Na rakovinu v Česku každých dvacet minut zemře jeden člověk a ročně se objeví až osmdesát tisíc nových případů této nemoci, uvádí na svém webu Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. A ačkoliv většina případů je způsobena faktory, které nelze ovlivnit, více než čtyřiceti procentům nových případů lze podle Americké onkologické společnosti potenciálně předejít.
„Změny v životosprávě na první pohled vypadají poměrně triviálně a na rozdíl od – někdy dramatických – léčebných opatření neatraktivně. Navíc na rozdíl od nezbytného přesného dávkování medicínských přípravků jsou uváděna slůvkem ‚přiměřeně‘. Ale mají smysl!“ říká pro Flowee přednosta Ústavu biochemie a experimentální onkologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo, který stojí v čele Národního ústavu pro výzkum rakoviny. „Vlastní ‚genetiku‘ moc neovlivníme a je kolem nás mnoho vlivů, které nám mohou uškodit. Přesto naše vlastní odpovědnost a životní styl mohou hodně pomoci,“ dodává.
Většina strategií, které mohou pomoci snížit riziko vzniku rakoviny, může navíc zlepšit i celkový zdravotní stav. Co tedy v každodenním životě (ne)dělat?
1. Na tabák zapomeňte – v jakékoliv podobě
Možná už otřepaná rada, která stále platí. Užívání tabáku se připisuje třicet procent všech úmrtí na rakovinu a je spojováno s mnoha jejími typy – včetně rakoviny plic, ústní dutiny, jícnu, hrtanu, slinivky břišní, močového měchýře, děložního čípku nebo ledvin. Bezpečná přitom není žádná forma tabákových výrobků – tedy ani elektronické cigarety, žvýkací tabák nebo vodní dýmky. Riziko vzniku rakoviny rovněž zvyšuje pasivní kouření.
Snažím se cvičit alespoň čtyři dny v týdnu, nejlépe pět. Pokud jsem opravdu unavená, přinejmenším se donutím jít na svižnou procházku.
2. Každý pohyb se počítá
Předcházet některým druhům rakoviny je možné také aktivním životním stylem. Nadměrná hmotnost totiž vede k produkci a cirkulaci většího množství estrogenu a inzulínu – dvou hormonů, které mohou podporovat vznik rakoviny. „Vzhledem k tomu, že obezita je úzce spojena se vznikem konkrétních druhů rakoviny, snažím se udržovat přiměřený BMI pomocí cvičení a úpravy stravy,“ popisuje pro portál Health onkolog Jack Jacoub. Udržování zdravé hmotnosti může pomoci snížit riziko rakoviny prsu, prostaty, plic, tlustého střeva a ledvin.
„Snažím se cvičit alespoň čtyři dny v týdnu, nejlépe pět,“ nastiňuje svůj režim docentka chirurgie Christine Tealová. Někdy si zacvičí s činkami podle videa, jindy uběhne čtyři kilometry nebo se jde projít. Snaží se také denně ujít co nejvíce kroků. „Pokud jsem opravdu unavená, přinejmenším se donutím jít na svižnou procházku.“
Americký institut pro výzkum rakoviny doporučuje pro prevenci alespoň 150 minut středně intenzivního cvičení nebo 75 minut intenzivního cvičení týdně – nejlepší je přitom jejich kombinace. Také podle Šeda je vhodné kombinovat aerobní a silový trénink. „A podobně jako s dietními opatřeními: Je to dobře jak pro obecnou prevenci rozvoje nádorových, ale i kardiovaskulárních onemocnění či diabetu i pro psychickou pohodu,“ říká.
3. Pozor na to, co jíte...
Až polovina případů typů rakoviny, kterým lze předcházet, vzniká důsledkem stravování. „Například existuje souvislost mezi červeným a zpracovaným masem a některými druhy rakoviny,“ připomíná pro Health onkolog Jack Jacoub. Proto se jim spíš vyhýbá. „Snažím se jíst mnohem více ovoce, zeleniny a ořechů a zpracované potraviny omezit na minimum.“
Je třeba vliv stresu na rozvoj nádorů nepřeceňovat. Jednak je stresová reakce dost individuální, vliv je nepřímý a určitě není dobré se navíc stresovat tím, abych se nestresoval. Z toho pohledu už je lepší si jít třeba zacvičit.
Právě ultra zpracované potraviny se opakovaně spojují s vyšším rizikem vzniku rakoviny a dalších zdravotních problémů. „Před několika lety se mi podařilo zhubnout. Chci si váhu udržet, což pro mě mimo jiné znamená konzumovat méně nepřirozených potravin. Kupuji si cherry rajčata a nosím si je do práce, abych je měl k dispozici místo jiných věcí, které jsem dříve jedl, jako jsou například sušenky. Záměrně se snažím volit čerstvější potraviny,“ popisuje vedoucí oddělení prevence rakoviny a populačních věd na University of Texas Ernest Hawk.
4. ...a pijete
Alkohol zvyšuje riziko několika různých typů rakoviny, včetně rakoviny prsu, tlustého střeva, plic, ledvin a jater. Větší riziko rakoviny hrozí silnějším pijanům. Podle Americké onkologické společnosti je nejlepší se alkoholu zcela vyhnout. Lidé, kteří se rozhodnou ho pít, by měli jeho příjem omezit na minimum.
5. Pečujte o duši
Podle Šeda je důležité také dbát na psychickou pohodu. „Stres může ovlivňovat rozvoj nádorových onemocnění řadou mechanismů – ovlivňuje náš endokrinní systém, imunitu, energetický metabolismus. Zároveň je třeba vliv stresu na rozvoj nádorů nepřeceňovat. Jednak je stresová reakce dost individuální, vliv je nepřímý a určitě není dobré se navíc stresovat tím, abych se nestresoval. Z toho pohledu už je lepší si jít třeba zacvičit,“ podotýká Šedo.
Na péči o duši jakožto možnou prevenci vzniku rakoviny dbá onkologický chirurg Anton Bilchik. „Je dobře známo, že stres a narušení spánkového režimu mají významný vliv na imunitní systém a tělesný mikrobiom – a to zvyšuje riziko onemocnění rakovinou a kardiovaskulárních chorob,“ upozorňuje pro Health. I on si ale uvědomuje, že některé aspekty stresu nemůže ovlivnit. Dělá tak alespoň vše pro to, aby stres omezil. „Začal jsem se hodně věnovat mindfulness,“ nastiňuje.
6. Nezanedbávejte prevenci
Screeningová vyšetření mohou zvýšit šance na včasné odhalení rakoviny, které je klíčem k úspěšné léčbě. „Prokazatelně umí zabránit mnoha zbytečným úmrtím na tato onemocnění a jsou plně podporována a doporučována českými i zahraničními odborníky,“ připomíná Národní zdravotnický informační portál.