fbpx

Zveřejněno: 27. 9. 2017

Podle statistik Světové zdravotnické organizace se počet astmatiků a dětí trpících alergií za posledních 10 let zdvojnásobil. V současné době plných 31 % dětí ve věku 13 až 17 let trpí alergií a dalších 10 % dětí nad 5 let zase astmatem. Patří do těchto statistik i vaše dítě?

Zdravý životní styl neznamená jen zdravě jíst, žít a sportovat. Důležité je také zdravě bydlet. Nejhorším zabijákem zdravého dýchání jsou plísně ve vašich domovech, které se dnes neobjevují jen ve starších budovách, ale také v nových domech a bytech.

Jejich spory, tedy neviditelné výtrusy, doslova dusí každého alergika a astmatika, který s plísní přijde do styku. Když uvážíte, že doma trávíte nejvíce času, je logické, jak velký vliv na vaše zdraví mohou mít. Proč se tedy v některých domovech právě plísním tak daří?

izolace1

Správná izolace domu zabrání mnoha nemocem

Svačina v pytlíku, dům v izolaci

Jeden příklad ze života. Určitě si vzpomenete, jak příjemné je najít po víkendu ve školní tašce vašeho dítka zapomenutou svačinu. Aby neokorala a hlavně neumastila okolní učebnice, většina rodičů ji zabalí do plastové krabičky nebo igelitového pytlíku. Stačí ji takhle nechat zabalenou dva tři dny a ošklivá zelená plíseň na sebe nenechá dlouho čekat.

Může za to vlhkost. Ta se z těsného pytlíku nedokázala dostat ven, a při pokojové teplotě tak vytvořila ideální prostředí pro růst plísně. Zabalte ale stejnou svačinu do pytlíku z papíru. Po pár dnech chleba vyschne a ztvrdne a po plísni nejsou ani stopy. Papír totiž na rozdíl od igelitu dovolí vlhkosti odejít ven, a ta tak nemůže napáchat škody.

Sice jde o mírnou nadsázku, ale dům vlastně funguje úplně stejně. Zabalený v neprodyšném obalu je na nejlepší cestě k tomu, aby v něm začaly růst plísně. Naopak takový dům, kterému umožníte, aby se s vlhkostí vypořádal, bude zdravý.

Mlží se okna a prádlo neschne?

Každý člen domácnosti produkuje ohromné množství vlhkosti. Už jen tím, že dýchá, ale také proto, že pere, sprchuje se nebo vaří. Voda je jednoduše všudypřítomná, a když ji nevyvětráme, udělá úplně to samé jako zapomenutá svačina v pytlíku. Vytvoří plíseň, která bude dál růst, množit se a hlavně dusit všechny obyvatele.

Ptáte se, jak se můžete takové plísně zbavit? Hodně těžko. Zaprvé, vliv na průběh a také samozřejmě vznik alergie dítěte i dospělého je okamžitý. Takže i když zatnete zuby, nakoupíte litry desinfekce, vyzbrojíte se gumovými rukavicemi a rouškou a budete stříkat a větrat a hubit, neochráníte se úplně.

Navíc plíseň po nějaké době vznikne znovu. Také ale nemusí být na první pohled vůbec vidět. Lebedí si skrytá uvnitř konstrukce a alergik se nestačí divit, proč se jeho stav tak rychle zhoršuje. Takovou plíseň odhalí často až rekonstrukce nebo demolice, a to už je opravdu trochu pozdě. Takže co s tím? Je to jednoduché. Nesmíte jednoduše vůbec dovolit, aby plíseň vznikla.

izolace2

Celulózová izolace foukáním je jednoduchá, prodyšná a zbraňuje vlhkosti i plísním

Plíseň nám dlouho ničila život

S plísní v domácnosti se musela vypořádat i Alžběta, manželka a máma dvou dětí. Když to starší začala trápit dušnost, častá rýma a svědění očí, vypravili se k lékaři. "Řekl nám, že je Kuba alergický na plísně, a ptal se, v jakém žijeme domě," říká Alžběta. Ta mu prozradila, že žijí ve starším domku a před nedávnou dobou zateplili a vyměnili okna. Lékař jim poradil, aby zkontrolovali všechna zákoutí a stěny za nábytkem a hledali plísně doma.

"Samozřejmě, že jsme je našli," potvrzuje Alžběta. "Dlouho jsme pak sbírali rozumy, jak je odstranit, ale vracely se. Až nám jeden známý vysvětlil, že polystyrenové zateplení a nová plastová okna nebyla pro náš vlhký dům prostě dobrá volba a radil, abychom zateplení předělali a sáhli po nějakém prodyšném materiálu izolace. Konkrétně na naše provlhlé zdivo doporučil celulózu, která se na původní zeď nastříká."

Po pár měsících přišlo markantní zlepšení. "Z nového zateplení jsme dnes nadšení," potvrzuje Alžběta. "Kubova alergie i astma je teď mnohem lepší, doma nemá problémy žádné." Na zateplení v domě použili doporučovanou celulózou, tedy přírodní izolaci vyrobenou z novinového papíru, která je speciálně upravená, aby nehořela, neplesnivěla a taky nechutnala myším.

"Izolace zvlhlé zdivo vysušila a odvětrala, navíc je teď dům mnohem uživatelsky příjemnější. Nemusíme tolik větrat, dobře se nám v něm dýchá a v zimě si už troufnu uvnitř klidně i sušit prádlo," dodává Alžběta.

Jednoduše s fukarem

Také stěny a střecha novostaveb se v dnešní době skládají z více vrstev. Není tedy důležité pouze dobře zvolit jednotlivé materiály, ale také jejich vzájemné umístění. Pokud chceme, aby byl dům "prodyšný" a netvořily se v něm plísně, je nejlepší volit tzv. difúzně otevřenou skladbu.

Izolace se používá třeba i na montované dřevostavby, jejichž konstrukce je vyhotovená z dřevěných sloupků a opláštěná deskami. Izolace je umístěná uvnitř i na vnější straně konstrukce. I zde se dá aplikovat celulózová izolace foukáním. Speciální fukar stěny jednoduše naplní izolací tak, aby nikde nevzniklo nezateplené místo, kde by se mohla srážet voda a které by mohlo plesnivět.

Více informací o tom, jak být zdravý ve zdravém domě, najdete také na www.izolujzdrave.cz.

foto: Izolujzdrave.cz, zdroj: Izolujzdrave.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...