fbpx

Přeslazený organismus je náchylný k zásadním nemocem. Jak poznáte, že už je cukru moc?

Zveřejněno: 28. 6. 2020

Cukr je sladké prokletí a jeho příjem si většina z nás hlídá. Nebo se aspoň domnívá, že má jeho konzumaci pod kontrolou. Jestli tomu tak opravdu je, si můžete zkontrolovat i podle signálů, které vysílá náš organismus a kterým někdy nerozumíme nebo nechceme rozumět.

Cukr najdeme nejen ve sladkých nápojích, sladkostech, dortech či cereáliích. To jsou ostatně poživatiny a potraviny, kde jeho existenci předpokládáme. Ale je dobré myslet na to, že se skrytým cukrem musíme počítat i v čerstvém ovoci, v ochucených jogurtech, mléčných nápojích a také v kupovaných dresincích a zálivkách na saláty.

Víc než kila navíc

Proto se vám může stát, že ačkoliv se snažíte konzumaci cukru omezit, míjí se vaše snaha účinkem. V takových chvílích se vyplatí naslouchat hlasu svého těla, které vám říká, že to s příjmem cukru není v pořádku a je čas zbrzdit. V sázce je totiž nejen vaše štíhlá linie, ale především zdraví.

Přeslazený organismus má oslabenou imunitu a daleko častěji podléhá infekcím, zánětům a také otravám krve.

Nejde jenom o dobře známé důsledky přemíry sladkého, jako jsou cukrovka, obezita nebo trávicí problémy. Ale „přeslazený“ organismus má i oslabenou imunitu a daleko častěji podléhá infekcím, zánětům a také otravám krve třeba jen z nevinně vypadajícího zranění.

Unavené tělo

Nejznámějšími projevy toho, že vaše tělo dostává víc cukru, než potřebuje, je zvýšená kazivost zubů, přibývání na váze a až chorobně se stupňující chuť na něco sladkého. Ale podobných signálů je mnohem víc. Například silná únava.

Energetická stabilita v těle má hodně společného se stabilní hladinou cukru v krvi a nelze se pak divit, že když tělu nedodáme množství cukru, na které jsme ho „naučili“, začne se bránit a domáhat svojí „dávky“. Známkou přemíry cukru jsou také kožní problémy, například akné nebo rosacea, vleklé zánětlivé onemocnění kůže.

Mozek nefunguje

Cukr ovšem neovlivňuje jenom fyzické zdraví, ale projevuje se také na duševní kondici. Pokud ho konzumujete přespříliš, v momentě jeho poklesu můžete začít pociťovat podrážděnost, která vede u někoho až k výbuchům vzteku.

Na vysokou hladinu cukru reaguje také naše mysl, a to stavem, který lze popsat jako útlum.

U dalších jedinců naopak dochází k pocitům hluboké úzkosti a strachu. Na vysokou hladinu cukru reaguje také naše mysl, a to stavem, který lze popsat jako „útlum“, kdy máme pocit, že mozek vůbec nepracuje a každá duševní námaha nás velmi vyčerpává. Tento stav přichází často záhy poté, co jsme se dosyta najedli.

Související…

Cukr: legální droga s děsivými následky
Lukáš Vincour

foto: Shutterstock, youtube, zdroj: Providr

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...