fbpx

Tichý zloděj kostí. Braňte se osteoporóze správnou stravou i pravidelným pohybem 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Kosti tvoří základ našeho těla. Podobně jako základům domu jim nevěnujeme velkou pozornost, dokud se něco nepokazí. Jakmile je ale něco špatně, následky pocítí celé tělo. Úbytek kostní hmoty vede třeba k nepříjemným a častým zlomeninám.

Zveřejněno: 2. 3. 2024

Osteoporóza je systémové metabolické onemocnění kosterní soustavy, které se projevuje zvýšenou křehkostí kostí, a tím pádem i vyšší lámavostí. Většinou se nemoc přehoupne do chronického stádia a napadá všechny kosti v těle, ty pak ztrácí kostní hmotu. Právě díky nenápadným prvním příznakům se osteoporóze říká tichá epidemie 21. století. V prvotní fázi ji poznáte jen těžko – nebolí a není vidět. Další stupeň ve formě zlomenin pak přichází rychle a nečekaně. 

„Bohužel pacientům často diagnostikuji osteoporózu až poté, co přijdou do ordinace se zlomeninou. V tu chvíli už je na prevenci pozdě,“ říká pro magazín Body and Soul doktorka Preeya Alexanderová. Většina lidí si totiž neuvědomuje rizika nemoci, a pokud je nic netrápí, myslí si, že jsou zdraví. „Jedná se ovšem o celkem rozsáhlý problém. V posledních letech se o nemoci více mluví, stále je ale na čem pracovat,“ doplňuje Alexanderová. Zdůrazňuje také, že prevence a včasná eliminace rizikových faktorů hraje zásadní roli.

Rizika vzniku

Zdravé kosti souvisí s naším životním stylem. Konzumace tučných a smažených jídel, kouření cigaret a pití alkoholu zvyšují šance na jejich řídnutí. Ačkoliv odborníci přesně nevědí, jak kouření škodí kostem, mnoho studií prokázalo, že osteoporóza se mnohem častěji vyskytuje u kuřáků. „Při větším pití alkoholu dochází kvůli jeho dehydratačním účinkům k vyšším ztrátám vápníkových iontů, což se může negativně projevit na kvalitě kostí. Dalším faktorem je i porucha trávení a vstřebávání živin u alkoholiků, která opět může mít za následek těžké oslabení kostí,“ vysvětluje lékařka Lenka Luhanová pro server iDnes.

Pokud však máte podezření, že osteoporózou trpíte, můžete požádat o denzitometrické vyšetření, díky kterému lékař zjistí hustotu vašeho kostního aparátu.

Většímu riziku čelí štíhlí lidé, kteří mají drobnou postavu a tenčí kosti, zvláště pokud nekonzumují dostatečné množství kalorií a stravu bohatou na minerály a vitaminy. Kostní hmota dosáhne maximální hodnoty kolem 30. roku života, proto je důležité dostatečně vyživovat organismus. S tímto bodem souvisí i poruchy příjmu potravy.

„Pokud jste trpěli nebo trpíte anorexií, nejspíš se vám osteoporóza nevyhne. Je to proto, že uměle snížená tělesná hmotnost snižuje hladiny hormonů, což způsobuje vynechání periody,“ říká endokrinoložka Elizabeth Shaneová. Absence menstruace značí nízkou hladinu estrogenu, který výrazně zasahuje do stavby kostí. Proto podle ní vyššímu riziku čelí ženy po menopauze, u kterých se snižuje produkce pohlavních hormonů. Dle statistik utrpí zlomeninu v důsledku osteoporózy 40–50 % žen.

Kosti jsou k řídnutí náchylnější s přibývajícím věkem, to však neznamená, že starší lidé jsou automaticky odsouzeni k boji s nemocí. Prevence je možná, a čím dřív začneme, tím lépe. „Naštěstí i ve středním věku můžeme udělat mnoho pro prevenci osteoporózy a snížení rizika pádů a zlomenin. Kost je dynamická tkáň, takže je neustále přestavována,“ vysvětluje nutriční terapeutka a specialistka na sportovní výživu Marie Spanová. Nikdy tak není pozdě posvítit si na základní stavební kameny našeho těla a zlepšit kosterní zdraví.

Vápník nad zlato

Kostra ke své pružnosti nezbytně potřebuje vápník. Z jaké stravy ho čerpat? Pít mléko pro zdravé kosti většinu z nás učili od malička. Mléčné výrobky patří mezi nejlepší zdroje tohoto minerálu. Vápník ale najdete i v mandlích, sóje, brokolici, máku nebo rybách. Dalším důležitým nutrientem v boji proti osteoporóze je vitamin D, který získáváme zejména ze slunečního záření. Tento vitamin navíc pomáhá se vstřebatelností vápníku. Dalším zdrojem vitaminu D jsou vejce, tučné ryby či krevety.

Kosti se nejvíce budují v dětství a dospívání. Jak jsme již zmínili, po třicítce už nelze navýšit jejich hmotu. Proto je důležité zaměřit se na zachování maximálních hodnot a kosti neoslabovat. Právě strava hraje v ochraně kostní hmoty esenciální roli. „Pokud nebudeme upřednostňovat příjem živin pro stavbu kostí, budeme mít v průběhu času jejich čistý úbytek,“ dodává Spanová.

Tato studie navíc zjistila, že kromě vápníku a vitaminu D k prevenci přispívá i přírodní konzumace vitaminu C, hořčíku a draslíku. Lidé, kteří pravidelně konzumovali porce ovoce a zeleniny s těmito živinami, měli nižší riziko vzniku onemocnění.

Po třicítce už nelze navýšit kostní hmotu. Proto je důležité zaměřit se na zachování maximálních hodnot a kosti zbytečně neoslabovat. 

Pravidelný pohyb

Mezi základní pilíře prevence patří také pravidelná fyzická aktivita. Cvičení pomáhá udržovat správnou hodnotu kostní hmoty a zmírňuje její ztrátu, také snižuje riziko pádů, posiluje svaly a zlepšuje koordinaci. Stejně jako svaly, kosti také pozitivně reagují na adekvátní zatížení a napětí; tím se adaptují na zátěž a stávají se odolnějšími. „Pokud můžete, cvičte alespoň třikrát nebo čtyřikrát týdne, minimálně 30 minut. Střídejte silový trénink a kardio,“ radí trenérka Caroline Idiensová. Pohyb kosti stimuluje k udržení optimálních hodnot kostní hustoty, je důležitý v každém věku i při již propuknutém onemocnění. Zkrátka, drží kosti v kondici.

Správné držení těla

K vyšší odolnosti kostí přispívá i správné držení těla. Pokud většinu dne trávíte sezením, nezapomínejte si dopřát pravidelné pauzy a protažení, abyste se vyhnuli problémům. Zaměřte se na správné držení zad a nezatěžování pouze jedné poloviny těla. Pokud si nevíte rady se správným držením těla a protahovacími cviky, obraťte se na pomoc fyzioterapeuta. Efektivní může být i cvičení s vlastní vahou, jóga nebo pilates.

Odborníci doporučují i posilování hlubokého stabilizačního systému, který funguje jako opora a zajišťuje stabilní a vzpřímený postoj. Porucha souhry svalů v tomto systému může způsobit svalovou dysbalanci, která se projeví například bolestí zad, výhřezem meziobratlové ploténky nebo blokády jednotlivých úseků páteře.

Speciální vyšetření

Zdravý životní styl a omezení kouření a alkoholu pravděpodobně přinesou v prevenci dobré výsledky. Pokud však máte podezření, že řídnutím kostí už trpíte, můžete požádat o denzitometrické vyšetření, díky kterému lékař zjistí hustotu vašeho kostního aparátu. Jedná se o nebolestivé vyšetření pomocí metody DEXA, která využívá rentgenového záření. Pokud vám vyšetření doporučí lékař, hradí ho zdravotní pojišťovna, můžete si ho ale zaplatit i sami. Jeho cena se pohybuje okolo jednoho tisíce korun.

Je normální, že se s věkem snižuje hustota kostí a jejich odolnost. Cílená eliminace rizikových faktorů, adekvátní strava a pravidelný pohyb ale udělají zázraky. Ochrana vnitřních elementů našeho těla je stejně důležitá jako těch vnějších.

Související…

Vápník by si měli hlídat všichni. Nejen těhotné a ženy v menopauze
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...