fbpx

V těhotenství snídají čaj a brko. „Canna matek“ příbývá, na vlivu konopí na plod se studie neshodnou 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Běžní uživatelé konopí dnes nečelí stigmatu tak jako dříve. Je ale jedna skupina lidí, u které je kouření této oblíbené látky stále obrovské tabu – u těhotných žen. To ale některým nebrání v tom, občas si potáhnout.

Zveřejněno: 11. 3. 2024

Léčebná marihuana je po celém světě stále více akceptována, v mnoha amerických státech je pro své ozdravné účinky dokonce legální. A přesně ty problémy, se kterými má konopí pomoct, často doprovází i těhotné ženy – nevolnosti, ztráta chuti k jídlu, úzkost, nespavost a další. Aby si ale žena zapálila v těhotenství? To by pro spoustu lidí mohlo být důvodem k zavolání sociálky.

O tom, jaké účinky má konopí na plod, stále mnoho nevíme. Existují různé studie, které poukazují na škodlivost prenatálního užívání konopí, ale také výzkumy tvrdící opak. Příznivci konopí dokonce rádi poukazují na studii z roku 1994, zaměřenou na novorozence na Jamajce jako důkaz, že konopí a miminka nejsou tak špatnou kombinací. 

Pravdou však je, že i přes mnoho nejasností některé budoucí matky po jointu sáhnou.

Zvracení sedmkrát denně

Vlastně to navrhla Tařina porodní asistentka. Když Tara, jednatřicetiletá psychoterapeutka z Los Angeles (jejíž jméno bylo změněno), otěhotněla, nedokázala přestat zvracet. Myslela si, že některé její nevolnosti jsou psychického původu (šlo o neplánované těhotenství uprostřed pandemie), ale jiné pravděpodobně ne. Její maminka po celou dobu těhotenství totiž trpěla podobně. Vyzkoušela vitamin B6 a Unisom (oblíbená kombinace pro léčbu nevolnosti), akupunkturu, kapačky i zázvorové bonbony. Nic nezabíralo.

Když se zeptala své gynekoložky, zda existuje nějaká dávka nebo druh konopí, které by mohly být bezpečné, doktorka jí řekla, že neexistuje žádný výzkum, na základě kterého by jí to mohla dovolit. Místo toho ji poslala domů s receptem na Diclegis, lék, který popsala jako bezpečnější než prenatální vitamíny. Lisa prášky užívala, ale brzy se u ní začaly projevovat příznaky úzkosti, deprese a nespavosti.

„Musela jsem se o sebe postarat sama,“ vysvětluje magazínu The Cut Tara, která kouřila trávu už na vysoké škole. „Byla jsem zoufalá, a tak jsem prostě dělala to, o čem jsem věděla, že zabere.“ Porodní asistentka jí doporučila vapování. Tara dává přednost dýmce, a tak se dohodly na kompromisu – bongu (speciální typ dýmky), kvůli menšímu množství karcinogenních látek. „Byla jsem ve 13. týdnu těhotenství a dávala jsem si ho k snídani.“

Předtím Tara zvracela až sedmkrát denně. „Měla jsem pocit, že mám kocovinu, celý den, každý den,“ popisuje prvních několik měsíců svého těhotenství. Marihuana jí ale prý pomohla. „Pak jsem měla to nejlepší těhotenství – jako bych zářila. Nikdo to nevěděl a lidi mi říkali: 'Vypadáš úžasně'. A já si vždy pomyslela: Kdybyste jen věděli, jaká jsem hulička.“

Ztráta dítěte

Riziko konzumace marihuany v těhotenství je zejména pro americké matky velmi vysoké. Odměnou sice může být úleva od některých těhotenských obtíží, ale stojí za to riskovat následné odebrání dítěte? O tom vypráví třeba Lindsay Ridgellová z Arizony, která si během těhotenství také léčila extrémní nevolnost konopím. Když ale v porodnici otestovali jejího novorozence na expozici konopí, test vyšel pozitivně. Ridgellová byla následně zařazena do státního registru pro zanedbávání péče o děti a poté i propuštěna ze své práce sociální pracovnice. Toto rozhodnutí nicméně později americký Nejvyšší soud zvrátil.

O kus dál jde ještě Alabamský zákon o ohrožení chemickými látkami, který byl původně koncipován s cílem uchránit děti před nebezpečnými místy, jako jsou například laboratoře na výrobu pervitinu. Od svého zavedení se ale rozšířil i na plody. To znamená, že osoba, která má v těhotenství pozitivní test na THC, může být zatčena, obviněna a poslána do vězení, jako se to stalo například dvacetileté Jasmine Nicole Huntové.

Celé těhotenství jsem na to myslela: Vím o přípravku, který mi velmi účinně pomáhá vypořádat se s nevolností – konopí. Přála bych si ho užívat, protože s ním mám dobrou zkušenost, ale nemůžu.

Zatímco matky popíjející víno či koktejly, aby zvládly každodenní zápřah, jsou normou, kouření trávy je stále pro mnohé nemyslitelné. A to i přes důkazy, že je marihuana méně škodlivá, návyková a smrtelná než alkohol.

Ačkoli legální konopí v USA by mělo do roku 2030 představovat byznys v hodnotě 100 miliard dolarů, pokud jde o těhotenství, je toto téma stále příliš stigmatizované a v některých případech i příliš nebezpečné na to, aby o něm pacientky se svými ošetřovateli mluvily. 

Podle údajů z amerického Národního průzkumu užívání drog a zdraví se užívání konopí u těhotných žen mezi lety 2002 a 2017 více než zdvojnásobilo a novější studie společnosti Kaiser Permanente v severní Kalifornii ukázala, že míra užívání v raném těhotenství se během pandemie zvýšila asi o 25 %.

Canna matky na sítích

Početná komunita „canna matek“ diskutuje o svém užívání konopí ve skupinách na Facebooku, Redditu i Instagramu. Když se autorka článku na The Cut Jenni Avinsová v soukromé skupině na Telegramu zeptala na konopí, hned se několik žen ozvalo s tím, že ho používají také při kojení.

Mnoho žen rovněž uvedlo, že zoufale toužily konopí užívat (často proto, že věděly, že jim pomůže zmírnit extrémní nevolnost), ale příliš se bály. Jako cukrářka Lisa, která v prvním trimestru opustila práci, když jí pachy začaly být příliš nepříjemné. Občasné šluky z manželova vaporizéru pomáhaly Lise zvládat chronickou nevolnost ještě před otěhotněním. Když se však zeptala své gynekoložky, zda existuje nějaká dávka nebo druh konopí, které by mohly být bezpečné, doktorka jí řekla, že neexistuje žádný výzkum, na základě kterého by jí to mohla dovolit. Místo toho ji poslala domů s receptem na Diclegis, lék, který popsala jako bezpečnější než prenatální vitamíny. Lisa prášky užívala, ale brzy se u ní začaly projevovat příznaky úzkosti, deprese a nespavosti.

„Seděla jsem v křesle, chytala jsem se opěradel a snažila se pustit si něco v televizi, abych unikla tomu, jak se cítím,“ řekla. „Každých pár hodin jsem se snažila vstát a donutit se něco sníst. A takhle vypadala první polovina mého těhotenství.“

Lisa své pocity přičítala hormonům, ale později se dozvěděla, že to byly možné vedlejší účinky jejích pilulek. Její lékařka měla samozřejmě pravdu, Diclegis byl schválen FDA, zatímco konopí nikoli. Diclegis užívaly miliony žen a FDA mu udělila vzácnou známku A, což znamená, že lék byl zkoumán v těhotenství a bylo zjištěno, že v prvním trimestru nepředstavuje pro plod žádné riziko.

Matky až na posledním místě

Lisin lékař však nenaznačil žádnou možnost vedlejších účinků, a když Lisa opakovaně volala do ordinace s dotazem, zda se má pokusit pilulky vysadit, byla odmítnuta.

„Měla jsem šílenou nechuť k jídlu... Ale věděla jsem, že se musím o své tělo starat. Takže jsem zůstala na Diclegisu, abych mohla jíst, ale musela jsem se vypořádat s vedlejšími účinky. A celé těhotenství jsem na to myslela: Vím o přípravku, který mi velmi účinně pomáhá vypořádat se s nevolností – konopí. Přála bych si ho užívat, protože s ním mám dobrou zkušenost, ale nemůžu.“

Když lékaři Lise řekli, že pokračování užívání Diclegisu je v pořádku, ve skutečnosti tím mysleli, že je v pořádku pro plod. Toto zjevné upřednostňování nenarozeného dítěte, na rozdíl od rodičky, je povědomé mnoha ženám, které si těhotenstvím prošly. To, co je prokazatelně bezpečné pro dítě, má přednost před blahem matky. A na diskusi není čas.

Porodní asistentka z Los Angeles Jessica Diggsová potvrzuje, že upřednostňování plodu před rodičkou je běžné. „Západní kultura zaměřená na dítě vám prostě řekne 'ne' a nedá vám dobré parametry, abyste se mohli informovaně rozhodnout.“

Pak jsem měla to nejlepší těhotenství – jako bych zářila. Nikdo to nevěděl a lidi mi říkali: 'Vypadáš úžasně'. A já si vždy pomyslela: Kdybyste jen věděli, jaká jsem hulička.

Ne na každého však léky na těhotenskou nevolnost působí tak špatně. Mnohé ženy je snášejí dobře, ale mají s nimi jiný problém. Nemohou si je dovolit, protože ne všem je hradí pojišťovna. Některé ženy proto raději sáhnou po marihuaně.

Být lepším rodičem

Několik let poté, co Kalifornie v roce 2016 legalizovala konopí pro dospělé, se Danielle Simone Brandová rozhodla ho vyzkoušet. Novinářka zjistila, že se díky němu cítí „lépe a více vtělená, šťastnější v těle i mysli,“ uvedla pro BBC. Rychle totiž zjistila, že díky konopí je pro ni jednodušší vychovávat její dvě děti.

„Konopí mi pomáhá v určitých přechodných okamžicích,“ říká. „Díky němu dokážu snáze odložit seznam pracovních úkolů spolu s kdejakými problémy a frustracemi, které jsem ten den zažila, a dostat se do módu, kdy mohu trpělivě pomáhat s domácími úkoly nebo připravovat večeři se svou dcerou.“

Brandová říká, že konopí jí pomohlo zpomalit natolik, aby mohla své děti trpělivě uspat. Protože často spěchala, aby je dostala do postele v rozumnou hodinu a urvala si trochu odpočinku pro sebe, přicházela o čas, kdy si její děti chtěly povídat. To znamenalo, že se nedozvěděla důležité podrobnosti o tom, co se učí, jak se cítí ve škole a jaké mají vztahy s kamarády.

Brandová upozorňuje na to, že zatímco matky popíjející víno či koktejly, aby zvládly každodenní zápřah, jsou normou, kouření trávy je stále pro mnohé nemyslitelné. A to i přes důkazy, že je marihuana méně škodlivá, návyková a smrtelná než alkohol.

Související…

Nový výzkum o pití kávy v těhotenství: Kofein rozhodně plodu nesvědčí
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...