fbpx

Za přirozenou štíhlostí stojí speciální enzym. Zde jsou 4 způsoby, jak ho v těle aktivovat 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Kupují si jídlo ve fast foodech, pijí sladké limonády, a přesto mají dokonalou figuru. Odhalte tajemství přirozeně štíhlých lidí.

Zveřejněno: 8. 6. 2023

Každý z nás má ve svém okolí toho hubeného člověka, který vypadá, že může sníst cokoliv a nikdy nepřibere. Co ale vlastně dělá přirozeně štíhlé lidi štíhlými? Serveru Health Insider na to odpovídá doktor Zachary Evans. „Jako lékař a vědec se setkávám s mnoha rozpory, které se týkají stravovacích návyků štíhlých lidí. Předpokládáme, že většinou jedí zdravě nebo jsou velmi aktivní. To je však často mylná představa,“ upozorňuje. 

Naši hubení přátelé si objednávají nezdravá jídla, pijí sladké nápoje a neváhají si dát každý den po příchodu z práce víno nebo pivo. Štíhlí lidé tedy nejsou nutně štíhlí proto, že by jedli méně – a lidé s nadváhou zase nemají nadváhu nutně proto, že by jedli příliš. Je v tom ještě něco jiného, ale co?

Jednou z možností je podle Evanse to, že štíhlí lidé někdy přijímají méně kalorií během dne – vidíte je, jak se na obědě nacpou pizzou, ale už nevidíte, že pak doma vynechají večeři. Mohou být také aktivnější – a ne nutně tak, že chodí denně do posilovny, ale například více chodí pěšky nebo jsou zkrátka neposední.

Jako lékař a vědec se setkávám s mnoha rozpory, které se týkají stravovacích návyků štíhlých lidí. Předpokládáme, že většinou jedí zdravě nebo jsou velmi aktivní. To je však často mylná představa.

Další odpovědí může být podle Evanse takzvaný AMPK enzym, který je u štíhlých lidí aktivní, a tak stimuluje metabolismus, zlepšuje citlivost na inzulín a zvyšuje výkonnost svalů. Díky AMPK tak mají štíhlí lidé rychlejší metabolismus – což je odpověď na otázku, proč jedí to, co jedí, a přesto jsou hubení, zatímco druzí si dají totéž, a druhý den se probudí o dvě kila těžší. U lidí s nadváhou a obezitou se totiž AMPK podle Evanse často vůbec neaktivuje – i když existují způsoby, jak ho nastartovat:

Intenzivní cvičení

Patří sem běh, rychlá chůze, stoupání do schodů, skákání přes švihadlo a mnoho dalších aktivit. Intenzivní trénink ale bohužel není hned pro každého možný, zejména pokud bojuje s nadbytečnými kilogramy. Přesto je cvičení všeobecně uznáváno jako jeden z nejlepších způsobů, jak zlepšit své zdraví a aktivovat AMPK. Pro začátečníky je vždy bezpečnější cvičit s trenérem a začít pozvolněji, aby se předešlo zranění, píše Health Insider.

Ledové koupele 

Při testech s hlodavci bylo podle Evanse prokázáno, že ledové koupele aktivují AMPK. Žádné studie na lidech zatím nicméně provedeny nebyly. Pokud ale máte odvahu a nevadí vám chlad, můžete po poradě s lékařem tuto metodu vyzkoušet – samozřejmě vše bezpečně.

Viděl jsem mnoho lidí, kteří na své cestě selhali, protože se omezili na minimum, a mysleli si, aby dosáhli výsledků, že musí hladovět. 

Žádná hladovka!

Pokud se chcete vydat cestou řízeného přerušovaného půstu, je podle Evanse nezbytné dodržovat personalizovaný přístup. Varuje také, že člověk, který chce aktivovat AMPK pomocí této metody, by nikdy neměl drasticky snižovat množství jídla. „Viděl jsem mnoho lidí, kteří na své cestě selhali, protože se omezili na minimum, a mysleli si, že by měli hladovět, aby dosáhli výsledků,“ upozorňuje.

Protizánětlivá strava

„AMPK může snižovat zánět i být snižován zánětem,“ upozorňuje autor a CEO společnosti Selfhacked Joe Cohen. Proto je důležité konzumovat stravu, která působí protizánětlivě. To podle PharmDr. Margit Slimákové znamená „omezení prozánětlivých jednoduchých cukrů, trans mastných kyselin, tepelně upravovaných rostlinných olejů a polotovarů“. Základem jídelníčku mají být podle Slimákové čerstvé kvalitní potraviny s dostatečným podílem zeleniny a ovoce a převahou rostlinných zdrojů potravin. V případě nulové konzumace ryb doporučuje zajistit doplňování protizánětlivých omega 3 mastných kyselin.

Související…

Jak intuitivně jíst a efektivně hubnout? Sedm typů hladu napoví
Kateřina Hájková
 

foto: Shutterstock, zdroj: Health Insider

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...