace? Nápadně zrudnete, když se napijete červeného vína (to platí i pro muže)? Svrbí vás jazyk nebo máte nutkání smrkat, dopřejete-li si banán, avokádo či lilek? Pokud jste na některou z otázek odpověděli kladně, pak možná trpíte intolerancí vůči histaminu. O tom, co tento problém způsobuje a jak jej rozeznat, píše web Mindbodyandgreen

Histamin je chemická látka, která se podílí na funkci imunitního systému, centrální nervové i trávicí soustavy. Jako neurotransmiter posílá důležité zprávy z celého těla do mozku. Je také součástí žaludečních kyselin, tedy v žaludku napomáhá rozložení přijaté potravy.

Úkolem histaminu je vyvolat v těle okamžitou zánětlivou reakci. V rámci imunitního systému tak slouží jako výstražné znamení.

Pojem histamin je zřejmě nejvíce znám v souvislosti s imunitou. Rychlou úlevu od příznaků sezónních či potravinových alergií přinášejí tzv. antihistaminika, léky, jako je Zyrtec, Allegra nebo Benedryl. Úkolem histaminu je vyvolat v těle okamžitou zánětlivou reakci. V rámci imunitního systému tak slouží jako výstražné znamení varující před potenciálními útočníky.

Obranyschopnost a intolerance

Vlivem histaminu se krevní cévy zvětšují a rozšiřují, tedy bílé krvinky mohou rychle najít vzniklý problém a začít jej okamžitě řešit. Součástí přirozené obranyschopnosti těla jsou potom nepříjemné doprovodné jevy, jako je bolest hlavy, svědění nebo nevolnost. Pokud ale tělo nedokáže histamin správně rozložit a zpracovat, tyto příznaky se znásobí a může vzniknout to, co nazýváme histaminovou intolerancí.

Histamin putuje po celém krevním řečišti, může ovlivnit téměř všechny životně důležité orgány – střeva, plíce, mozek i celý kardiovaskulární systém.

Vzhledem k tomu, že histamin putuje po celém krevním řečišti, může ovlivnit téměř všechny životně důležité orgány – střeva, plíce, mozek i celý kardiovaskulární systém. „To přispívá k širokému spektru problémů, které často ztěžují určení diagnózy,“ dodává v článku Mindbodygreen Amy Myersová, lékařka působící v New Yorku, která se zabývá funkční medicínou, a autorka slavné knihy Autoimunitní řešení – Prevence a odvrácení celého spektra zánětlivých symptomů a nemocí.

Běžné příznaky

Špatná tolerance histaminu se promítá do všech oblastí života. Podle Mindbodygreen se projevuje různě a právě v tom tkví její zrádnost a nepolapitelnost. Na pozoru byste se měli mít, pokud vás trápí potíže, jako jsou bolesti hlavy a migrény, nevolnosti a závratě, vysoký krevní tlak, arytmie, obtížné usínání, potíže s dýcháním, křeče v břiše, úzkost či abnormální únava.

mysl shutterstock 712286044

Alergie vyvolává bolest hlavy a nepříjemné pocity v břiše


Kromě histaminu produkovaného uvnitř těla existuje i řada potravin, které přirozeně obsahují histamin, způsobují uvolňování histaminu nebo blokují enzym, který rozkládá histamin v trávicím traktu. Potravin, které mohou způsobit problémy, není zrovna málo.

Jedná se zejména o fermentované nápoje a potraviny (alkohol, kyselé zelí, kefíry apod.), některé druhy ovoce a zeleniny (většina citrusů, avokádo, lilek, špenát, rajčata apod.), většinu sušených pochutin (ovoce, maso atd.), některé druhy ořechů (vlašské, kešu, arašídy) a čajů (černý, zelený, maté). Pomáhá naopak konzumace co nejčerstvější stravy.

Jak najít příčinu

V duchu filozofie funkční medicíny se doktorka Myersová nesnaží léčit pouze symptomy, ale hledá příčinu. Proto v případě diagnostikování nebo jen podezření na histaminovou intoleranci doporučuje vysadit z jídelníčku potraviny s vysokým obsahem histaminu alespoň na dobu 1–3 měsíců.

Hlavní příčina, se kterou se setkávám v praxi, je nesnášenlivost lepku, která vyčerpává střeva.

Nesnášenlivost mohou způsobovat i některé léky, proto je nutné přestat užívat i ty. „Hlavní příčina, se kterou se setkávám v praxi, je nesnášenlivost lepku, která vyčerpává střeva,“ říká Myersová. V takovém případě doporučuje zaměřit se primárně na léčbu střev a po čase se zkusit vrátit ke konzumaci potravin, které obsahují histamin.

Související…

Proč přibývá alergiků a astmatiků? Nebydlíme zdravě
Alena Kolářová

foto: Shutterstock, zdroj: MindBodyGreen

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...