fbpx

Zázračná sladkovodní řasa: Chlorella působí na cholesterol i krevní tlak, ukázaly studie. Není ale pro každého 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Sbohem, spirulino, na scéně je nový hrdina doby – chlorela. Její příznivé účinky na zdraví už potvrdila řada studií. Existují ale i skupiny lidí, kteří by oblíbený doplněk stravy měly vynechat

Zveřejněno: 13. 2. 2024

Chlorella je jednobuněčná sladkovodní řasa, dostupná pro užívání jako doplněk stravy ve formě kapslí, tablet, sypkého prášku a extraktu. Mimoto je však využívána také jako palivo pro bionaftu. Výzkumy potvrzují, že chlorela má jednoznačně příznivé účinky na lidské zdraví. Zde je několik z nich:

Má příznivé výživové hodnoty

Výživový profil chlorelly je skutečně působivý, takže je řazena mezi takzvané superpotraviny. Není pochyb o tom, že některé její složky mají na lidské tělo výrazně pozitivní vliv, například:

  • Protein: je hlavní složkou chlorelly (50–60 %), obsahuje všech devět základních aminokyselin
  • Vitamin B2: obsahují jej některé druhy chlorelly, nicméně výzkum v této oblasti zatím není dostatečně rozsáhlý
  • Železo a vitamin C: chlorela je výborným zdrojem železa, kdy v závislosti na druhu poskytuje 6–40 % doporučené denní dávky. Současně je skvělým zdrojem vitaminu C, který vstřebávání železa napomáhá.
  • Další antioxidanty
  • Omega 3 mastné kyseliny: stejně jako ostatní řasy obsahuje chlorela omega 3 mastné kyseliny, kdy pouhé 3 gramy chlorelly jich obsahují 100 miligramů
  • Vláknina: ve větším množství poskytuje chlorela také dostatečné množství vlákniny

Váže se na těžké kovy

Chlorella rozvířila vodu mimo jiné pro svou schopnost detoxifikace. Výzkumy potvrzují, že efektivně odstraňuje z těla (včetně jater, mozku a ledvin) těžké kovy a další škodliviny.

Je možné, že účinky chlorelly se týkají pouze některých věkových skupin, tento předpoklad však bude třeba potvrdit nebo vyvrátit dalším výzkumem.

Těžké kovy jsou v některých případech (železo, měď) ve velmi malém množství prospěšné, ale ve větším množství se tyto i další (kadmium, olovo) stávají toxickými. Velmi vysoká hladina těžkých kovů v těle není běžná, ale například v důsledku výkonu některých povolání se riziko výrazně zvyšuje.

Chlorella navíc také napomáhá odstranění dalších chemických látek z těla, jejichž zdrojem jsou především průmyslově zpracované potraviny.

Podporuje imunitní systém

Imunitní systém je štítem organismu proti infekcím – komplexní systém, tvořený mechanismy a buňkami, které se aktivují v případě napadení imunitního systému „nepřítelem“. Chlorella podporuje imunitní odpověď organismu jak u zvířat, tak u lidí. Prokazují to i vědecké výzkumy, ačkoliv jejich rozsah ještě není úplně adekvátní.

Jedna menší studie například prokázala, že užívání chlorelly zvyšuje množství produkovaných protilátek. Protilátky jsou hlavním nástrojem boje s infekcí, takže tato informace je pro význam chlorelly velmi zásadní. Na druhou stranu je však také třeba říci, že byly provedeny i studie, které prokázaly buď pouze minimální, nebo nulový efekt – například v jedné studii byl prokázán účinek chlorelly na imunitní systém u osob ve věku 50–55 let, ale nulový účinek u osob ve vyšším věku. Je tedy možné, že účinky chlorelly se týkají pouze některých věkových skupin, tento předpoklad však bude třeba potvrdit nebo vyvrátit dalším výzkumem.

Působí na hladinu cholesterolu v krvi

Opět, tento předpoklad byl několika studiemi potvrzen. Jedna z nich prokázala, že užívání      5–10 g chlorelly denně snížilo hladinu „špatného“ cholesterolu a triglyceridů v těle. Obsah následujících složek v chlorelle může zase příznivě působit na hladinu krevních lipidů:

  • Niacin
  • Vláknina
  • Karotenoidy
  • Antioxidanty

Působí jako antioxidant

Chlorella obsahuje několik složek, kterým jsou připisovány antioxidační účinky. Některé z nich pravděpodobně omezují produkci produktů pokročilé glykace (AGEs), které jsou příčinou vzniku mnoha komplikací při diabetu.

Ačkoliv ještě nebyl prokázán účinek chlorelly na respirační onemocnění jako taková, pozitivní účinek chlorelly na zánětlivé procesy v těle již prokázán byl.

Další studie prokázala, že užíváním chlorelly prokazatelně došlo k výraznému zvýšení hladiny antioxidantů u chronických kuřáků. Přestože to jsou slibné výsledky, je třeba ale mít stále na paměti, že rozsah provedeného výzkumu stále není dostatečný, a je tedy nutno jeho výsledky považovat přinejlepším za předběžné.

Stabilizuje krevní tlak

Některé výzkumy naznačují, že chlorela snižuje krevní tlak – například byla provedena studie, jejímiž účastníky byli jak zdraví dospělí, tak dospělí s vysokým rizikem rozvoje zdravotních komplikací, spojených s jejich zvoleným životním stylem. 12 týdnů užívání chlorelly snížilo hladinu cukru v krvi u všech z nich.

Jiná studie zase dospěla k závěru, že užívání chlorelly příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost na inzulin u pacientů, trpících nealkoholickým ztučněním jater.

Pomáhá s léčbou respiračních onemocnění

Chronická respirační onemocnění jako astma a chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) často vyžadují mírnění zánětů v těle. Některé složky chlorelly tento účinek mají.

Ačkoliv ještě nebyl prokázán účinek chlorelly na respirační onemocnění jako taková, pozitivní účinek chlorelly na zánětlivé procesy v těle již prokázán byl.

Stimuluje fyzický výkon

Na účinek chlorelly na fyzický výkon byla doposud zaměřena pouze jedna studie, nicméně ukončena byla s pozitivním výsledkem. Účastníci studie, mladí dospělí, užívali po dobu 4 týdnů 6 g chlorelly denně, nebo placebo.

Některé státy, nemají zavedeny regulační mechanismy pro trh s doplňky stravy, a tak je sporné, zda v případě nákupu dostanete skutečně to, co je napsáno na štítku.

Skupina, která užívala placebo, vykázala na konci studie výrazně větší zvýšení kapacity plic (a tím potenciální zvýšení fyzického výkonu) než skupina, která užívala placebo. 

Další potenciální pozitiva

Uvažuje se o mnoha dalších potenciálních pozitivních účincích chlorelly, ale takové předpoklady ještě nebyly podpořeny žádným výzkumem a bude tedy třeba tyto informace doplnit. Jde o:

  • Podpora zdravého zraku: chlorela obsahuje lutein a zeaxanthin – karotenoidy, které chrání oči a snižují riziko degenerace makkuly
  • Podpora zdraví jater: některé složky chlorelly zlepšují hodnoty markerů onemocnění jater, nicméně vliv na stav jater zdravých osob nebyl prokázán
  • Podpora trávení: Mnohé zdroje uvádí, že chlorela zlepšuje trávení a omezuje nadýmání. Nicméně tato tvrzení zatím nebyla podpořena provedenými studiemi
  • Zmírnění PMS: objevily se i domněnky, že obsah kalcia a vitaminu B v chlorelle by mohl mít vliv na zmírnění premenstruačního syndromu. I zde však prozatím zůstává u teoretických úvah.

Druhá strana mince

Ačkoliv byla chlorela ve Spojených státech schválena Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jako bezpečná, existuje několik bodů, nad kterými je dobré se zamyslet, než s jejím užíváním začnete:

  • Potenciální vedlejší účinky: v některých případech po užívání chlorelly došlo k žaludečním obtížím anebo nevolnosti

Některé studie prokázaly pozitivní účinky při dávkování 5–10 g chlorelly denně, nicméně dávkování většiny potravinových doplňků je doporučováno mezi 2–3 g.

  • Nedostatečná regulace doplňků stravy na trhu: některé státy, jako například právě Spojené státy, nemají zavedeny regulační mechanismy pro trh s doplňky stravy, a tak je sporné, zda v případě nákupu dostanete skutečně to, co je napsáno na štítku
  • Imunitní odpověď: jelikož chlorela působí na imunitní systém, její užívání by rozhodně měli zvážit všichni, kdo trpí poruchami imunity
  • Potenciální interakce s předepsanými léky

Jak chlorellu užívat

V současnosti dostupné informace nedoporučují žádné specifické dávkování. Některé studie prokázaly pozitivní účinky při dávkování 5–10 g chlorelly denně, nicméně dávkování většiny potravinových doplňků je doporučováno mezi 2–3 g.

Stejně důležitý jako dávkování je také výběr kvalitního produktu – jistou zárukou by mohla být certifikace daného výrobku nezávislou třetí stranou.

Zvolte takový výrobek, s nímž se co nejlépe seznámíte a budete mu důvěřovat. Na trhu je nabídka dostatečně velká.

Sečteno a podtrženo

Chlorella je typ řasy, nabité živinami. Je skvělým zdrojem vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Výzkumy naznačují, že má silné antioxidační schopnosti a že mimo jiné příznivě ovlivňuje hladinu cukru v těle. Pozitivní účinky chlorelly tedy výrazně převažují potenciální rizika a z tohoto důvodu ji lze k užívání doporučit.  

Související…

Ranní šálek horké kávy vyměňte za kýbl studené vody. K tomu půlminutové pauzy v práci a možná poznáte své nejlepší já
Tomáš Svoboda

 

foto: Shutterstock , zdroj: Healthline

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...