Převážná většina lidí jí banány syrové, popřípadě je používá k výrobě různých dezertů a proteinových koktejlů. Pokud už se zajímáme o jejich slupku, hádáme se, jestli ji z dužiny odstraňovat od bubáka nebo od stopky, nebo ji louhujeme ve vodě, kterou pak doma zaléváme pokojovky. Slupky prostě automaticky vyhazujeme do odpadků, aniž bychom se zamysleli nad tím, jestli by v kuchyni nešly zužitkovat také. Nakolik to někomu může připadat jako úplný nesmysl, odpověď je kladná: šly, a má to celou řadu benefitů.
Sušenky ze slupek
Studie, publikovaná v roce 2022, odhalila, že pokud se banánové slupky blanšírují, suší a následně namelou na mouku, její použití při pečení a vaření zlepšuje nutriční hodnoty produktů při současném zachování lákavého vzhledu, chuti a textury. Malý háček v tom je, je třeba „vychytat“ správný poměr banánové a jiné použité mouky (každá mouka může mít například jinou absorpční schopnost), v případě této studie pšeničné.
Pokud kupujete banány na kila, pak je dobré si uvědomit, že právě slupky tvoří zhruba 40 % jejich hmotnosti.
Zvýšení množství mouky z banánových slupek v sušenkách, které v rámci výzkumu vědci pekli, vedlo ke zvýšení vlhkosti a minerálních látek, ale nižšímu obsahu tuku a bílkovin. Zvýšení vlhkosti bylo pravděpodobně způsobeno vyšším obsahem vlákniny v mouce z banánových slupek. Sušenky s vyšší koncentrací mouky z banánových slupek také vykazovaly vyšší obsah antioxidačních látek. Jinými slovy, s výjimkou poklesu obsahu bílkovin se zvýšením obsahu mouky z banánových slupek v sušenkách zlepšil nutriční profil.
Mimoto vyšlo najevo, že sušenky, obsahující 15 % mouky z banánových slupek, vykazovaly na konci tří měsíců skladování vyšší hladiny antioxidačních látek než sušenky z čistě pšeničné mouky a nižší míru oxidace obsažených tuků, což je nežádoucí proces, způsobující jejich žluknutí, a tím pádem znehodnocení produktu.
Kari, slanina i trhané „maso“
Netrvalo dlouho a s různými recepty na banánové slupky se doslova roztrhl pytel. Např. známé britské kuchařky a televizní hvězdy Nadiya Hussain a Nigella Lawson zaskočily veřejnost hned několika takovými pokrmy. Lawson ve své show na BBC prezentovala kari ze slupek a květáku, zatímco Hussain zašla ještě dál.
„Všichni pečou banánový chléb, ale… Nevyhazujte slupku. Uvařte ji s česnekem, cibulí a barbecue omáčkou, dejte ji do burgeru a máte něco jako trhané vepřové maso nebo trhané kuře,“ konstatovala.
Hussain později prozradila, že ji inspirovali její rodiče, pocházející z Bangladéše – zejména otec, který v minulosti pracoval jako šéfkuchař a později se stal majitelem restaurace. V bangladéšské kuchyni se nezralé slupky vaří do změknutí, poté rozmixují s česnekem a zelenými chilli papričkami a dále restují s dalším kořením.
Na různých veganských blozích se objevily také recepty na falešnou slaninu, která je údajně extrémně podobná té klasické vepřové. Postup je v zásadě jednoduchý: nejprve odstraníte vnitřní bílou část slupek (je hořká), zbytek opražíte do křupava a pak obalíte v marinádě, třeba ze sójové omáčky, tekutého kouře, javorového sirupu, jablečného octa, miso pasty, hnědého cukru a koření dle chuti.
„Sójová omáčka a miso pasta dodají slanost a masovou chuť, zatímco tekutý kouř spolu s uzenou paprikou dodává kouřovou chuť. Jablečný ocet pomáhá eliminovat veškerou zbytkovou hořkost, stejně jako javorový sirup a hnědý cukr, kterážto dvojice rovněž dodá příjemnou sladkost,“ vysvětluje bloggerka Summer Storm, proč zvolila právě tyto ingredience.
Reklama
Pak už stačí plátky opražené „slaniny“ jen několik minut péct, aby absorbovaly marinádu, ale současně neztratily svou křupavost. A je hotovo!
Za zdraví a proti plýtvání potravinami
Jak možná víte, banány mohou kromě jiného bránit vzniku rakoviny. Studie publikovaná v žurnálu Cancer Prevention Research odhalila, že škrob v těch zelených (nezralých) snižuje riziko některých typů této zákeřné choroby až o 60 %. Dále jsou tu již zmíněné antioxidanty podporující imunitu, minerály atd.
Na celou věc se lze však podívat i ryze ekonomicky. Pokud kupujete banány na kila (a nikoliv rovnou na trsy, jak je často zvykem v tropických zemích), pak je dobré si uvědomit, že právě slupky tvoří zhruba 40 % jejich hmotnosti.
Nechat je shnít v popelnici tedy nedává příliš velký smysl ani z tohoto hlediska – ba právě naopak, podporuje to plýtvání s potravinami, proti kterému se naše společnost v současné době usilovně snaží bojovat.
Je vcelku jasné, že pravděpodobně nikdo nebude chtít konzumovat slupky syrové. Avšak jídla z nich jsou jednoznačně bezpečná, zdravá a současně lahodná – bez ohledu na to, jak podivná se nám mohou zdát. Až si tedy příště ke svačině oloupete banán, vzpomeňte si na tento článek…