fbpx

Konopím proti epidemii obezity. Sedavý životní styl lze porazit zábavnou formou, věří v USA 2 fotografie
zdroj: Zdeněk Strnad / Midjourney

Představte si tenhle scénář: Běžíte si lehce po stezce, vlasy vám vlají ve větru, dech se zrychluje a najednou si uvědomíte, že běh je dneska o něco zábavnější než obvykle. Ne, neproměnili jste se ve Forresta Gumpa. Možná jste si jen před během dopřáli trochu konopí…

Zveřejněno: 14. 4. 2024

Spotřeba marihuany na celém světě roste a to je trend, který odráží měnící se postoj veřejnosti a právních systémů k této látce. V Evropě a Americe pokračuje proces legalizace a dekriminalizace marihuany, což vede k širší dostupnosti a sociální akceptaci. Jak je to s konopím ve sportu?

Německo je v klubu

V posledních letech se marihuana stala předmětem četných debat a výzkumů, přičemž její legalizace pro rekreační i lékařské účely pokračuje v mnoha částech světa. Poslední zemí, kde byla marihuana legalizována od 1. dubna 2024, je v mnohém konzervativní a striktní Německo. 

„Jde nám o dvě věci. Prvním cílem je boj s černým trhem. Tím druhým je zlepšení ochrany dětí a mladých lidí,“ konstatoval německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. V zemi totiž užívání konopí i přes zákaz stále stoupalo a na černém trhu se objevovaly zdravotně závadné vzorky, které ohrožovaly zejména mladé lidi. Ti se tak ocitali ve střetu se zákonem. Do dubna bylo pěstování konopí v Německu legální pouze pro lékařské účely.

Pohled na marihuanu, kterou mnozí považují za nebezpečnou drogu, se různí. Konzervativní a starší lidé ji většinou odsuzují a mají z ní strach jako upír z česneku. Ale pak je tady druhý tábor: skupina nadšených fanoušků. Zatímco někteří oceňují její potenciální léčebné přínosy a relaxační účinky ve volném čase, jiní „zkoumají“ její vliv na fyzickou aktivitu a sport.

Související…

V těhotenství snídají čaj a brko. „Canna matek“ příbývá, na vlivu konopí na plod se studie neshodnou
Tereza Hermochová

A k nelibosti všech, kteří si uplivnou a třikrát se pokřižují při každém vyslovení zaklínadla „cannabis“, nedávná studie potvrdila, že po požití konopí je trénink mnohem zábavnější.

Při běhu není nutno trpět

Podle vědeckého týmu, vedeného Angelou D. Bryan, profesorkou psychologie a neurověd na University of Colorado v americkém Boulderu, může marihuana udělat z našeho běžeckého výkonu skutečnou párty. Tím nás vlastně motivuje k dalšímu tréninku, protože to není taková nuda. A na dřinu v tu chvíli zapomenete.

„Myšlenka, že bychom mohli lidem přidat něco, co by jim pomohlo více si užít fyzickou aktivitu, je z hlediska veřejného zdraví docela důležitá. Čím více si lidé fyzickou aktivitu užívají, tím je pravděpodobnější, že ji budou dělat znovu,“ tvrdí profesorka Bryanová. Nejen v Americe je kouření marihuany spojené ale spíše s tím, že si sednete večer s přáteli na gauč a dáte si jointa pro zábavu a uvolněnou komunikaci.

„V této zemi máme epidemii sedavého způsobu života a potřebujeme nové nástroje, abychom se pokusili přimět lidi k pohybu, který je příjemný. Pokud je konopí jedním z těchto nástrojů, musíme ho prozkoumat, přičemž musíme mít na paměti jak škodlivé, tak prospěšné účinky,“ říká Bryanová.

Na toto téma již bylo publikováno studií více. Kdo by nechtěl, aby se veřejné zdraví zlepšilo, a navíc ještě zábavnější formou?

Nepřepálit to hned na startu

Výzkum coloradské univerzity se soustředil na vzorek více než 52 běžců ve věku 21 až 39 let, kteří byli sledováni při a po třicetiminutových bězích, střídavě po a bez užití konopí v nejrůznějších formách. Někteří s užíváním buď THC nebo CBD měli předchozí zkušenosti, ostatní byli jakousi „kontrolní skupinou“. Všichni se shodli na tom, že s konopím si svůj běh více užili a subjektivně dosáhli lepších výsledků.

Marihuana ovlivňuje tělo mnoha způsoby, které mohou mít jak pozitivní, tak negativní dopad na sportovní výkon. 

Laurel Gibson, vedoucí autorka studie, to shrnula takto: „Užívání konopných květů, ať už kouřením nebo vaporizací konopí, bylo spojeno s příjemnějším cvičením, pozitivnější náladou během cvičení a také s častějším výskytem příznaků běžeckého flow.“

Takže ano, něco na té Mary bude, nicméně přestože kombinace konopí a sportu láme stereotypy, vždy je dobré přistupovat k novým zkušenostem s otevřenou myslí a dostatečnou opatrností. Než se rozhodnete zařadit konopí do svého tréninkového plánu, vzpomeňte si na tato slova Josiaha Hesseho, denverského novináře a autora knihy Runner’s High, které se zaměřuje na užívání konopí při dálkovém běhu a dalších sportech: „Navzdory poněkud neskutečným okolnostem jsem si to užíval.“

Možná stejně jako Hesse zjistíte, že lepší zážitky z „high“ běhání budou mimo běžecký pás. Navíc se vás nikdo nebude ptát na to, jak se právě cítíte, jak se vám dýchá, jestli v okolí vnímáte něco neobvyklého a tak dále. Budete si to prostě jen užívat.

Obě strany mince

Marihuana ovlivňuje tělo mnoha způsoby, které mohou mít jak pozitivní, tak negativní dopad na sportovní výkon. THC, psychoaktivní složka marihuany, může u uživatelů vyvolat pocit uvolnění a snížení úzkosti, což může být pro některé sportovce výhodou v situacích, vyžadujících vysokou míru soustředění.

Na druhou stranu, marihuana může také snižovat reakční čas, zhoršovat koordinaci a ovlivnit paměť, což jsou kritické aspekty pro většinu sportovních disciplín.

Kilometry běhu po duze vám možná budou připadat jako hračka, ale pokud jde o překonání vašeho osobního rekordu, pak se budete muset spolehnout na starou dobrou důslednost a odhodlání.

Pokud tedy trénujete skutečně zodpovědně, pak samozřejmě na trénink pod vlivem konopí zapomeňte. „Osobně nemám s konopím žádnou zkušenost, nejsem její uživatelkou a obecně kouření nepodporuji. Bylo by to i v rozporu s mou profesí,“ říká pro Flowee Jarmila Hořejší, která je osobní trenérkou. „Myslím si, nebo jsem si jistá, že pokud berete sport vážně, s jakoukoli formou kouření se to neslučuje. Jakákoli forma kouření je pro naše tělo škodlivá, zejména při zvýšené fyzické zátěži. Osobně bych měla strach a nikdy bych nepracovala s člověkem, který marihuanu pravidelně užívá.“

A je to pravda. Jakkoli zní běhání ve stavu „zhulení“ jako zábava, výzkumníci nenašli žádné důkazy o tom, že by marihuana zlepšovala sportovní výkon. V témže výzkumu běžci, kteří užili marihuanu s vyšším obsahem THC, hlásili vyšší úroveň námahy při běhu v kontrolovaném tempu. „Na užívání konopí není nic, co by zvyšovalo výkonnost,“ zněl závěr profesorky Bryanové.

Sportovci a konopí

Vědecké studie na téma konopí a sportu přinášejí obecně smíšené výsledky. Některé výzkumy naznačují, že marihuana může prospívat vytrvalostním sportovcům díky jejím analgetickým účinkům, které mohou pomoci zvládat bolest během dlouhých a náročných tréninků. Avšak jiné studie poukazují na potenciální rizika spojená s kardiovaskulárním systémem a sníženou motivací.

Téma užívání konopí mezi sportovci rozpoutalo diskuse o zdraví a společenských hodnotách. Významným bodem těchto debat se stala zejména reakce Sha Carri Richardsonové po závodě v semifinále běhu na 100 metrů na olympijských hrách 2020 v americkém atletickém týmu 19. června 2021 v Eugene ve státě Oregon. Byla usvědčena z dopingu, což posléze ukázalo, že rozhodně není jedinou vrcholovou sportovkyní užívající cannabis.

profimedia 0833446807

Sha Carri Richardson.


Někteří profesionální sportovci, zejména fotbalisté a basketbalisté, veřejně přiznali užívání marihuany jako součást svého regeneračního procesu nebo jako prostředek ke snížení stresu před závody. Jejich zkušenosti často zdůrazňují potřebu dalšího výzkumu a většího porozumění vlivu marihuany na sportovní výkon.

Legální status marihuany se v různých zemích a sportovních ligách liší, což komplikuje i její užívání sportovci. Mnohé sportovní organizace marihuanu stále klasifikují jako zakázanou látku, ačkoli rostoucí počet z nich začíná uznávat její lékařské použití.

Takže se ještě jednou vraťte do scény ze začátku. Představte si, že si znovu nazouváte běžecké tenisky. V levé kapse máte klasickou předtréninkovou svačinku a v pravém rohu malého zeleného kamaráda – konopí. Která kapsa vyhraje? Chcete se při tréninku cítit, jako byste se proháněli po duze, anebo se plahočili osinami po sklizeném poli a bahnem?

Kilometry běhu po duze vám možná budou připadat jako hračka, ale pokud jde o překonání vašeho osobního rekordu, pak se budete muset spolehnout na starou dobrou důslednost a odhodlání.

Pokud jste ale stále zvědaví a chcete vyzkoušet běhání ve stavu „pod vlivem“, pak následujte Hessovu radu „Start low and go slow“, tedy začněte pomalu a s malým množstvím. A to je pravděpodobně dobrý nápad pro všechny aspekty života.

 

foto: Zdeněk Strnad / Midjourney, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...