fbpx

Práce takzvaného moderátora Facebooku je riziková. Musí si zvykat na extrémy 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Prohrabování toho nejhoršího, co je na Facebooku k vidění, může s člověkem udělat divy. Hlavně s jeho psychikou. Hrozí mu třeba závislost na extrémních materiálech, strach z lidí nebo inklinace k extrémní pravici

Zveřejněno: 26. 9. 2021

Skupina současných a bývalých moderátorů či editorů obsahu na Facebooku, kteří roky pracují či pracovali na pobočce v Berlíně, oznámila, že se jejich kolegové stávají „závislými“ na obsahu, který musejí prohlížet, a shromažďují si stále extrémnější příklady do osobní sbírky. Kromě toho také potvrdili, že někteří moderátoři pod vlivem nenávistných výlevů a fake news začali tíhnout k extrémní pravici. Moderátoři popisují, že jsou zavaleni obrovským objemem práce, otupělí zobrazováním násilí, nahoty a šikany, což musejí prohlížet osm hodin denně, mnohdy v nočních směnách a navíc za nízkou mzdu.

Poměrně málo je diskutovaný aspekt sledování obsahu soukromých zpráv, které algoritmus vyhodnotí jako sexuální zneužívání nezletilých. Jde většinou o sexuální návrhy či vydírání a jeden z moderátorů uvádí jako příklad situaci, když se bohatý a vážený Američan snaží z dítěte z Filipín vylákat nahé fotografie za deset či dvacet dolarů. Guardianu se svěřila i moderátorka Gina, které připadalo, že to, co musí číst, není v pořádku. Anonymně pro britský magazín vypovídali i další lidé se zkušenostmi z této podle nich náročné práce.

Nový druh práce?

Musejí pracovat rychle a před očima se jim míhají větší hrůzy, než si umíme představit. To na nich prostě musí zanechat následky a bývalý moderátor Daniel tvrdí, že jde o jakýsi předvoj nového druhu práce, o které zatím není známo, co s lidmi vlastně může udělat. Moderátoři jsou podle něho vlastně součástí jednoho velkého experimentu.

I normální liberální člověk se pod palbou fake news týkajících se třeba migrantů může změnit.

„Je důležité vytvořit tým, jehož cílem je chránit uživatele před zneužíváním, nenávistnými výroky, rasovými předsudky či pornografickým obsahem. Myslím si ale, že je důležité zahájit debatu o této práci. Musíme se podělit o své příběhy, protože lidé o nás a o naší práci nic nevědí,“ prohlásil pro Guardian bývalý moderátor John. Daniel připomněl případ svého kolegy, který se začal bát lidí, plánoval pořídit si taser a vadila mu třeba jen běžná procházka po ulici nebo přítomnost cizích lidí v okolí.   

Čtení nenávistných projevů, kterým moderátoři čelí každý den, ovlivňuje i jejich politické názory. I normální liberální člověk se pod palbou fake news týkajících se třeba migrantů může změnit, koneckonců právě změna nastavení mysli konzumentů fake news je hlavním cílem jejich šíření.

S pistolí pod polštářem

V únoru přinesl technologický web The Verge jednu z prvních reportáží ze zákulisí amerického kontraktora moderátorů Facebooku. Podobně jako jejich berlínští kolegové i Američané uváděli, že každodenní sledování spikleneckých videí a obrázků je posupně přivedlo na extrémní okraje politického spektra a jeden bývalý moderátor je natolik traumatizovaný, že spí s pistolí pod polštářem. Moderátoři se pokoušejí léčit sami, někdy i pomocí alkoholu nebo drog. Když se američtí moderátoři pokusili najít legitimní pomoc u firemních psychologů, museli je o svých úzkostech a depresích přesvědčovat a pak si stěžovali na jejich pasivitu. Moderátoři z Berlína kritizovali firemní péči taky a využívali spíš státní lékařský systém, jelikož je firemní psychologové odmítli léčit, i když zaměstnanci prokázali, že se opravdu potýkají s vážnými problémy.

Moderátoři byli povinni vyhodnotit 1 000 postů denně, tedy více než jeden, každých třicet sekund z osmihodinové pracovní doby.

Zdá se, že článek The Verge o poměrech týkajících se amerických moderátorů obsahu na Facebooku spustil určité reformy. Moderátoři z Berlína totiž uvedli, že po jeho zveřejnění došlo ze strany centrály Facebooku k okamžitému zájmu o jejich pracovní vytížení. Dříve byli povinni vyhodnotit 1 000 postů denně, tedy více než jeden, každých třicet sekund z osmihodinové pracovní doby. Manažer z dublinské centrály navštívil berlínskou pobočku, limit zrušil a později by nastaven níže, mezi 400–500 postů za směnu. Moderátorům to i tak přijde hodně, na vyhodnocení jednoho postu by chtěli mít více než jednu minutu.

John říká, že je z práce unavený, a Gina si stěžuje, že se o její osud sice veřejnost začíná zajímat, ale nikdo nemá možnost pro ni cokoli udělat. Moderátoři se shodnou na tom, že jejich práce je nezbytná a je potřeba otevřít veřejnou debatu. Řešení většiny problémů je přitom jednoduché – stačilo by prý najmout víc lidí…

Co říká Facebook

Facebook v oficiálním prohlášení uvedl: „Moderátoři obsahu dělají životně důležitou práci, aby udrželi naši komunitu v bezpečí. Zajištění jejich pohody je naší odpovědností. Úzce spolupracujeme s našimi partnery, abychom jim zajistili podporu, kterou potřebují, včetně školení, psychologické služby a technologií, které omezují jejich kontakt s grafickým obsahem. Moderování obsahu je novým a náročným odvětvím, takže se neustále učíme a snažíme se zlepšovat způsoby jeho správy. Uvítáme jakékoliv informace, že naše vysoké standardy nejsou dodržovány, a budeme s našimi partnery spolupracovat, abychom tyto obavy prošetřili.“

Související…

Nebezpečí pro americké volby v roce 2020? Hlavně Instagram a WhatsApp
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...