fbpx

Zdraví Zveřejněno: 23. 5. 2025
foto: Profimedia

Jezte proteiny, proteiny, proteiny, jinak nezhubnete. Proteiny ráno, večer, v noci, pořád. Influenceři, výživoví poradci, odborníci z vysoké školy života. Až budou existovat opravdu chytré ledničky, budou na vás každé ráno křičet: doplň si proteiny!

Pokud ale nemáte speciální predispozice, potřebujete pravděpodobně daleko méně bílkovin, než vám je doporučováno. A často zapomínáme na ostatní složky vyvážené stravy.

Čeho je moc, toho je příliš

Celé to drama okolo proteinů (bílkovin) je nadsazený mýtus a reklamní fikce, říká lékařka a výzkumnice Behtan Crouse, odbornice na výkonnostní výživu z Loughborough University. Makromolekuly bílkovin, kterých je nejvíc v masu, mléčných výrobcích a luštěninách, jsou důležitou složkou potravy, zajišťující udržování svalové hmoty a její opravu. Běžná populace ale potřebuje daleko méně bílkovin, než je doporučováno. A pokud se stravujeme zdravě, rozhodně nepotřebujeme žádné speciální proteinové nápoje (které jsou mimo jiné vysoce zpracovanou, a tedy nezdravou stravou).

Pro běžného člověka se doporučená výše denního příjmu bílkovin pohybuje okolo 0,75 gramů na každý kilogram tělesné váhy. Pokud tedy vážíte 65 kilo, stačí vám jedno kuřecí prso, 200 gramů řeckého jogurtu a jedno vajíčko. Pokud posilujete, je to o něco více: „Když chodíte velmi lehce běhat, počítejte 1,2 gramy na kilo tělesné váhy,“ říká Bethany Crouse. A pokud se snažíte nabrat tělesnou hmotnost, můžou to být až 2 gramy na kilogram.

Jenže v obchodech to často vypadá jinak. Regály plné proteinových tyčinek, nápis PROTEIN na každém druhém kelímku s mléčným výrobkem, proteinový chleba… všechno samozřejmě s příslušným zvýšením ceny. Přitom nadbytek bílkovin může být naopak škodlivý, protože zatěžuje ledviny. „Zjednodušeně řečeno, podporuje prozánětlivé procesy v těle, což dává kvalitní základ pro vznik naprosté většiny známých chorob. Je ale potřeba zdůraznit, že je řeč o dlouhodobém přebytku bílkovin,“ říká nutriční expert Martin Jelínek a dodává: „Utrácíme za něco, co ve skutečnosti nepotřebujeme.“

Nejen proteinem živ je člověk

Pokud to s proteiny opravdu výrazně nepřeženeme, což se ovšem při všudypřítomném marketingovém tlaku může jednoduše stát, nemělo by nám to uškodit. Ovšem pokud na nápis protein reagujeme jako Pavlovův pes při pohledu na kus žrádla, může se nám stát, že zapomeneme na jiné důležité složky potravy. Třeba vlákninu, antioxidanty, vitamíny a minerály. Ty získáváme většinou z ovoce a zeleniny. Spousta výživových specialistů a odborníků na hubnutí (o jejich primární motivaci by se dalo často úspěšně pochybovat) tvrdí, že protein vás udrží nasycené déle. Jenže upřímně řečeno, tu samou práci zastanou vlákniny a zdravé tuky také.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Andrew Shepherd (@a_s_nutrition)


Pokud chcete přece jen navýšit příjem bílkovin, doporučuje Bethany Crouse jíst normální potraviny spíše než proteinové nápoje, tyčinky nebo cokoliv s výrazným nápisem protein. „Slyšeli jste někdy o vajíčkách? A víte, co je to kuře?“ ptal se onehdá sarkasticky Wall Street Journal. Podle Behtany Crouse bychom měli jíst spíše malé dávky bílkovin než se večer nacpat proteinovým nápojem po návratu z gymu, abychom splnili hypotetické a často nadsazené doporučované hodnoty. „Pokud hodinu po cvičení dodáte tělu bílkoviny a sacharidy, napomáhá to svalové regeneraci. Určitě ale nepotřebujete sypat proteinový prášek do každé kávy, kterou si dáváte,“ dodává s nadsázkou Bethany Crouse.

Sdílejte článek