fbpx

Zkuste o Vánocích přidat do jídelníčku zeleninu, ovoce, luštěniny a celozrnné obiloviny a do aktivit třeba běh nebo plavání

Zveřejněno: 23. 12. 2022

Asi to znáte. Kolikrát jsme se o Vánocích přecpali a přísahali, že už nikdy více. Kolik cukroví, sladkostí a masa každý rok spořádáme. Kolik přibereme? Nejsou náhodou novoroční předsevzetí typu „začít běhat, cvičit, hubnout“ a podobně právě důsledkem našeho nezdravého stylu o Vánocích? Určitě to tak být nemusí. Stačí dodržet několik zásad.

Důležité je i o Vánocích jíst dostatek vlákniny. Vláknina pomáhá rychlejšímu pohybu střev, umožňuje tedy detoxikaci organismu a čistí střeva. Obzvláště to je podle mě potřeba na Vánoce, kdy jíme spoustu cukroví a masa, oboje téměř bez vlákniny. Zkuste přidat do jídelníčku zeleninu, ovoce, luštěniny a celozrnné obiloviny. A hned pro vás máme jeden tip. Co přidat na stůl o svátcích skvělý salátek tabouleh?

shutterstock 282976049

Domácí salát tabouleh je skvělý na doplnění vlákniny


Zkuste omezit cukr, hlavně bílý

Pravdu o cukru se také nedozvíme, každý má svou. Historicky se ale bílý cukr používá posledních pár set let. Dlouhou průmyslovou úpravou je připraven o spoustu minerálních látek obsažených v přírodních sladkých potravinách. Surový cukr, melasa či slad už je na tom o něco lépe.

Pokud přiložíme do ohně příliš velké dřevo, oheň si s ním nemusí poradit. Stejně tak je to s naším trávicím systémem.

Sladit se dá samozřejmě také medem, javorovým sirupem nebo sušeným ovocem. Zvýšení cukru v krvi a následné snížení je po nich mírnější než u bílého cukru, nemá tak prudký nástup ani konec. A zde je jako bonus tip na výborné konopné raw konopné kuličky bez cukru, kterými se dá skvěle nahradit běžné cukroví.

kulicky 3

Raw konopné kuličky namísto cukroví? Proč to nezkusit



Nepřejídejte se

Pokud přiložíme do ohně příliš velké dřevo, oheň si s ním nemusí poradit. Dřevo nechytne a neprohoří. Stejně tak je to s naším trávicím systémem. Žaludek má nějakou velikost a nejlépe tráví při naplnění do 2/3.

Pokud ho naložíme více, žaludeční šťávy se nedostanou k celému jídlu, žaludek nemůže vykonávat trávicí pohyby. Jezte pomalu a zkuste si včas všimnout, že už jste plní. Vezměte si nejprve menší porci, a jen pokud máte nadále hlad, přidejte si.

Zkuste omezit smažené

O smaženém už se toho namluvilo hodně. Čím vyšší teplotou potravinu upravíte, tím mrtvější je jídlo, obzvlášť pokud obsahuje i přesmažený tuk. Smažené má vysoký glykemický index, a jak už jste možná sami pocítili, netráví se moc lehce.

Zde pro vás máme recept našich babiček a prababiček. Co takhle namísto smaženého kapra či klobásy zkusit houbového kubu?

Nezobejte

Představte si opět váš žaludek jako hořící oheň. Když do něj přikládáte správné množství a necháte vždy dohořet až do konce, spálí váš trávicí oheň téměř vše, nezbude téměř žádný odpad.

Dobrou alternativou k zobání cukroví je miska sušeného nebo čerstvého ovoce či oříšky.

Proto zkuste mezi jídly vynechat alespoň 4 hodiny, aby se vše beze zbytku strávilo a váš „oheň“ krásně hořel a přijal nové jídlo. Pokud zobáte mezi jídly, oheň tím hoří méně, tělo to nedotrávené okamžitě ukládá do tuků a vy nejenže nemáte takový požitek z dalšího jídla, ale také přibíráte.

Zkuste omezit bílou mouku

Bílá mouka je dnes po politice a mase jedním z nejkontroverznějších témat. Někteří říkají, že jde o mýtus. Pravdou ale je, že bílou mouku známe pouze přibližně 100 let. Předtím jsme obal zrna a klíček při mletí oddělit nedokázali, a tak jsme po celou historii lidstva jedli mouku celozrnnou. Proto mnozí tvrdí, že bílou mouku nedokážeme správně trávit. Není to totiž kompletní potravina, chybí jí látky obsažené ve slupce zrna a klíčku, které nám zase pomáhají trávit koncentrované látky obsažené uvnitř zrna, například lepek.

Kvůli takto zvýšené koncentraci lepku prý dochází k horšímu trávení, zalepování stěn střev a také čerpání látek potřebných k trávení ze zásob našeho organismu. Jestli je to pravda nebo ne, to nikdo jistě neřekne. Důležité je udělat si vlastní názor. Vnímat své tělo a podle toho jíst. Dobrou alternativou k zobání cukroví je miska sušeného nebo čerstvého ovoce či oříšky. A zde ještě nabízíme jeden tip na vánoční cukroví, které je nejen bez bílé mouky, ale i bez lepku. Kupodivu jde o vanilkové rohlíčky.

Nejezte pozdě

Náš trávicí systém má svůj harmonogram. Příroda se chová jinak ve dne a v noci a my jako součást přírody fungujeme stejně. Přes den trávíme a vydáváme energii, v noci čistíme organismus a obnovujeme.

plavkyne 498619807

Zkuste si jít třeba zaplavat. Pomůžete svému tělu a přijdete na jiné myšlenky


Pokud se najíme pozdě, tělo už správně netráví. V těle tedy neproběhne správně ani obnova, ani trávení. Navíc se nám špatně spí a ráno můžeme mít opuchlé oči. Zkuste si to. Po sedmé hodině večerní bychom tak měli jíst naposledy.

Odlehčete ovocným či úplným půstem 

O Vánocích se většinou neudržíme a skoro všechny výše uvedené tipy porušíme. Nevadí, mějme se rádi i tak. Neřešme to nějakým příliš drsným pokáním, mohli bychom tělu více uškodit než prospět.

Pokud se o svátcích půjdete proběhnout, projít nebo si zaplavat, udělá to skvěle nejen vašemu tělu, ale i hlavě.

A až budeme mít ze sebe opravdu špatný pocit, může pomoci jeden odlehčený, očistný den. Doporučit se dá jeden ovocný den, nebo pokud chcete, jeden den úplného půstu. Tím, že trávicí soustavě odlehčíme, může se tělo zaměřit více na vyloučení toho, co nepotřebuje, obnoví tedy trávicí oheň a vyprázdní střeva. Není pak nic lepšího než snídaně po dni půstu.

Lokální a nebalené jídlo

Lokální jídlo může být nejen čerstvější, ale také jde velmi pravděpodobně o ten druh jídla, na který je naše genetika zvyklá po stovky či tisíce let. Navíc jeho nákupem podpoříte místní zemědělce a výrobce a také díky kratší dopravě snižujete uhlíkovou stopu.

Související…

Konopí a Vánoce: Zapomenuté tradice jsou hodné znovuobjevení
Lukáš Hurt

Pokud se k tomu pokusíte minimalizovat obaly, třeba jen když jdete na nákup s vlastní taškou, mističkou či lahvičkou, tak tím jen lépe. Můžete se vyhnout fast-foodům, a tím minimalizovat jednorázové tácky, krabičky a kelímky. Jak nakoupit bez obalu už asi víte.

Hýbejte se

Pokud se o svátcích půjdete proběhnout, projít nebo si zaplavat, udělá to skvěle nejen vašemu tělu, ale i hlavě. Rozhýbáte peristaltiku střev, spálíte kalorie, procvičíte srdíčko a naplníte hlavu i tělo serotoninem a dalším koktejlem hormonů štěstí. Mimochodem, sex se za pohyb může počítat taky. My vám ale raději doporučíme pětikilometrovou, či dokonce desetikilometrovou trasu novoročních běhů. No a předsevzetí si už dávat nemusíte.

foto: Shutterstock, zdroj: Veganská výzva

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...