fbpx

Zatočte s nespavostí během chvilky. Vypnout mozek vám pomůže míchačka. Jak na ni? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Usnout během chvilky bez skleničky nebo prášků jde. „Kognitivní míchačka“ se stala hitem tiktokerů, spočívá ve vědomém ovlivňování myšlenek. Naučit se ji není nijak složité

Zveřejněno: 17. 11. 2023

V dokonalém světě byste si lehli do postele, položili hlavu na polštář a pomalu se nechali unést do říše snů. Realita ale bývá taková, že si váš mozek vybere jedenáctou hodinu večerní jako ideální čas, aby vám začal ve smyčce předkládat rekapitulaci  každého trapného okamžiku, starosti, strachu a položek na seznamu úkolů, které jste nestihli dokončit – a usnout je najednou nemožné. Co s tím? O tom píše server Bustle.com.

Podle Dr. Shelby Harrisové, klinické psycholožky, odbornice na spánek a ředitelky oddělení spánkového zdraví ve společnosti Sleepopolis, je běžné, že při snaze usnout naši mysl zahltí rušivé myšlenky, a to zejména v situacích, kdy se potýkáte se stresem, úzkostí nebo velkými i malými starostmi. Stává se to proto, že když se na noc ukládáme k spánku, naše celý den aktivní mysl už „nemá co na práci“, a tak se vrátí k aktivitám a úkolům z celého dne.

Ve snaze přehlušit nepříjemné myšlenky se pak lidé obracejí k vnějším rozptýlením: třeba k brouzdání po sociálních sítích nebo sledování televize. Tyto činnosti dočasně odvedou pozornost jinam a poskytnou nám falešný dojem odpočinku. Pokud však jde o usínáníprůběh spánku, nápomocné nejsou, naopak – problém spíše prohloubí.

Co s tím a jak na to?

Pokud i vás nespavost trápí, vyzkoušejte nový spánkový hack – metodu, která si na TikToku získala značnou popularitu a jejíž účinnost potvrdila řada uživatelů. Cognitive shuffling neboli „kognitivní míchačka“ spočívá ve vědomém ovlivňování myšlenek způsobem, který mozku soustředění na každodenní starosti a nepříjemnosti ztíží, protože se přirozeně začne náhodností zabývat. To mu umožní přejít ze stavu úzkosti do stavu uvolnění a umožní nenásilný přechod do spánkové fáze.

Tiktokerka @neuroqueercoach tvrdí, že se jí před usnutím ještě nikdy nepodařilo dostat se k poslednímu písmenu slova, které si zvolila.

Chcete-li si kognitivní míchání vyzkoušet, najděte si klidné místo, kde se budete moci pořádně a kvalitně prospat, bez rušivých vlivů. Hlavním cílem je za každou cenu rozptýlit váš upovídaný mozek. Začněte v duchu postupně vyjmenovávat náhodné věci. Čím jsou náhodnější a čím méně spolu souvisí, tím lépe. Používejte slova jako slon, chleba, jo-jo, svíčka, polévka a tak dále. Není třeba spěchat ani příliš přemýšlet. Jen nechte svou mysl, ať si tento seznam slov sama namíchá.

Pokud dáváte přednost systematičtějšímu přístupu, můžete si vybrat například slovo „polštář“ a pak vymyslet co nejvíce náhodných slov, začínajících nejprve na písmeno p, potom na o, na l a další, až projdete všechna písmena. Tiktokerka @neuroqueercoach tvrdí, že se jí před usnutím ještě nikdy nepodařilo dostat se k poslednímu písmenu slova, které si zvolila. Pokud pochybujete, zkuste místo konkrétního slova použít abecedu a hledat nejprve slova začínající na písmeno A, pak B a tak dále. Schválně, u kterého písmene usnete?

Nebuďte na sebe příliš přísní

Ačkoli se kognitivní míchačka mnoha chronickým nespavcům velmi osvědčila, výjimky jako vždy potvrzují pravidlo a zrovna na vás fungovat (alespoň zpočátku) nemusí. Doktorka Harrisová doporučuje netlačit příliš na pilu, vyzkoušet i další relaxační techniky, například hluboké dýchání, a postupně je kombinovat. Užitečné může být si od usínání „odpočinout“, krátce se věnovat aktivní činnosti, například čtení nebo józe, a pak se k relaxačním technikám vrátit. 

Využitím kognitivní míchačky můžete úspěšně odvést pozornost od každodenních starostí a úzkostí a vytvořit si tak cestu ke klidnému spánku. I když se nejedná o univerzální řešení, rozhodně stojí za vyzkoušení. Zejména u lidí, kteří bezesné noci znají až příliš důvěrně. Sladké sny!

Související…

Užívat si sám se sebou? Na TikToku frčí trend masterdatingu
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Bustle.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...