fbpx

Ne všechny obiloviny jsou stejně zdravé. Které zařadit do jídelníčku? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Proč je hnědá rýže lepší než bílá? A které obiloviny jsou prospěšné pro vaše srdce? Odbornice na zdravou výživu vysvětluje vše důležité o obilovinách.

Zveřejněno: 25. 7. 2023

Obiloviny tvoří základ lidské stravy již tisíce let. Jsou bohatým zdrojem energie a obsahují pro lidský organismus nezbytné živiny včetně vlákniny, vitaminů skupiny B a minerálních látek, jako je zinek, železo a hořčík.

V dnešní době nabízí většina obchodů s potravinami široký výběr obilovin a není lehké se rozhodnout, které vybrat. Podle nutriční specialistky Faye Jamesové nemají všechny obiloviny stejně prospěšné účinky na naše zdraví a radí, které z nich vybrat, až příště půjdete nakupovat.

Quinoa

Quinoa, často označovaná za superpotravinu, je kompletním zdrojem bílkovin, což znamená, že obsahuje všech devět základních aminokyselin. To z ní dělá cennou obilovinu zejména pro vegetariány a vegany. Má také vysoký obsah vlákniny, hořčíku, vitaminů skupiny B, železa, draslíku, vápníku, fosforu a vitaminu E. Neobsahuje lepek a lze ji konzumovat celou nebo rozemletou na mouku. Je všestranně využitelná při vaření, dobře se hodí do salátů, příloh nebo jako základ pro zeleninové burgery.

Hnědá rýže

Hnědá rýže je mimořádně výživná obilovina, která je základem stravy mnoha lidí na celém světě. Na rozdíl od bílé rýže si díky minimálnímu zpracování zachovává živiny v podobě otrub a klíčků. Díky tomu je bohatá na vlákninu a základní nutrienty, včetně manganu, selenu a hořčíku. Je také dobrým zdrojem přírodních olejů, které podporují zdraví srdce. Může být skvělá smažená, zapečená a funguje i jako zdravá příloha.

Oves

Oves je oblíbenou součástí snídaní, a to z dobrého důvodu. Je plný důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů. Má také vysoký obsah vlákniny, zejména rozpustné vlákniny zvané beta-glukan, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu a podporuje zdraví střev. Ovesné vločky si můžete dopřát na mnoho způsobů od tradiční ovesné kaše, müsli nebo v pečivu.

Ječmen

Ječmen je všestranně využitelná obilovina plná živin. Stejně jako oves je bohatý na vlákninu beta-glukan, která podporuje zdraví srdce. Kromě toho ječmen obsahuje další důležité živiny, jako je mangan, selen a měď. Zatímco nejčastěji se jí perlový ječmen, nejvýživnější je konzumace celých loupaných zrn. Ječmen lze použít do polévek, dušených pokrmů, salátů, nebo dokonce jako zdravější alternativu bílé rýže v rizotu.

Hnědá rýže je mimořádně výživná obilovina, která je základem stravy mnoha lidí na celém světě. Na rozdíl od bílé rýže si díky minimálnímu zpracování zachovává živiny v podobě otrub a klíčků. 

Bulgur

Bulgur, který je základem středomořské a blízkovýchodní kuchyně, je obzvláště dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Je také plný vitaminů a minerálů, včetně manganu, hořčíku a železa. Má nízký glykemický index, čímž pomáhá předcházet prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi. Běžně se používá do pokrmů, jako je tabbouleh nebo pilaf, a může být vynikajícím doplňkem polévek a salátů.

Přestože jsou tyto obiloviny výživné, měly by být konzumovány jako součást vyvážené stravy, která zahrnuje řadu dalších potravin. Pamatujte také na to, že záleží na správné přípravě. Snažte se vyhnout obilovinám, které jsou příliš zpracované nebo obsahují přidané cukry a nezdravé tuky.

Lidé s celiakií nebo citlivostí na lepek by měli zásadně vybírat obiloviny, které neobsahují lepek, jako je quinoa a hnědá rýže.

Související…

Jak připravit quinou a proč tuhle superpotravinu vlastně jíst
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...