fbpx

Quinoa je superpotravina, kterou by díky složení měli konzumovat nejen vegani a vegetariáni. Klíčem k otevření jejích benefitů je správná příprava. Hlavně byste ji ale neměli rozvařit

Zveřejněno: 1. 6. 2023

Královna superpotravin. I tak bývá quinoa nazývána. A ne neopodstatněně. Obsahuje totiž všech 9 esenciálních aminokyselin, které se v rostlinné říši nenacházejí zase tak často. I proto je vhodná zejména pro vegany, kteří se mohou potýkat s jejich nedostatkem.

Kromě toho neobsahuje lepek, a je tedy vhodná i pro celiaky. A jak to, že neobsahuje lepek, když se jedná o obilovinu? Protože se tak úplně o obilovinu nejedná, jako spíše o pseudoobilovinu, jak vysvětluje na svém webovém portále Jessica Gavinová, certifikovaná kulinářská vědkyně, která se zabývá potravinářskou osvětou spojenou se zdravým vařením.

Nutriční hodnoty

Quinou charakterizuje především její mimořádné nutriční složení. Kromě zmiňovaného v rostlinné říši ojedinělého obsahu všech 9 esenciálních aminokyselin vyniká i příznivou koncentrací všech makro živin a důležitých mikro živin. Ve 100 gramech vařené quinoy najdete 4 gramy bílkovin, 21 gramů komplexních sacharidů s pozvolným uvolňováním energie, 2 gramy tuků a 3 gramy vlákniny.

Aby hořkost nepřekročila tenkou hranici mezi lahodností a nepoživatelností, je třeba quinou umět připravit.

Celé toto množství vám dá nějakých 504 kilojoulů. Za zmínku stojí i významný obsah hořčíku, fosforu, mědi, železa, zinku, thiaminu, vitaminu B6, riboflavinu a vitaminu E. K dostání je ve formě černých, červených a žlutých zrn. V Česku se nejvíce prodávají zrna žlutá.

Snadná příprava

Kromě zdravotních benefitů si vás quinoa získá jedinečnou chutí. Kulovitá „semínka“ se vyznačují příjemně zemitým ořechovým aromatem s lehkou hořkostí. Aby ona hořkost nepřekročila tenkou hranici mezi lahodností a nepoživatelností, je třeba quinou umět připravit. Což vlastně není nic složitého. Jen je třeba ctít určitá pravidla. A ta, jak podotýká Gabinová, začínají již přípravou na samotný proces vaření.

quinoa varena 701014159

Kulovitá „semínka“ se vyznačují příjemně zemitým ořechovým aromatem s lehkou hořkostí


Pokud chcete, abyste si skutečně pochutnali, rozhodně byste neměli tyto kroky vynechat. Při správné přípravě se quinoa snadno, lehce a hravě stane běžnou součástí vašeho jídelníčku jako příloha místo tradiční rýže či brambor nebo jako součást mnoha kreativních a variabilních receptů.

Něco jako rýže

Dobře uvařená quinoa by se strukturou měla podobat rýži. Její přípravě se podobá i metoda přípravy quinoy. Dodrží-li se klíčové zásady, výsledkem bude světlá a načechraná pochoutka s ořechově nahořklým aromatem. Aby toto nahořklé aroma bylo skutečně příjemné, je třeba nejprve nechat quinou odstát přibližně dvě minuty v misce se studenou vodou. Potom ji po dobu 30 sekund studenou vodou proplachujte. Odstraníte vnější plášť a zaručíte, že quinoa při vaření nezhořkne. Slijte přebytečnou vodu a přendejte pseudoobilovinu do nádoby na vaření.

Dodržení pomalého vaření je důležité, aby se z quinoy neztrácely základní živiny.

I poměr vody a hmoty je u quinoy stejný jako u rýže. Vařit byste je měli v poměru 2:1, tedy 2 díly vody na 1 díl quinoy. Vše dejte do hrnce a přiveďte k varu. Přikryjte víkem, a jakmile začne voda vřít, stáhněte její teplotu do mírného probublávání. Počkejte, dokud quinoa neabsorbuje všechnu vodu. Obvykle to trvá 15 až 20 minut. Dodržení pomalého vaření je důležité, aby se z quinoy neztrácely základní živiny.

quinoa jidlo 440055499

Připravenou guinou můžete použít jako přílohu kdekoliv, kde byste jinak použili rýži, brambory, těstoviny nebo cokoliv dalšího


Pět minut dýchat

Na závěr nechte uvařenou quinou přikrytou odpočinout ještě přibližně 5 minut. Během této doby dojde k absorpci posledních zbytků vody a pára a teplo v uzavřeném hrnci přirozeně dokončí proces vaření. Jsou-li semínka uvařena správně, měla by vypadat průsvitně. Před podáváním či další úpravou quinou ještě párkrát prohrábněte vidličkou.

Může posloužit i jako základ zdravého rizota s houbami, rýžovou smetanou a lahůdkovým droždím. 

Takto připravenou guinou můžete použít jako přílohu kdekoliv, kde byste jinak použili rýži, brambory, těstoviny nebo cokoliv dalšího. Může posloužit i jako základ zdravého rizota s houbami, rýžovou smetanou a lahůdkovým droždím. Na sladko (uvařená stejným způsobem třeba i v mléce) jako kaše s přidáním oblíbeného ovoce (i sušeného), oříšků a sladidla (třeba med nebo agávový sirup) ovoněná třeba ještě skořicí nebo perníkovým kořením.

Související…

Proč někteří lidé nedokážou pít obyčejnou vodu? Odpověď máme na jazyku
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: Jessica Gavin

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...