cukr

Cukr je sladké prokletí a jeho příjem si většina z nás hlídá. Nebo se aspoň domnívá, že má jeho konzumaci pod kontrolou. Jestli tomu tak opravdu je, si můžete zkontrolovat i podle signálů, které vysílá náš organismus a kterým někdy nerozumíme nebo nechceme rozumět. {související} Cukr najdeme nejen...

Proč je rafinovaný cukr špatný? Chová se totiž stejně jako tvrdé drogy. Velice rychle se absorbuje, a tak nevytváří zásobu dlouhotrvající energie . Vyvolává závislost a přehnaně uvolňuje organismus. Zpracováním surové šťávy na cukr se odstraní téměř všechny vitaminy, minerály a živiny. To, co v...

Kolik má kdo pigmentu Nové číslo měsíčníku National Geographic se s úsměvem pobaveného biologa dívá na vlnu rasismu v USA i ve světě. „Co je to rasa? Nemá žádný genetický základ.“ Obálka tematického vydání znázorňuje dvojvaječná dvojčata z Anglie, Millie Mariu a Marciu Millie. Jedenáctileté dívky...

Podle nedávné studie zveřejněné v časopise Nature Communications může mechanismus v kvasinkových buňkách vysvětlit vztah mezi cukrem a maligními nádory. Autoři devítiletého výzkumného projektu dokonce tvrdí, že stav pacientů s nádorovým onemocněním lze ovlivnit změnou stravovacích návyků. Má tedy...

Je perlivá voda nebezpečná? Podle nové studie oxid uhličitý obsažený v sycených vodách zvyšuje hladinu hormonu, který způsobuje pocit hladu. Pití perlivých vod (i neslazených) proto posiluje chuť k jídlu a může být příčinou nárůstu hmotnosti.

Žaludek se vám svírá, ruce se potí, hlavu máte jako balón a nevíte, kam dřív skočit. Znáte to? Pak nejste sami, neboť podle studií trpí stresem stále více lidí a jen v Čechách hrozí každému třetímu syndrom vyhoření. Co s tím? Vědci tvrdí, že nejlepším „lékem“ na psychické vypětí je cukr, který...

Plasty představují obrovskou hrozbu pro náš ekosystém a s rostoucí populací se ještě nebezpečí zvyšuje. Podle týmu vědců z University of Bath by však brzy mohl být tento neudržitelný materiál vyrobený z ropy nahrazen rozložitelnými plasty z cukru a oxidu uhličitého.