fbpx

Užívat si sám se sebou? Na TikToku frčí trend masterdatingu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nepotřebujete druhé lidi, abyste mohli vyrazit na rande. A jako bonus poznáte sami sebe.

Zveřejněno: 19. 8. 2023

„Randění mě už nebaví, raději dělám masterdating,“ prohlašují lidé na TikToku. Pokud tohle ale řeknete nahlas v angličtině a nemáte přímo skvělou výslovnost, může snadno dojít k nedorozumění. Masterdating ale nemá s masturbací mnoho společného. Provozuje se především na veřejných místech, kde ta druhá aktivita není tak úplně žádoucí.

Masterdating je v podstatě randění sám se sebou, vysvětluje článek na Psychology Today. Znamená to strávit nějaký čas o samotě, abyste poznali sami sebe a dobře o sebe pečovali. Stejně jako v případě, kdy jdete na rande s někým jiným, může mít masterdate mnoho různých podob, od prostého vyčlenění času na sebereflexi až po skutečné a plnohodnotné rande. Rande můžete uspořádat v soukromí svého domova, v restauraci, v divadle, na wellnessu, na fotbale, v parku nebo v podstatě kdekoli jinde.

Je těžké najít ten správný protějšek, když neznáte dobře ani sami sebe.

Stejně jako masturbace (která může být velmi prospěšná, ale to je příběh na jindy) se masterdating točí kolem toho, že si dopřejete veškerou pozornost a lásku, kterou by vám věnoval partner. Ale spíše než o sex jde o pozornost, které by se vám dostalo na ideálním rande.

Proč uvažovat o masterdatingu? Věřte tomu nebo ne, ale i sám sebe můžete odmítnout. Není to ale tím, že byste na sebe použili špatnou balicí hlášku. Spíše jde o to, že ne každý vydrží být sám. A sám v tomto případě neznamená jen fyzicky sám, když si s někým píšete na záchodě, projíždíte sociální sítě nebo děláte něco jiného, co vás rozptyluje. Pokud sám se sebou vyrazíte na rande, můžete zjistit, zda jste člověk, který vždy potřebuje někoho dalšího k tomu, aby se cítil šťastný, sebevědomý a naplněný. Koneckonců nejlepší vztahy vznikají z vlastní volby, když se dva seberealizovaní lidé rozhodnou dobrovolně dát dohromady.

Na nikoho nečekat

Masterdating vám může pomoci cítit se seběvědomější a nezávislejší. Proč čekat na rande nebo drahou polovičku, abyste vyzkoušeli novou restauraci, vyrazili na túru, naučili se nové dovednosti nebo se podívali v kině na film? Přestaňte čekat, až vás ostatní někam vezmou. Neciťte se trapně, když jste někde sami.

Můžete se toho o sobě navíc hodně naučit. Jaké jsou vaše skutečné osobnostní rysy, zájmy, silné stránky, hodnoty, naděje a cíle? Jaké jsou vaše slabé stránky, slepá místa a spouštěče? Co jste zanedbávali, pokud jde o vaše duševní, emocionální, fyzické, sociální a finanční zdraví? Znalost těchto věcí vám může skutečně pomoci, abyste se v této věci zvané život obecně lépe orientovali.

Ne každý vydrží být sám. A sám v tomto případě neznamená jen fyzicky sám, když si s někým píšete na záchodě, projíždíte sociální sítě nebo děláte něco jiného, co vás rozptyluje. Pokud sám se sebou vyrazíte na rande, můžete zjistit, zda jste člověk, který vždy potřebuje někoho dalšího k tomu, aby se cítil šťastný, sebevědomý a naplněný. 

Může to rovněž pomoci vašemu seznamování s jinými lidmi. Je těžké najít ten správný protějšek, když neznáte dobře ani sami sebe. Přece byste si například nekoupili oblečení, aniž byste si nejprve zjistili svou velikost, že? Stejně tak, aniž byste sami sobě skutečně rozuměli, jak byste poznali, že jste našli toho pravého partnera? Jak poznáte, zda se vaše preference neřídí tím, co vám možná říkají přátelé, spolupracovníci, reklama, sociální média a další vlivy ve vašem okolí?

Co opravdu, ale opravdu chcete? Protože jste se pravděpodobně nenarodili s cedulkou a návodem k sebeobsluze, musíte si najít čas sami pro sebe, daleko od vnějších vlivů, abyste zjistili odpovědi na všechny tyto otázky.

I na masterdatingu ovšem může vzniknout závislost, takže na tohle pozor. I když může být dobré trávit čas o samotě, nevzdávejte se kontaktu s dalšími lidmi a perspektivami. Tím, že se naučíte být sami, můžete ve skutečnosti zlepšit vztahy i s ostatními lidmi. Zároveň vstup do vztahu neznamená, že byste se měli masterdatingu vzdát. Sebepoznávání a péče o sebe by měly pokračovat bez ohledu na to, zda jste svobodní, nebo v páru.

Související…

Flirtování snadno a rychle. Vyzkoušejte metodu trojúhelníku, opravdu funguje
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...